Cuibul reîntregirii de pe 44
Iași, capitală de război 8 decembrie 2011 Niciun comentariu la Cuibul reîntregirii de pe 44 38
Frîntura de marmură de pe zidul gălbui al casei din fața Radioului Iași stă acolo, pironită de cele patru cuie și de o mîndrie pentru mulți străină. „În această casă, unde în timpul Primului Război Mondial marele om politic Ion I. C. Brătianu a lucrat pentru România Mare, s-au inaugurat la 2 noiembrie 1941 emisiunile postului de radio Moldova. 2 noiembrie 1991.” Așa se rezumă, după aproape un secol de la conflictele ce ne-au cutremurat orașul, țara și sufletele, istoria clădirii în care a locuit Ionel Brătianu, șeful Guvernului din anii Primului Război Mondial.
Pe Lascăr Catargi, la numărul 44, vechiul „cuib al reîntregirii” este încă o mărturie a unui Iași – „capitală de război a României”. Această casă primită spre locuire de către Brătianu, un monument de secrete din mijlocul căruia s-a cîrmuit războiul. Casa Levin, așa cum era cunoscută în acea perioadă, era și a rămas pîna astăzi o clădire cu trei „odăi” ce reprezentau biroul ministrului și locuința familiei sale. Din cauză că Iașul ducea lipsă de clădiri cu spații mari, ședințele Guvernului se țineau acasă la prim ministrul Brătianu, în biroul acestuia, unde se păstrează și astăzi o masă înconjurată de scaune, amintind de cei care au pus războiul la cale în vremurile tulburi ale Iașului.
Între cei patru pereți ai biroului ministerial a prins rădăcini sămînța Guvernului de coaliție format atunci pentru a se depăși războiul. Și, în ciuda faptului că nu avea prestanța sălilor de plen din Palatul Parlamentului bucureștean, casa Levin era locul celor mai importante decizii politice din Iași. În urma revoluției bolșevice din 1917, Brătianu a adunat consiliul ministerial în biroul său de pe Lascăr Catargi, purtînd discuții contradictorii în miez de noapte, pentru a decide anihilarea „cuibului comunist” ce se formase în gara din Socola. Consiliul de război din casa Lenin făcuse, așadar, o mutare curajoasă pe tabla de alianțe și conflicte.
În 1918, aceeași clădire a luat forma pîntecului din care s-a născut Marea Unire, după cum lămurește scriitorul Ion Mitican. „Au venit delegații bucovineni, basarabeni, ardeleni, care au unit Partidul Național, și au tratat, că nu s-a făcut unirea pentru că au zis cei de la Chișinău: «Fraților, gata, ne-am unit!»”, explică Mitican, convins de importanța de necontestat a locului ce a schimbat cursul istoric al Iașului, dar și al țării.
Chiar și după revenirea familiei regale, a Guvernului și a refugiaților la București, Iașul a rămas în urmă drept capitala reîntregirii, iar bătrîna clădire de la numărul 44, Lascăr Catargi, ca un lăcaș secret din interiorul căruia înfrîngerile s-au făcut victorii. Ion Mitican își amintește cum „strămoșii noștri îi spuneau Altarul Unirii și cînd treceau pe lîngă casă, erau moșnegi care scoteau pălăria pur și simplu. Asta prin anii ’20, pentru că își aminteau de momentul în care s-a înfăptuit România Mare, în casa unde a stat prim-ministrul Ionel Brătianu”. Aici, în spatele unei plăcuțe prea mici ca să cuprindă importanța faptelor și cuvintelor la care a fost martoră această zidire, biroul cufundat în istorie a rămas, într-un colț, mărturie a unui Iași de legendă.
Adaugă un comentariu