Biserica online a lui Dan Damaschin
Preoți cu har și reach 27 februarie 2017 Niciun comentariu la Biserica online a lui Dan Damaschin 1884Cînd era mai mic, părintele Dan Damaschin spera să devină medic, însă și-a dat seama că sînt și alte metode prin care un om poate fi vindecat, așa că a ales să fie preot. Mă atenționează încă de la primele vorbe, ridicîndu-și ambele mîini, că toată munca pe care o depune de dimineață pînă seara tîrziu are un scop final – să crească copii care mai tîrziu să devină adulți demni de a intra în Grădina lui Dumnezeu. Pentru asta, prin vorbele sale care-și pierd ecoul în mica biserică din inima Maternității „Cuza Vodă” din Iași, dar și prin postările de pe Facebook, cere ajutorul prietenilor pentru a salva copiii României din a deveni „ori tîlhari, ori cerșetori”. Parohia lui nu este doar cea din biserică – slujește și miilor de oameni care-l urmăresc pe Internet.
A avut parohia lui într-un sat din Iași, însă de cînd a venit în capitala Moldovei este preot misionar la Maternitatea „Cuza Vodă”. Aici, spune el, nu mai are doar cîțiva oameni care vin în fiecare duminică la biserică, ci întîlnește în fiecare zi sute de mame fericite că au născut un copil sănătos sau dezamăgite și pierdute în tristețe din cauza necazurilor. Doctorii îl cheamă, mai ales cînd ei nu mai au ce să facă și, prin rugăciuni și credință, unele cazuri fără speranță fac cale întoarsă și găsesc lumina. „Sînt preot misionar, adică eu trebuie să mă rog la orice oră din zi și din noapte pentru oricine”, spune preotul. L-am așteptat în Biserica „Nașterea Domnului” acolo unde, printre icoane și lumînări aprinse, stau stivuite pungi cu gecuțe, încălțăminte, prosoape sau pături. „Am adus sacoșele astea pentru copiii despre care ați scris pe Internet”, spune o femeie îmbrăcată într-o geacă albă care-i acoperă corpul de la gît pînă la genunchi. Este însoțită de un bărbat, amîndoi își fac cîte-o cruce în fața icoanei Sfintei Maria, lasă pungile jos și pleacă, iar din urma lor apare un alt bărbat îmbrăcat în uniformă. „Părinte, mai sînt două pungi aici, afară, pe scări, cred că le-a lăsat cineva”, zice în grabă portarul maternității.
Este o biserică cu o atmosferă caldă – pe pereții ei regăsesc fotografii cu părintele și cu zeci de copii în jurul lui, cu zîmbete și rîsete. Biserica nu arată ca una tradițională, este un fel de casă cu măsuțe care devin birouri pe care se întind laptopurile voluntarilor, cu mici depozite în fiecare colț și cu rafturi pe care stau documentele Asociației „Glasul Vieții”, de ajutorare a miilor de copii, înființată de părinte. În fiecare sîmbătă, biserica devine și școală, căci în mijlocul ei se întinde o masă lungă, din lemn masiv, pe care 30 de copii de la sate își așază caietele curate și învață limba română, matematică și engleză. Preotul și profesorii sînt mereu în preajma elevilor de gimnaziu care vin să se pregătească pentru examene și, cu răbdare, îi învață diferența dintre timpurile verbale, culorile în limba engleză și află împreună rezultate problemelor de la algebră sau geometrie. Acum, îmi spune preotul, vor să adauge în „programa bisericii” informatica și să-i învețe pe copiii despre Internet, să le facă cunoștință și cu „biserica online” a lui Dan Damaschin. Credincioșii vin, în fiecare sîmbătă, și le aduc copiilor pachete cu mîncare.
Un lăcaș fără predici
„Toate canalele astea, Facebook, WhatsApp, Messenger, mă ajută să transmit mesajul. Am foști colegi de liceu care au plecat prin America sau în diferite țări și, cînd văd postarea, mă sună și mă întreabă cum pot să ajute. Nu țin predici acolo, fiindcă tot aici, în biserică, ne apropiem cel mai bine unul de altul”, îmi spune preotul. Vorbește repede, tare și-l ascultă și cei trei voluntari ai asociației – trei tineri care și-au întins laptopurile pe o măsuță din colțul drept al bisericii și care își fac planurile pentru viitoarele proiecte ale asociației. Preotul este îmbrăcat în straie bisericești care-i acoperă tot corpul, iar ochii te lasă să te pierzi în claritatea și limpezimea lor. „Țin legătura și vorbesc cu unii dintre oamenii din online, însă de puține ori. Prefer să mă sune că așa mai pot face ceva în timp ce vorbesc la telefon, pe cînd scrisul ia mult timp și trebuie să stau să mă concentrez doar acolo. Tot observ că tinerii se ascund în spatele scrisului și nici măcar nu mai vor să-și folosească glasul”, îmi povestește preotul.
În multe dintre postările de pe Facebook ale părintelui sînt strecurate și ironii, comparații sau metafore. Cu ironie vorbește și despre activitatea politicienilor din țara noastră și chiar începe să rîdă cînd își aduce aminte de subiectul ordonanțelor care au scos oamenii în stradă în ultimele săptămîni.
Ce-i drept, pe ici, pe colo, mai apar și comentarii negative, însă nu apucă să le răspundă, că sar alții în apărarea preotului. Dar cînd discuția deviază prea mult, dascălul intervine și explică. „Ce dacă sînt preot? Am și eu părerile mele și trebuie să mi le arăt. Sigur, scopul meu este mîntuirea”, îmi explică Dan Damaschin, în timp ce-și ridică cu forță umerii lați, lăsînd ca apoi veșmîntul negru să curgă cu repezeală pe întreg corpul. În multe dintre postările de pe Facebook ale părintelui sînt strecurate și ironii, comparații sau metafore. Cu ironie vorbește și despre activitatea politicienilor din țara noastră și chiar începe să rîdă cînd își aduce aminte de subiectul ordonanțelor care au scos oamenii în stradă în ultimele săptămîni. Spune că toate taberele politice sînt ipocrite și se bucură că oamenii au ieșit în stradă, fiindcă se apropie unii de alții. Însă îmi povestește că nu schimbarea oamenilor este soluția, ci a gesturilor și a caracterelor. „Au plecat și copiii mei la protest și i-am întrebat ce vor. Corupție? Păi nu așa dispare. Copiatul de la școală este tot o corupție. Ia să văd că nici tu nu mai copiezi și apoi vorbim de schimbare”, îmi explică preotul.
Dascăl al bisericii online
Adrian l-a cunoscut pe preotul Dan Damaschin acum mai mulți ani, cînd, surprins fiind de activitatea asociației, a decis să se implice cum poate. Venit din Botoșani, într-un oraș necunoscut și fără persoane familiare în jurul său, proaspătul student la Teologie și-a dat seama că nu-i așa de ușor să te integrezi și, mai ales, să plătești și taxele de studiu. S-a angajat ca ospătar, ajutor de bucătar și, din cînd în cînd, mai împărțea pliante, însă banii tot nu-i ajungeau. Atunci a decis să-i povestească preotului și a primit ajutor – i-au fost plătite toate taxele și a terminat facultatea. Acum urmează altă facultate, cea de asistență socială, tot la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, și-mi spune că ambele au foarte multe în comun. „Ce este părintele pentru mine? Este un tată. Chiar dacă acasă are o familie cu patru copii, părintele mai are aici o familie, ne are pe noi”, îmi spune Adrian.
Își scoate telefonul dintr-unul din buzunarele scurte ale vestei pe care o poartă și-mi arată fotografiile pe care le-a făcut, de curînd, celui de-al doilea centru al asociației, situat în Valea Lupului, aflat acum în construcție. Recent, au primit o donație de peste 3.000 de euro și au montat geamurile clădirii. Și el este de acord că îi ajută foarte mult postările de pe Facebook, căci sînt mulți care au aflat de ei tocmai de acolo. De fapt, Adrian este cel care are acces atît la contul personal, cît și la pagina preotului și, în viitor, speră să lanseze și un site în care să povestească tot ce fac ei – este un fel de dascăl al acestei biserici online. „Odată am vrut să scoatem, în fiecare săptămînă, un fel de revistă, dar este foarte mult de muncă și nu prea reușim”, îmi mai spune băiatul, în timp ce se ridică pentru a-mi aduce cîteva pliante. Zîmbește și-mi vorbește cu mult patos despre ceea ce a reușit el să construiască prin voluntariat – despre sutele de copii pe care-i monitorizează și de care are grijă și, mai ales, despre relația lui cu preotul. Acum nu mai este singur în Iași, are o familie, aici, în biserică, iar acasă îl așteaptă și viitoarea soție.
Totul datorită familiei
În timp ce preotul Dan Damaschin continuă s-o dojenească pe Maria pentru că și-a trimis fiul încălțat cu șosete scurte și cu teniși în tabăra de la munte pe care au organizat-o de curînd voluntarii asociației, pe ușa bisericii intră un copil cu un ghiozdan în spate și înfofolit într-o geacă groasă și neagră. Este fiul părintelui, iar Adrian se grăbește să-mi spună că este deștept și că, acum, mai mult ca sigur n-o să spună prea multe, căci îi este rușine de străini. „Azi am răspuns la religie, era despre minuni”, dă băiatul să spună, iar Adrian îl și ia în brațe.
Copilul vrea să devină preot și spune cu voce tare că vrea să ajungă la Ierusalim. Ne dezvăluie că tatăl lui mai mult ca sigur o să-i dea biserica în care stăm lui Adrian, dar că lui o să-i facă alta.
„Fără familie n-ar fi nimic. Am patru copii și toți mi-au adus binecuvîntarea”, îmi spune preotul, în timp ce-și privește fiul. Fiecare copil aduce o minune sau o împlinire în viața omului, chiar dacă la început spui că o să fie greu, îmi povestește părintele.
La primul lui copil a devenit preot, la al doilea, soția preotului și-a terminat studiile, la al treilea copil și-au construit propria casă, deși mulți dintre prietenii de familie tot făceau glume și spuneau c-o să ajungă să doarmă prin canale. Cînd au ajuns la al patrulea copil, soția a trebuit să-și schimbe locul de muncă de educator de la sat la oraș și a putut veni în Iași. Vorbește cu un ton blînd despre familia sa și despre toate schimbările prin care a trecut. „Dacă ar fi s-o iau de la capăt, aș face totul la fel.”
Adaugă un comentariu