Muzeul Unirii, gazda unei istorii de 110 ani de artă
Festivalul Internațional al Educației 25 iunie 2013 Niciun comentariu la Muzeul Unirii, gazda unei istorii de 110 ani de artă 10
Departe de agitația de pe strada Lăpușneanu, sîmbătă, 15 iunie, începînd cu ora 18.00, ieșenii au luat parte la vernisajul expoziției „Patriarhul sculpturii românești se reîntoarce la Iași – Ion Irimescu” care a avut loc la Muzeul Unirii. Lucrări de grafică și sculptură din patrimoniul Muzeului de Artă de la Fălticeni, dar și lucrări particulare ale colecționarilor Adrian Aldea, Bogdan Bârlădeanu, Grigore Elisei și Vlad Nedelcu au fost expuse, vernisajul făcînd parte din cadrul Festivalul de Arte Vizuale de la Festivalul Internațional al Educației din Iași.
„Nu întîmplător am numit această expoziție așa pentru că o serie de coincidențe fac ca această inițiativă să se potrivească, în primul rînd, cu rotunjirea unei cifre. Anul acesta au fost 110 ani de la nașterea maestrului Ion Irimescu, și, totodată, sînt 70 de ani de cînd Ion Irimescu a pășit în Iași”, a declarat scriitorul Grigore Ilisei, coordonatorul artistic al evenimentului.
Printre șevalete sau socluri înalte, tinerii abia se puteau distinge de sumedenia de entuziaști, veniți să le împărtășească felicitările lor lui Grigore Ilisei. În liniștea camerei, căldura i-a învăluit pe vizitatorii ce au putut admira lucrările artistului Ion Irimescu, fost profesor și membru al Academiei Române. Dintre acestea putem aminti „Femei odihnindu-se” așezată nu departe de sculptura din ipsos patinat, în mărime naturală, al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
În liniștea camerei, căldura i-a învăluit pe vizitatorii ce au putut admira lucrările artistului Ion Irimescu, fost profesor și membru al Academiei Române.
La eveniment a luat parte și pictorul Dan Hatmanu, fost student a lui Ion Irimescu, care a reînviat în cuvinte amintirile lui legate de întîlnirile pe care le-a avut cu maestrul, și Aurica Ichim, curator de expoziție la Muzeul Unirii, care a menționat că „mă bucur că am reușit să-i scoatem pe ieșeni de la televizor, să-i ajutăm să se implice pentru a atinge împreună țelul de a deveni capitală culturală europeană.”
Vernisajul s-a încheiat cu proiecția filmului „Autoportret la 95 de ani”, realizat de Grigore Elisei, film difuzat pentru prima dată în 1998. Evenimentul din cadrul Festivalului Internațional al Educației a fost organizat de Complexul Național „Moldova” Iași și Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni.
Iuliana LEONTI
Adaugă un comentariu