Rădăuți – Prut, satul care a renăscut din pîntecele hidrei
Moldova de după dealuri 7 iunie 2012 Niciun comentariu la Rădăuți – Prut, satul care a renăscut din pîntecele hidrei 90Cînd ploile sînt anunțate și cerul se înnegrește, clopotul clocotește. Se spune că dangănitul său împrăștie norii și alungă potopul de la oamenii credincioși. Însă cînd apa vine mișelște noaptea, neanunțată, rugăciunile nu se aud la cer. Ele se opresc în zidul puhoiului de vîrtejuri care se năpustesc în curțile oamenilor și rămîn acolo pînă cînd hidra se retrage. Rădăuțenii cunosc sălbăticiunea și știu cum îi joacă ochii cînd îi prind nepregătiți. Huruie, sare și dănțuiește peste colibele lor, iar după ce pleacă îi lasă învrăjbiți pe vecie. Bătrînii știu că în 2008 cineva s-a jucat cu viețile lor și s-a încăpățînat să nu dea drumul la digul din Ștefănești. Tot ei se întreabă, fără să primească răspuns, de ce autoritățile le-au ridicat case, iar sinistraților din Dorohoi „nu le-au dat nici o bucată de pîine”. Singura lor certitudine este că oamenii fără Dumnezeu se bucură acum cînd „cînd se anunță ploi mari pentru că «dacă vine Prutul mare, bogăția iarăși sare»”.
După-amiaza, peste satul Rădăuți – Prut, din județul Botoșani, atîrnă o liniște înspăimîntătoare. Pînă găsești primii oameni trebuie să ajungi în centrul satului, dar nici acolo, dacă nu ar fi școala, poliția, grădinița și un bar, nu s-ar întîlni o țipenie de om în cale. Case, în schimb, sînt cu zecile. Vreo 400 în total, dar locuitorii lor parcă-s rupți și azvîrliți departe de gliile lor, pentru că împrejur nu zbîrnîie nimic. Doi băieți ies cu ghiozdanele în spate și o apucă spre casă în pas vioi, pentru că, pînă să se așeze la masa caldă de prînz, au de mers trei kilometri peste deal și abia apoi intră în Rediu, un sat vecin, în care se fac numai patru clase. La graniță o mașină așteaptă să se ridice rampa și să coboare spre Lipcani, în Basarabia, în timp ce grănicerii scormonesc în jurul ei, ca după aur.
Satul întins ca-n palmă are un singur drum care se bifurcă și urcă spre Dorohoi. Peisajul, însă, de pe strada lată care duce către Darabani, a încremenit. Un tablou ce descrie o natură moartă nu ar lăsa atîtea sudori reci. De-a lungul șoselei, pe de-o parte și de cealaltă, terenul este îngrădit, gardul ruginit și buruiene cît vezi cu ochii. În unele locuri, movilele de pămînt, amestecte cu var, sticle și lemne se ridică de sub iarbă și se înalță cît un stat de om, iar dacă zăbovești mai mult în fața unui astfel de teren, printre holbură și gunoaie, tresare cîte un ochi de trotuar. În mijlocul pustietății acesteia trăiește familia Neculai. Cînd am ajuns în dreptul casei lor, mătușa Elena, ajutată de bunica Măndița, frămînta plăcinte și colaci, pentru liniștea celor adormiți, pe care o să-i pomenească în sîmbăta moșilor de vară.
În curte, răsadurile din fața casei au ieșit, puii aleargă și înfurie pisica, iar lemnele-n cuptor pocnesc năprasnic. „Matale vezi unde stăm noi? Din cauza Prutului, am un vecin la trei case și altul după curbă”, spune femeia întinzîndu-mi o cană de apă. Ne așezăm pe bancă și într-un suflet, potrivindu-și șorțul, își varsă necazul. „În 2008 aici a fost grozăvia de pe lume. Era apa așa de mare, că a luat pe loc 50 de case, iar altele cu timpul s-au dărîmat. La mine se vedea numai crucea de pe fîntînă”, iar fîntîna ei este falnică, ca un puiet de brad tînăr, care se aruncă pînă la doi metri. Bunica Măndița, cînd ne aude, vine de la cuptor și completează „la mine în ogradă înotam ca într-un iaz, uite așa, cu o mînă înainte și cu cealaltă din urmă”. Bătrîna se apleacă puțin de spate și înoată prin curte. Îi este urît să stea în casa ei pentru că-și amintește întruna cît de frumos era odată, cînd soțul împreună cu băiatul său deschideau ușa, și, după o zi lungă în cîmp, se așezau la masă. De cînd ei nu mai sînt nici băbuța nu mai stă pe acasă, ci se lipește de rudele sale, iar mătușa Elena și bădia Vasile, bucuroși de glas de om prin curte, o poftesc la ei zilnic.
Prutul mînios
Căsuța familiei Neculai este un chioșc proaspăt zugrăvit, de care stăpîna se plînge înfundat, comparîndu-o cu locuința de odinioară. „Am două camere și o săliță acum, dar înainte de nenorocire aveam aici o casă mare, cu terasă în față de la care au rămas acum numai scările”, care se ridică măcinate aproape de poarta de fier, veghind intrarea în grădinița cu răsaduri. Înainte însă, pînă pe 16 iulie 2008, ornau odăile pe care cei doi soți le-au ridicat cu ajutorul părinților pentru ca cei cinci prichindei ai lor să aibă căpătîi. În seara în care Prutul și-a luat birul de la rădăuțeni, era sîmbătă. Bădia Vasile abia terminase de ajutat un vecin cu căruța, priponise calul pe islaz și venise să se odihnească. Cînd ceasul a bătut de ora 23.00, telefonul fix a zbîrnîit nervos, iar mătușa Elena, parcă simțind ce vine, a înțepenit și nu a vrut să răspundă. Atunci, bădia Vasile a ridicat receptorul. Era băiatul lor care lucrează la frontieră. Îngrijorat ca de sfîrșit, îl întrebă:
„– Tăticule, unde sînt caii?
– Pe toloacă.
– Du-te bre și ia caii că vine Prutul mare.
– Taci măi băiete că eu acum i-am dus și nu era nimic. Lasă-mă să mă odihnesc că am alergat pînă mai înainte.
– Bre tăticule, tu nu ești om normal. Du-te și ia caii că vine Prutul vîjîind și nu o să mai poți să-i scoți de acolo.”
Speriați, dar neputîndu-și imagina dezastrul care urma, cei doi soți s-au dat jos din pat. Au adus animalele de la islaz și la miezul nopții s-au apucat de cărat balastru cu căruța în spatele grajdiului, ca să nu năvălească apa în curte. „Dar am pățit ca omul care căra soarele cu oboroaca. Noi căram pietriș acolo în spate și apa a venit pe dincoace, prin față, iar cînd am ajuns noi în ogradă, era deja la poartă” povestește mătușa Elena trezită ca dintr-un coșmar. Năucită de amintirile negre, își face cruce și se apucă de învîrtit coada colacilor. Pomenile morților cresc în tăvi, iar de la căldură ies din matcă și se revarsă pe masă, însă aluatului te poți împotrivi, pe cînd apei nu. „Prutul venea așa de tare pe vale că-l auzeam ca un suflu. Parcă era trenul pe șine așa făcea: Uuuuu! Eram afară, nu aveam nimic la mine, nici un act nimic, și deodată s-a luat lumina”, continuă femeia tresărind.
Cu ochii mari, aprope bulbucați spune că apa se apropia ca un monstru fioros care aleargă pe întuneric să mănînce făpturile omenești. Lor și celorlalți șase vecini de pe stradă le-a înghițit casa dintr-o gură, iar în două ore numai barca circula pe vale. Tractoarele se împotmoleau în gunoaiele aduse de rîu, iar animalele nu puteau înainte fiindcă apa le acoperea pînă-n creștet. Degeaba s-a ținut Viorel, băiatul care muncește la graniță, de capul părinților pentru ca părinții să scoată mobila și cîteva lucruri să le ducă la el, pentru că bătrînii au refuzat cu încăpățînare. Nu credeau nici dacă crăpa pămîntul că o să trăiască inundații mai mari ca în ’69. Pentru ei, sfîrșitul era departe, deși pîndea după gardul din fața casei. „Cînd ne-a spus de mutatul lucrurilor noi am început să rîdem. Du-te măi de aici, cum să strîng acum tot ce-i prin casă. Nu te teme că nu vine așa mare cît să ne acopere”, i-a strigat mama, încurajîndu-l. Însă s-a înșelat.
