Metehnele urbane care și-au prăfuit înțelesul
Festivalul Internațional al Educației 25 iunie 2013 Niciun comentariu la Metehnele urbane care și-au prăfuit înțelesul 10
Vocea lui Michael Jackson zvîcnește din boxele așezate cu grijă una peste alta, amețită parcă de reflectoarele care învîrt o sumedenie de culori pe scenă. În aerul relaxat al cafenelei Art House, cocoțată la etajul 6 în Moldova Mall, trupa Sertissage din București ne-a arătat, cînd ceasul a bătut ora 18.00, o altă viziune asupra teatrului, un regizor pentru care nici cei mai buni actori nu sînt capabili să simtă pe viu ce joacă și pentru care doar lipsa de experiență poate crea ceva autentic. Victor }ăpanu și Andrei Radu au înviat povestea dintre un om al străzii și un regizor nemulțumit de starea actuală a teatrului în „One life show”, o piesă asemenea unui conflict.
„Sînt un boschetar al cărui nume nu trebuie să-l știți.”
Doi tineri își plimbă pensoanele ca niște dirijori pe geamurile cuprinse deja pe jumătate în culoare, iar, prin ele, griul Iașului se evaporă și, în lipsa berii, priveliștea e cea care te îmbată. Dar un tînăr cu șosetele trase pînă în gît îți distrage atenția apărînd parcă din senin printre mese. „Un boschetar al cărui nume nu trebuie să-l știți.” Așa ne este prezentat în timp ce regizorul îl agasează, stîrnindu-i timiditatea sau poate doar scoțîndu-i în evidență ignoranța. L-a chemat aici pe omul care cutreieră străzile căci vrea să renunțe la actori și să apeleze la oameni capabili „să facă un striptis fără să-și dea hainele jos.”
Așa l-a descoperit pe acest tînăr a cărui viață încape într-un rucsac pe care-l ține într-o carcasă de Dacia ruginită păzită de singurul lui prieten, cîinele Migrenă. Deși regizorul nu îl crede capabil, acesta își lasă angoasa deoparte și demonstrează că viața lui nu e un clișeu al străzii. Cînd se așază pe scaun, publicului i se taie răsuflarea. E sincer și-și povestește fantasmele, metehnele care îi trec prin minte mai des decît mîncarea prin stomac. Ceea ce povestește e real, fără ascunzișuri perfide. Numai lumea e așa, ca atunci cînd te trezești din somn, chiaun și fără să știi încotro s-o apuci. Dar el e ca un vinil prăfuit. Cînd sufli peste el iar pick-up-ul îi atinge fibrele se destăinuie, își cîntă povestea și, așa zgîriat cum e, transformă sunetele în platină cu suflet. Astfel, publicul devine martorul unei noi forme de implicare emoțională, una care se înfige în mintea fiecărui om care stă așezat la mesele modeste.
Pe o muzică de pian înfundată de rîsetele unei fete rătăcite în spatele cafenelei, destăinuirile se risipesc odată cu nervii regizorului care renunță la superficialitatea cu care l-a tratat pe „boschetar”. Acesta nu lasă destinul lui tragic să devină un păpușar care să-i conducă viața, iar el să fie un tomberon pe lîngă care treci fugitiv, ci, modest, își dezgolește sufletul în vîrful Iașului. Și noi, cuminți, l-am aplaudat și astfel i-am dat masca jos. Fără să vrem.
Iuliana LEONTI
Adaugă un comentariu