Oamenii bolniței
Iași, capitală de război 8 decembrie 2011 1 comentariu la Oamenii bolniței 64„Fusese o destrăbălată”, murmurau cei care îi luaseră sicriul de lîngă zidul Bisericii „Sfîntul Spiridon”. Trecuseră mai bine de 20 de ani de cînd se afla acolo, închisă în metal și în sticlă. „O sinucigașă”, se gîndeau alții, măsurînd din ochi cavoul aflat la granița pămîntului sacru. Dar chipul ei, așa cum se vedea acum înăutru, era neatins, precum al sfintelor. „Maria Obrenovici, 3 august 1832 – 4 iulie 1876”, atît scria pe cavoul iubitei lui Cuza, cavou pe care avea să se sprijine apoi monumentul închinat martirilor neamului.
În vreme ce Maria era strămutată de pe domeniile Spiridonului, acolo unde încă din 1754 călugării îngrijeau pe cei pedepsiți cu boală de Dumnezeu, se înființa a II-a Clinică de Chirurgie. Începuse secolul al XX-lea și se năștea aici, într-un avanpost de 40 de paturi, cîte avea Serviciul Chirurgical al Spitalului „Sf. Spiridon”, școala celor care se vor lua la trîntă cu voia Domnului, dirijați de bisturiul lui Ernest Juvara. Își dăduse licența în Paris și, timp de șase ani, cît s-a aflat aici, a avut vreme să cerceteze care sînt cele mai potrivite instrumente de pătruns în trupurile oamenilor, fără a-i vătăma. În 1912, cînd pleacă în București, colegii lui știau deja că l-au cunoscut pe unul dintre primii oameni din lume care știa că oasele frînte pot să se miște din nou. E drept, nu spunea „Ridică-te și mergi”, dar înțelegea că așchiile de os pot fi reunite prin fire ori plăci metalice, astfel încît să se întregească la loc. În chiar anul plecării sale, chirurgia experimentală se năștea în cealaltă clinică spiridoniană. Acolo, Amza Jianu, un tînăr de abia 31 de ani, opera purtînd mănuși de cauciuc, bonetă, halat și mască. Dacă ar fi vrut cineva să-l privească chiorîș, nu i-ar fi fost greu să rîdă de chirurgul ce-avea pretenții de puritate, mai ceva ca preoții, în timpul liturghiei. Era primul om din țară care opera în veșminte complet sterile.
Puterile Sfîntului
Dar cel care-avea să fie considerat creatorul școlii de chirurgie din Iași abia din 1913 va conduce această Clinică. Ion Tănăsescu se-ntorcea și el, tot din Paris, în 1907, după ce se specializase în Viena și Berlin. Publicase deja destule articole științifice, iar pentru documentare, era gata să analizeze și cîte 140 de disecții, înainte să tragă concluzii. „Puțini elevi așa de bine dotați am întîlnit în cursul carierei mele” , îi scria anatomistul Perinier, din Paris, pe certificatul de practică. Rece, distant și calm în orice situație, Tănăsescu pășea pe holurile Spitalului Spiridon ieșean în aceeași vreme cînd la celălalt spital „Spiridon” al epitropiei, dar din Botoșani, ajungeau de urgență cei grav răniți în Răscoala de la Flămînzi. Zilele tulburi ale Spiridonului aveau să înceapă odată cu „chestiunea țărănească”. Dar pînă cînd să piardă spitalul 38 000 de hectare, odată cu reforma agrară, trebuia să treacă un război mondial orchestrat de-o epidemie de tifos. Spital-mînăstire, avea în 1914 peste 64 de mii de hectare de teren arabil și 23 de mii de hectare de pădure. Stațiunea Slănic Moldova tot a Spiridonului era, vreo nouă clădiri numai în Iași, podgorii și terenuri împînzite în toată Moldova, toate îi aparțineau. 1400 de salariați și 840 de bolnavi puteau fi cu ușurință primiți pînă cînd s-a-nfăptuit modernizarea. Tifosul și războiul erau însă pînă și pentru icoana făcătoare de minuni a Sfîntului Spiridon o înfricoșare.
Praf și cenușă
Isac Niculae Apoteche, medic intern și chirurg, începea să nu-și mai vadă capul de treburi în saloanele sale. Acum, războiul sufoca reclamațiile care de-atîtea ori i se izbiseră între ochi. În 1898, I. Verescu îl acuza pe el și toată catedra de chirurgie. „Toți angajații de la catedra profresorului Scully sînt jidani neîmpămînteniți”, „dența” acela. Venise vremea să arate cît de pămîntean și de român e la capul bolnavilor și-al refugiaților. Toate școlile erau prefăcute-n spitale. Din saloanele Sfîntului, surorile medicale ori chirurgii plecau, pe rînd, la apelul Crucii Roșii, să tragă cu dinții de viața delor de pe front. Florica Cernătescu era încă studentă. Lucra ca intern și ca extern în Clinicile Spiridonului cînd a fost mobilizată să se-ngrijească și de pacienții pătrunși în Spitalul Crucii Roșii. S-a obișnuit atunci să nu doarmă, să zîmbească și, mai ales, să creadă. Mîngîia uneori scrisorile pe care le primise de la cei întorși către viață sub veghea ei. „Sfaturile Dv. Duduie, le voi urma cu cea mai mare Sfințenie.”, îi transmitea D.C. Botez, „fost suferind al măcelului din 1916”. Cînd se va mărita cu Gr. T. Popa, i le va arăta, deopotrivă cu Medalia de Onoare, primită din partea Ministerului de Război al Franței.
În timpul măcelului, Spitalul și-a spart zidul de-a dreptul, astfel încît să poată intra cohortele de bolnavi sosiți direct cu tramvaiul. Isac fu trimis la Dorohoi. Vedea peste tot mizeria și-și aminti de vremea cînd nu era „domn’ doctor”, ci „jidan”. Avea să „se-npămîntenească”, pînă la urmă. Își dorea să fie incinerat. Peste 30 de ani, dorința i se va împlini, la mijlocul altui război mondial.
Un comentariu
Admitere, admitere, admitere!