În scurt timp, jandarmii și polițiștii sosiți din împrejurimi le-au ordonat să-și părăsească locuința pentru că puhoiul nu se mai oprea și-i punea și pe ei în pericol. Cu inima în dinți, soții Neculai au ieșit din casă și au lăsat apa să-și facă de cap în curtea lor. Lăsată de stăpîni în mîinile curenților, locuința și-a deschis porțile, neputînd să lupte cu vîrtejurile apăsătoare. Atunci paturile, dulapurile și celelalte lucruri au fost botezate cu de-a sila în apă spurcată și, peste puțin timp, transformate în insule plutitoare răsărite în mijlocul odăilor abia îngrijite de Elena. Toată agoniseala lor strînsă de pe urma pămîntului și a animalelor se afla în pîntecele hidrei, iar de acolo au scăpat cu viață numai cîteva obiecte care au spart vintrele balaurului și, după ce au fost curățate cu apă binecuvîntată, au primit loc în noua casă a familiei. Dar cea mai mare parte au fost aruncate la gunoi. După ce au stat în Prut trei zile și trei nopți, apa le-a ros toate încheieturile, iar dacă mîlul a putut fi spălat, putreziciunea nu a putut fi lecuită, pentru că se împînzea ca niște celule canceroase. „Nu am mai putut scoate absolut nimic. Casa mea nu era dărîmată toată. Numai un perete din partea dreaptă era căzut și acoperișul. Dar dacă a zăcut apa aceea atîta timp, nu mai puteai sta într-însa și am doborît-o la pămînt cu buldozerul și cu excavatorul, iar lucrurile pline de mîl le-am încărcat în remorcă, ce am putut, am spălat, ce nu, am aruncat și asta s-a ales dintr-o viața muncită de doi oameni”. Rostind ultimele cuvinte, mătușa Elena se ridică de pe scaun. Ia cîteva tăvi de pe masă și începe să le curețe de aluatul prins. Mînioasă, rîșcîie vasul de tablă înfingînd cuțitul în materialul de nepătruns, iar acesta ca să riposteze, țipă strident.
„Apa care a venit, să știți dumneavoastră, că pe-o seamă i-a îmbogățit, iar pe o seamă i-a sărăcit. Noi nu am avut cine știe ce casă, dar am avut trei camere, verandă, grajd cu două odăi, săliță și cămară, iar după apă, de la Guvern ne-au făcut un magazin”. Acesta-i necazul care-o roade de patru ani pe mătușa Elena. După prăpăd, oamenii și-au pierdut cugetul și cînd soseau ajutoarele își rupeau picioarele și mîinile ca să ajungă la ele. Și mai urîți decît cei care se trînteau pentru un kilogram de zahăr sau un televizor, femeii îi sînt rădăuțenii fără de lege, care veneau viclenește și declarau că și lor Prutul le-au distrus casele, deși rîul abia le intrase în curte. Pe ei poartă necaz și azi, pentru că dacă la ea apa a doborît două case și a năucit curtea întreagă, împingînd acareturile la voia întîmplării, Primăria i-a ridicat o căsuță modestă, fără prea mult spațiu la dispoziție.
Și de același program au avut parte și familiile care au fost doar atinse de Prut, cele care nu și-au văzut ducîndu-se pe apa sîmbetei averea toată. „Uite, la Anton Prutul nu i-a rîschit (n.r. dărîmat) casa, dar a avut apă în odăi. Și lui primăria i-a făcut casă cum mi-a făcut mie. Iar el a avut o cameră și un holișor, nici tu lumină, nici televizor, nici frigider, nimic. Cum mi-a dat mie că am avut două aragazuri, două frigidere, așa i-a dat și lui. Nu a fost bun programul acesta. Ai avut o cameră și o săliță, atît să-ți facă”, hotărăște mătușa Elena, mai bolborosind ceva către bunica Măndița. Și bătrîna-și amintește cum alergau oamenii pe ulițele satului după mobilier și după electrocasnice. Chiar era acolo în mulțime o babă care după ce a primit butelia și aragazul se învîrtea în jurul lui să vadă de unde să-l deschidă. Bătrînica nu văzuse în viața ei cum se dă drumul la butelie sau cum se aprinde ochiul de-asupra pentru că în bordeiul ei gătea mîncarea tot anul pe soba de lut. „A ridicat case la toți la fel. Cum i-a făcut ăsteia că a avut o cocioabă, fără lumină, așa ne-a făcut și nouă. Cum mi-a dat mie aragaz, frigider, televizor așa i-a dat și ei care nu știa să le folosească”, spune femeia, după ce revine iar la nedreptățile de după potop. Acesta, după cum crede Elena, s-a născut deoarece autoritățile „nu au vrut să dea drumul la barajul de la Ștefănești, pentru că ar fi vrut Botoșaniul sau nu știu cine ca să dispară Rădăuți-Prut de pe hartă”.
Tăriceanu comandant
Nici nu apucă să-mi explice de ce crede una ca asta, că pe poartă intră apăsat bădia Vasile, care se poartă după tradiția satului cu cămașă deschisă la piept, pantaloni călcați la dungă și pălărie cu borul îngust. Vine de la Primărie și se pregătește să meargă la lucernă, dar înainte de muncă un gît de țuică dă putere. „De ce credeți dumneavoastră că au venit pompierii să salveze lumea din sat? Că au știut că așa o să se întîmple, iar nenorocirea a venit pe capul nostru din cauza conducerii care nu a vrut să dea drumu la dig”, spune moșul, la fel de sigur precum era mai înainte soția sa. Cît mai povestește el despre cum a fost în ’69, cum s-a trezit tot în miezul nopții cu Prutul în ogradă, femeile aranjează jarul cu un par lung, care se aprinde cînd intră în gura cuptorului. Mătușa Elena pășește ușor lîngă foc, așază pe plită tăvile cu cornulețe și se duce la fîntînă cu găleata de apă. Femeia durdulie merge legănat, iar cînd se întoarce, rozul din obraji capătă nuanțe roșiatice aprinse, precum limbile de flăcări care se înalță spre hornul cuptorului. Bunica Măndița, în schimb, este iute ca un copil agitat. Firavă și mititică, bătrîna aleargă cînd la masă ca să ungă cu ou ultimele bunătăți croite de nepoata sa Elena, cînd la plită ca să urmărească plăcintele să nu iasă din tăvi. Din capătul mesei, moș Vasile le îndrumă, le povestește ce-a mai întîlnit prin sat și se pregătește să le dea ziua bună, că el are de cosit iarba din șes.
Dar, amintindu-și de inundații, se întoarce de la colțul casei și-mi mai spune. „Eu i-am auzit cu urechile mele cînd spuneau «nu dați drumul la dig că pleacă Iașul». Eram cu vitele pe lîngă barca lor și spunea unu cu capul alb, Tăriceanu cred că era, «nu dați drumul la dig, că pleacă Iașul și Galațiul»”, rostește actoricește bătrînul, în timp ce soția sa îl aprobă din cap, semn că bărbatul care a dat ordinul a fost chiar fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu. Aprins de aceste vorbe și de faptul că jandarmii veneau și-i obligau să părăsească locuința, bădia Vasile a plecat și-a stat în vagoane numai pe moment, pentru că era noapte și nu putea ști de unde vine șuvoiul. De cum au dat zorii, însă, moșul s-a întors la casa sa și cu sufletul gîrbovit s-a instalat într-o căscioară mai mare cu cîțiva centimetri decît cușca cîinilor săi. Era cocioaba în care dormea vara lîngă oile pe care le păstorea pe dealuri. Atît de mult a ținut la mioarele sale încît, atunci cînd a închis stîna, și-a adus lădița încropită din două scînduri acasă, s-o vadă mereu. Nu avea de unde ști că într-o zi cușca îi va fi singurul adăpost. „Uitați, acolo am dormit pînă a dat gerul. Am în ea și acum pernă și plapumă, iar dacă vă uitați la ferestruică, o să vedeți mîlul în care am stat”, spune moșul, în timp ce mă îndrumă în grădină, spre grămada de pietroaie pe care a cocoțat cocioaba. Acolo sus, căsuța mare cît o ladă de faină, stă proptită pe o parte, iar pe geamul mic cît o palmă, încă se mai văd urmele degetelor care au șters mocirla ca să vadă dacă s-a luminat de ziuă. Alături, caii pasc liniștiți. În urmă cu patru ani, așezați lîngă cocioaba stăpînului, suflau puternic ca să-l încălzească.
„Eu i-am auzit cu urechile mele cînd spuneau «nu dați drumul la dig că pleacă Iașul». Eram cu vitele pe lîngă barca lor și spunea unu cu capul alb, Tăriceanu cred că era, «nu dați drumul la dig, că pleacă Iașul și Galațiul»”, rostește actoricește bătrînul, în timp ce soția sa îl aprobă din cap, semn că bărbatul care a dat ordinul a fost chiar fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu.
Împrejurul curții familiei Neculai este atîta singurătate și pustietate încît nici cîinii nu mai latră cînd văd străinii apropiindu-se. Dau din coadă și caută îndrăzneț cu ochii căutătura omului, pentru că rar se întîmplă să mai vină careva de-al casei cu cineva în ogradă. Pe locurile în care înainte se înălțau casele vecinilor, acum buruienele se ridică cît un stat de om. „Aici aveam vecini buni, cu casă sănătoasă și uitați acum mă înconjoară o grămadă de gunoaie și stoguri întregi de iarbă”, spune necăjit bătrînul. În stînga sa, un schelet de trei odăi înclinate stă să se prăbușească, iar în dreapta nu se mai deslușește decît niște fier ruginit. Departe, cam la doi kilometri, se zărește satul Lipcani, prima localitate basarabeană de după graniță care a fost și ea înecată de multe ori în Prut.
Îl întreb pe bădia Vasile dacă a trecut vreodată dincolo, la vecinii cu care ne înfrățim, iar el răspunde rîzînd că a pășit în Basarabia o singură dată „și atunci pentru că pescuiam și nu eram atent. Dar imediat au venit la mine milițienii și am ieșit de pe teritoriul lor”. Cît mai stăm în grădină, trasăm cu degetul cursul Prutului printre copacii înalți pe care-i găzduiește pe coasta sa, iar moșul se minunează încă o dată de forța care a avut-o dacă a străbătut rîul atîta cale și tot i-a cuprins de jur împrejur, mărunțind lucrurile din curți și mutînd satul mai la deal, pentru că pe locul unde prinsese rădăcini, terenul a fost declarat inundabil. Acolo, pe colina pe care s-au ridicat aproape 100 de gospodării, oamenii o duc greu, pentru că terenul acela în trecut era folosit de oieri și de văcari ca să se odihnească animalele la amiază și, cu anii, pămîntul s-a bătucit, spune bătrînul. Pe dealul sterp apă nu este, iar unele case nici lumină nu au trasă. De mila lor, moșul aproape că plînge. Și el trebuia să se mute de pe pămîntul socrilor, dar a stăruit atît de mult că nu se îndură să-și lase curtea pustie, încît a primit în cele din urmă aprobare de la primărie să construiască o clădire pe vechiul teren. „Noi aici mai vedem o pasăre, un cîine, ei acolo însă nu țin o vietate, nimic. O să se sălbăticească, cu toții, săracii”.
Cimitirul vecinilor
După gospodăria familiei Neculai, peisajul arid iar se instalează. Satul pare mai degrabă o localitate antică din care timpul a măcinat cîteva obiective din cărămidă, decît una specifică zonelor românești cu dealuri, în care casele sînt adunate și aproape unite una cu cealaltă. Priveliștea de pe partea dreaptă mă cutremură. În mijlocul unei curți verzi, o vie bogată atîrnă nearanjată pe bolta din fier, făcîndu-mi semn că înainte țină umbră la o casă. Acum însă hidra a înghițit odăile de altădată, iar vița de vie se usucă de dorul anilor cînd poamele-i erau culese în cîntec și dans străvechi. Pînă pe dealul sinistraților, teatrul cu buruieni mă urmărește, iar singurele vietăți care amintesc de Rădăuțiul bine gospodărit sînt cîteva vite lăsate să pască în curțile părăsite.
Pe tanti Tinca o găsesc în grădină, îmbiindu-și caprele să bea apă. Bătrîna de 73 de ani s-a obișnuit cu o curte simplă, chiar dacă încă mai trece pe la gospodăria care s-a scăldat în Prut. Curtea bătrînei înainte de potop era mare, dar acum are numai zece hectare, cît i-a vîndut Primăria, adică suficient cît să sădească cîteva legume pentru ea și pentru soțul ei și să semene niște lucernă pentru două capre. Animalele sînt singurele averi pe care le-a salvat din gospodărie, „restul a mers la foc”, șoptește femeia. Cînd a intrat în sat vifornița, bătrînii dormeau. „La un moment dat eu am ieșit afară să văd dacă îi ziuă și cînd am ieșit răgeau vițeii, guițau porcii și urlau cîinii”. În același timp, pe stradă jandarmii alergau de la o casă la alta să salveze oamenii. Atunci bătrîna a ieșit la poartă să vadă ce se întîmplă:
„– Dom’le vine Prutul peste noi?
– Da’ matale nu știi că-i deja aici? Ia du-te în grădină să vezi că apa e acolo și se îndreaptă în ogradă iar apoi, dacă-i cum ne-au spus la telefon din Ucraina, o să intre în toate casele din cale.
– Cum dom’le, acum e sfîrșitul?
– Acum mamaie, acum”.
Dezmeticită de-a binelea, bunica Tinca s-a repezit în casă și-a trezit soțul, au luat caprele și cîinele cu ei și au plecat. În urmă, balaurul de apă venea trosnind, iar la un moment dat grajdul familiei s-a dărîmat. Atunci „cățelul ăsta negru, cînd s-a auzit buuum, pe loc s-a întors. A mers pînă la o casă vecină cu a mea și de mare ce venea apa s-a oprit și s-a întors la noi. Cum a ajuns aproape, a stat un pic și iar s-a dus. Iar a ajuns la vecini, iar nu s-a îndrăznit să intre și iar venit înapoi schelălăind. Așa de mare a fost apa. Pînă sub streșină la noi”. Hidra, își amintește tanti Tinca, nu s-a săturat cu case, ci a supt și viețile a două femei. Pe una bolnavă de varice a înconjurat-o și a dus-o în larg, iar pe cealaltă a izbit-o cu capul de un gard, lăsîndu-o să zacă fără ca sătenii să-i poarte rînduiala de înmormîntare. „Nu era nimeni la mort. Nu avea cine să o care la groapă, și mai rău nu aveam unde s-o îngropăm. A trebuit s-o ducă primăria în cimitiriul din Rediu că la noi și crucile pluteau”, mai spune bătrîna.
Cît povestim noi despre apele învolburate stîrnite din Ucraina și Polonia, ușa casei din bolțari se deschide și moș Gheorghe se apropie foarte încet. Sprijinit în băț, bătrînul vine la poartă, fără să scoată un cuvînt, și-i întinde mîna femeii. Ținea ascunsă în palmă o pastilă albă, măruntă. Tinca o dă pe gît și-i mulțumește. De la inundații i se trage răul. Atunci cînd trebuia să umbli pe toate drumurile pentru că veneau ajutoare. Materiale, alimente, bani și lucruri se dădeau după cum ajungeai la rînd. Dacă erai printre primii, găseai întotdeauna ce era mai bun, dacă erai mai la urmă prindeai doar ce nu le plăcea altora. Și așa, gîfîind, de la „module”, adică vagoanele în care locuiau, la primărie, de la primărie la poliție și iar la module, s-a îmbolnăvit bunica Tinca de inimă, iar bunicul Gheorghe la ochi. Pe amîndoi i-au operat copiii la Brașov și de atunci dorm cu punga de pastile la capătul patului. „Am stat șapte luni la module, în tablă. Degeaba ne-au dat calorifere și reșouri că frigul și stresul tot ne-au mîncat. După ce ne-am mutat aici în aprilie, eu m-am îmbolnăvit vara, iar moșneagul toamna”, zice bătrîna plîngînd încetișor.
Mai la deal de casa Tincăi, zeci de chioșcuri ca și al ei nu sînt locuite. Oamenii ori au început să-și facă acoperiș pe vechiul loc, ori au plecat la copii prin țară. Și mai sus însă, peste 60 de locuințe au stăpîni bătrîni și curți pustii, fără ca măcar un pui care să ciupească iarba dulce de primăvară. De cînd primăria a înălțat case pentru oamenii inundați, le-a făcut și stație pentru microbuze, iar bunica Tinca mereu le amintește șoferilor s-o lase în cartierul cu sinistrați. Ei însă, o corectează. „Nu-i mai spune mamaie așa, că nu sună frumos. Spune-i Pipera, că e plăcut”.
Adaugă un comentariu