Pe linia întîi
Opinia 400 6 aprilie 2011 Niciun comentariu la Pe linia întîi 17
Am zis de-atîtea ori că plec încît lumea deja începuse s-o ia ca pe-o glumă. „Aici dormi, mănînci, te cerți, te împaci și te îndrăgostești”, spunea Fantaziu cînd eram în anul I. Și pe bună dreptate, dacă pleci de-aici fără amintiri cît să povestești o viață, înseamnă că degeaba ai venit, mai bine vindeai nasturi în pasaj sau rulai shaworme-n Tudor.
Mai bine ca aici n-ai unde învăța presă, e ca un fel de „școală a vieții”, a jurnalismului, un bătrîn al satului care te-nvață povețele pe care-n nici o sală de clasă nu ți le predă cineva. Aici nu îți dă nimeni nici o regulă, nu ți se țin prea multe predici și nici note nu primești. În cel mai bun caz primești din cînd în cînd cîte o privire oarecum condescendentă.
Dacă unii fac facultate după liceu, aici e ca la armată: tragi după tine camarazii cînd au nevoie de ajutor și nu te uiți prea mult înapoi cînd cineva rămîne de tot în urmă sau dezertează. Asculți ce spune „șăfu’”, dar tot te mai sfătuiești cu colegii înainte de-a face ceva. Țipi la cei de lîngă tine cînd te enervezi și după cîteva ore sînteți din nou prieteni la cataramă. Înveți lucruri fără să-ți dai seama, fiind prea prins în focul luptei ca să mai fii atent la ce se întîmplă cu tine și, după cîțiva ani de stagiu, îți dai seama ce mult te-ai maturizat față de prima noapte în care ai pășit în cazarmă.
***
Și după fiecare luptă cîștigată, la sfîrșit de săptămînă, te întorci obosit înspre barăci, unde tragi un somn neîntors de opt ore, din care nici tunurile inamice nu te pot trezi, doar ca să te întorci din nou la cartier general, gata să primești noi ordine.
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu