Memoria cărămizilor din capitala rezistenței

Iași, capitală de război Niciun comentariu la Memoria cărămizilor din capitala rezistenței 38

Oamenii mari au în­că­put și în clădiri mici. Oricît de impozante ar pă­rea din exterior, în timpul războiului, sediul Radio Iași, Palatul Copiilor și Mu­ze­ul Unirii își deschideau puține uși pentru familia re­gală sau pentru prim-mi­nis­tru. Restul erau împărțite la comun, cu refugiați din toată țara. Dar fie că e vor­ba de o masă, o în­că­pe­­re sau de o amintire, toate marchează locuri care fac Iașul, cu adevărat, o capitală de război. Pentru că în iarna anului 1916, Iașul aduna români din toate principatele. 800 dintre ei și-au găsit odihna în spatele gării din Ciurea, păziți de o mînă de pini. Restul au trecut, într-un fel sau altul, prin holurile Spitalului Sfîntul Spiridon. Doar cei mai norocoși au scăpat însă de furia tifosului.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top