ARGUMENT | 400 de ediții printre oameni
Reportaj 100% 6 aprilie 2011 Niciun comentariu la ARGUMENT | 400 de ediții printre oameni 14A venit vremea să ne scuturăm arhiva redacției de povești și să le strîngem pe toate, cu povara lor de lumină și cu izvoarele lor de întuneric, într-un evantai de amintiri. Cu bocancii tociți de 400 de numere pe urmele istoriilor de viață cu tîlc și oamenii frumoși, prinși în mizerie sau în propria nenorocire, poposim să le adunăm, într-o colecție de memorii fără seamăn în presa românească.
Nu, nu este laudă că am reușit de mai bine de șapte generații să prindem în cuvinte ceea ce măiastru și dureros a ticluit realitatea. Am fost doar niște copii cu vulturul în privire, cu patima în suflet și cu nerăbdarea în sînge – la fel ca majoritatea personajelor noastre – gata să plece pe drumul de pierzanie al căutătorilor de aur, trecînd prin Haimanele și să se trezească în enclave ale sărăciei, ale nebuniei și-ale violenței.
Am stat „48 de ore printre oameni” sau „24 de ore printre condamnați”. De multe ori și pentru mult mai mult timp ne-am aventurat în locuri încremenite în munți de zăpadă, știind că nu vom avea nici cale de întoarcere, nici loc în casele unde se înghesuie cinci oameni într-o cămăruță. Am întîlnit „Băieți cu ura în suflet”, mineri cu inima aspră, călugări cu vocație de criminal, dar și maici care-și au de purtat numai povara păcatului originar și a razelor de soare care-și aruncă fierbințeala pe veștmintele lor negre. Frică ne-a fost tuturor, rînd pe rînd, nu că ne-am putea rătăci, că am putea fi jefuiți, alungați sau hăituiți, ci doar că ar putea să nu ne iasă. Că poate nu oamenii deja devastați de soartă își vor mai deschide sufletul în fața noastră, și că poveștile vor muri, înghețate de vreme și de indiferența tuturor.
Acest supliment este o formă de recuperare a memoriei celor cu vieți condamnate de închiderea rafinăriilor, a celor cu destinul prins și fracturat în temnițele lui Iacobov, a celor pentru care înțelegerea autentică nu a fost căutată. Este o căutare a noastră, în ceilalți, într-o rătăcire cu sens, în care am învățat că tîlcul unui mare subiect se poate oglindi în niște ochi pe care trebuie să-i vrăjești și de care să te lași vrăjit. Iar după toate astea să mai poți să te apuci de scris, ca-ntr-un vis din care să te trezești reporter.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu