Portdrapelul moștenirii Iașului
Festivalul Internațional al Educației 25 iunie 2013 Niciun comentariu la Portdrapelul moștenirii Iașului 4Iașul nu rămîne dator. Le promite, an de an, unor boboci zgribuliți de frigul din noiembrie și de frica unor amfiteatre mari și reci, o izbăvire. Însă de fiecare dată cînd vin să și-o revendice, după cel puțin trei ani de zile, absolvenții au două noduri de la gît în jos. Primul stă deasupra stomacului și îi înțeapă pe zi ce trece mai tare, ca o gastrită cronică, odată cu apropierea susținerii examenului de licență sau disertație din iulie. Al doilea stă mai sus, în dreptul plămînilor. „De la țigări!”, pretind aceștia, întorcîndu-și privirea nervoși. Însă nu tutunul îi strînge în coșul pieptului și nici plămînii nu le hîrșcîie cînd respiră. Inima e cea care li se chircește de frica necunoscutului pe care-i așteaptă și de dorul orașului care le-a deschis călduros porțile de la începutul studenției.
Însă absolvenții care s-au adunat la rondul din Agronomie, pe 20 iunie, să defileze triumfător pînă în inima Iașului, dînd startul Marșului Absolventului, nu par bîntuiți de vreo durere. Cei aproape o sută de tineri, asortați cu însemnele Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), se agită nervoși pe treptele de la intrare. Rectorul universității, prof. univ. dr. Vasile Vîntu, le împarte tuturor tricouri și zîmbete, iar, înainte de a-i conduce, ca o gazdă primitoare, pînă la poarta casei să-i vadă plecînd încolonați, verifică atent steagul cu stema USAMV, să nu fie, pesemne, prea ascuțit.
Cloșca cu puii de aur
Coloana agronomiștilor se lungește pe dealul Copoului ca o clepsidră subțire. Deși abia o sută de suflete, aceștia reușesc să ocupe, nestingheriți, tot atîția metri de șosea, sub privirile dezaprobatoare ale jandarmilor care-i însoțesc. Însă, în ciuda strigătelor energice și a fluierelor care, distribuite strategic, îi fac pe tineri să pară o coloană de mașini de pompieri, mulțimea adunată în fața Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) i-a înghițit fără să lase nici o urmă. „Sînt cu miile, frate”, răsună ca o șoaptă țipată vocea unui tînăr care s-a înarmat cu steagul USAMV, văzînd șirul ce începe la leii universității și care ajunge dincolo de sediul Academiei Române. În fruntea acestuia, portdrapelul instituției de învățămînt superior e alcătuit din tineri îmbrăcați în robe purtînd, sprijinit de umăr, cîte-un steag al fiecărei facultăți de la UAIC.
Studenții își împart slogane, fac schimb de stegulețe și se adună ciorchine la buza scenei pe care așteaptă rectorii.
Însă absolvenții de la „Cuza” n-au străbătut Bulevardul Independenței de unii singuri. În spatele steagurilor care tremură la fiecare adiere a vîntului, rectorul, prof. univ. dr. Vasile Ișan, pășește agale, uitîndu-se grijuliu din cînd în cînd în spate, cum ar face-o cloșcă asupra puilor. Lîngă el, aproape toți prorectorii și mai mulți profesori ai universității își poartă pașii cu o domolire care anunță parcă o vacanță bine-meritată și pentru ei.
Un altfel de curs festiv
Pietonalul de pe Ștefan cel Mare freamătă în ritmul strigătelor și al bătăilor de tobe. Întîlnindu-se pentru întîia oară, studenții celor cinci universități din Iași își împart slogane, fac schimb de stegulețe și se adună ciorchine la buza scenei pe care așteaptă rectorii, îmbrăcați în robe festive, cu zîmbete largi aninîndu-li-se de capătul buzelor. Parcă e un curs festiv inversat în care aceștia urmează să primească din partea miilor de absolvenți binecuvîntarea pentru a-și continua viața academică fără ei.
În discursurile de pe scenă primarul le citează, filosofic, din Kafka, înalții prelați îi îndeamnă să-și întemeieze o familie și să trăiască în pace și liniște, în timp ce ministrul Educației Naționale face glume nesărate despre susținerea la timp a tezelor de licență și de disertație. Însă sub auspiciul unei defilări în urale pe străzile-șantier ale Iașului, totul pare mai frumos și se iartă mai ușor. Fiindcă nici acestei generații Iașul nu i-a rămas datoare. I-a transformat pe bobocii temători în niște absolvenți mîndri care vor purta mereu în amintire mirosul florilor de tei din capitalei Moldovei.
Adaugă un comentariu