ARGUMENT | La nord-est de Dumnezeu
Moldova de după dealuri 7 iunie 2012 Niciun comentariu la ARGUMENT | La nord-est de Dumnezeu 12La ei ajunge lumea doar odată cu hidra care le înghite necruțătoare rostul de-o viață. În rest, pe ulița lor nu trece nimeni. Nici măcar vreun gînd bun care să le mai ostoiască dorul de oameni. Așa cufundați în puhoiul de liniște, ei nu mai așteaptă nimic, nici de la sătenii cu care se dușmănesc de pomană, nici de la străinii îmbrăcați la costum ce vin din vreme în vreme să-i amăgească. În Dumnezeu nici atît nu-și mai pun nădejdea, că prea i-a încercat mai ceva ca pe Iov și le-a trimis numai obidă și moarte.
Dacă n-ai călcat niciodată în bătătura locurilor uitate de lume din Moldova de după și dincolo de Prut, ai putea crede că oamenii care au mai supraviețuit acolo vremurilor s-au sălbăticit într-atît încît și-ar alunga semenii cu pietre. Însă reporterii „Opiniei vechi” care au poposit preț de cîteva zile în pragul singurătăților pline de poveste au găsit ființe vii, care își acceptă destinul cu resemnare, hrănindu-se din necaz, cu nesaț, ca dintr-un colț de pîine uscat.
La Liliac, oamenii și-au vîndut animalele și au fugit din cătun unde au văzut cu ochii, fiindcă nu aveau în sat nici școală și nici măcar un magazin de unde să-și cumpere cele de zi cu zi. Cei rămași nu se ajută între ei, iar morților nu le rămîne decît să se îngroape singuri. Bătrînii din Gârbești împart și ei aceeași soartă, numai că pe aceștia nu-i mai alină nici măcar clopotele de la biserică, fiindcă și aceasta stă să se prăvale peste ei. În Vadu Roșca și în Siret-Prut, oamenii încă au pe cerul gurii gustul de mîl al vîltorilor care le-au înghițit casele. De ajutoarele primite li-e lehamite ca de lăturile aruncate la animale, fiindcă de pe urma lor tot bogații s-au îmbogățit. Iar de monstrul fioros li-e încă teamă de fiecare date cînd cerul se înnegrește, fiindcă știe că le-ar lua încă o dată tot.
În Fundoaia nu au mai rămas oameni decît în trei case, din 34 de familii cîte erau odată, lăsînd în sat ruine ca după potop. Cei părăsiți își asmut cîinii asupra singurătății de parcă ar vrea să muște cu năduf din soarta care i-a lăsat ai nimănui. Așa le vine și celor din Poiana cu Cetate și Protopopești în care oamenii sînt rupți și de Iași, și de Vaslui, și de realitatea în care trăiesc, și trăiesc ca acum 100 de ani. Fiindcă de croit alt destin nu vor să se-apuce în ruptul capului.
De cînd a fost fugărit părintele Daniel Corogeanu de crunta bănuiala de crimă, fîntînile din Tanacu au secat și ploile s-au abătut furioase asupra sătenilor care au avut credință. De-atunci oamenii au devenit răi și sălbatici, și-au pierdut bucuria de a trăi, se uită unii la alții peste umăr și își vorbesc în barbă. Mai încolo, însă, e și mai rău. Cum mergem spre ruși, din Oroftiana în raionul Dubăsari, întîlnim oameni zgîrciți la vorbă, cu spaima cuibărită în inimă, nefiind deprinși cu alte suflete decît ale lor. Ei sînt afundați nu numai de ninsori la capătul lumii, ci și de rîul de sînge, care oricînd se poate repezi să-i înghită. Fiindcă ura de frate nu-i ține niciodată de saț hidrei însetate de-a face din oameni, neoameni.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu