Caragiale, satul cu trei Dumnezei
Reportaj 100% 6 aprilie 2011 Niciun comentariu la Caragiale, satul cu trei Dumnezei 374
Nu este decît un sat. Caragiale îi zice, e fostul Haimanale, și îl găsești la un pas de Ploiești și o palmă de Tîrgoviște, pe șosea ori pe calea ferată. Merită să îngheți o clipă. Aici e locul unde s-au născut marele scriitor, o pușcărie pe fostele temelii are mănăstirii Mărgineni, o „Țigănie” și o „Colonie”. Și Dumnezeu, în trei exemplare.
I. 48 DE ORE PRINTRE OAMENI
Ce, cucoană, ai văzut țigani președinte?
Toți îi zic „la frizeria”, că n-au stare să citească tot cuvîntul. De fapt, locului îi zice „Frezia” și în prag găsim cîteva scaune unde-s răsturnați sătenii abia sosiți de la pescuit. La povești se bea cîte o țuică. Prin preajmă se învîrte Costel a lu’ Țapu. E copil din Țigănie, vîndut de mă-sa mare cîndva – nimeni nu știe cum s-a întors – și care ți se bagă în suflet cerîndu-ți 500 de lei de-o pîine. Își cumpără apoi două gume și bate tot satul cu o praștie-n mînă. „Mai creștem un criminal în sat, că frate-său a omorît și acum e la pușcărie. I-am zis lu’ Ioana, mă-sa mare, «dă-l și tu la școală pă ăsta, nu-l ține așa pe străzi!» și mi-a răspuns: «Da’ ce, cocoană, ai văzut țigan președinte?»”. Cei de la masă fugăresc băiatul de cinci ori pe minut și în timpul rămas beau țuică de prune. Și vorbesc:
– Ce, Nelule?
– Se plimbă cu Ledzepelinu cu 200 de euro tura.
– Unde, peste Germania?
– Nu, bă nene, peste München.
– Și ăsta unde-i?
– La Dracu’ să-l ia!
Trag de patroana să trimită scrisoare la Surprize
Locuiește în Țigănie și mă conduce chiar prin partea asta a satului. Prin strada Furtuna, prin Braniște, pe linie, pînă în gîrlă. I-am spus că are nume de fotbalist. Mihăiță Baicu îmi răspunde cu un „și profesorul mi-a spus asta”. Fotbal nu mai poate să joace de cînd, într-o iarnă afurisită, i-a înțepenit genunchiul la săniuș. A stat o lună în ghips, ar trebui să meargă la un „spital de oase”, la Azuga, dar n-are bani. Ai lui trăiesc doar din cei 150.000 de lei pe lună, alocația. Tac’su e „casnic”, a lucrat la Petrom, în Moreni. Maică-sa e tot „casnică”, o cheamă Fiorina și dorința-i cea mai mare este ca a tuturor sătenilor: „Trag și eu de patroana unde mai fac curat la magazin, să trimită scrisoare la «Surprize», poate m-o chema și pe mine. Că am o fetișcană, dășteaptă rău, învață la Moreni și navetili astea te omoară. Nu pot s-o mai țiu”.
Pe lîngă maică-sa, băiatul vorbește frumos, ca orice copil cuminte și nu cere nimic. Lucru neobișnuit aici, în Caragiale, și mai cu seamă în Țigănie. Nu este zoios ca ceilalți și văd ca o minune faptul că mizeria mahalalei nu l-a schimbat deloc: praful uliței, casele căzute într-o rînă, rîul de țuică băut de toți cei din preajma sa, indiferența și groaznica purtare a prietenilor, vecina care n-a mîncat de opt zile și își duce ultimele ore înconjurată doar de o ceată de șobolani. Băiatul e într-a șaptea și singurul lui vis e să meargă la Carabella, o școală de unde ieși șofer, unde conduci și repari mașini. Nu mai știu în ce context mă întreabă dacă-mi plac animalele.
– Ai?
– Nu, dar vreau niște porumbei. Să strîng ceva bani, și …
Ajungem la gîrlă, ne întoarcem și mai vorbim. Bătrînul care stă peste drum de Mihăiță are pensie de un milion și ceva. A crescut mai mulți măgari, e moș, merge îndoit de șale, are un băț în mînă… „și seamănă cu Dumnezeu”, îmi zice copilul. De măgari agăța un căruț și căra lemne din pădure. I-a vîndut pe rînd. Mai rămăsese cu unul, dar se lenevise și a scăpat și de ăsta. De atunci a rămas înhămat singur la căruțul cu surcele. Așa l-am zărit și eu de dimineață, o barbă albă atîrnată de un om mic, îndesat într-o pălărie, osîndit la cărat vreascuri. Făcuse tărăboi la Frezia că s-a scumpit țuica cu o mie de lei. A luat sticluța pînă la urmă și a ascuns-o între bețe. Acum doarme dus în casă și oricum nimeni nu se poate înțelege cu el. Unii spun că porecla i-a rămas de cînd umbla cu măgarul toată ziua la pădure pentru bețe de foc și de gard. Un moșneag ce umblă cu măgarul, are barba albă și un toiag în mînă nu poate fi decît Dumnezeu. Alți săteni știu că i se zice așa pentru că a făcut o droaie de copii și are greutăți. Îl întrebau sărmanii „de ce ai făcut, moșule, așa de mulți copii dacă n-ai cu ce să-i crești?”. Și el răspundea „da’ ce, eu i-am făcut? Dumnezeu”.
În această casă s-a născut I. L. Caragiale, da’ nu-i casa lui
Locul nașterii lui Caragiale s-a chemat Haimanale și așa îi zic oamenii și-acum. Satul s-a numit apoi Vornicul Mărgineanu, după numele dregătorului din acele părți. Numele de Haimanale i-ar fi fost dat în derîdere vechiului cătun de către un uncheaș de la Mînăstirea Mărgineni, pe locul căreia se află acuma Penitenciarul Mărgineni. Țiganii mînăstirești și cîțiva țărani se așezaseră prin locurile păduroase din jur pe cînd nu se tăiau drumuri, iar potecile trecute cu pasul sau cu căruțele străbăteau poienile presărate cu cocioabe și colibe. La poalele mînăstirii, se găsea o biserică și la o sută de pași mai departe se ivea o ridicătură de teren. Acolo, la capătul dîmbului, s-ar fi aflat locuința lui Luca, tatăl lui Ion. Pruncul a văzut lumina zilei în zorii zilei de 30 ianuarie, dar tatăl – secretar mînăstiresc în acea vreme – dintr-o zăpăceală în ziua botezului, a dat ca zi a nașterii 1 februarie 1852.
Ca o ciudată coincidență, din vechile documente folosite de familia scriitorului la împărțirea averilor în fața instanțelor, reiese că I. L. Caragiale a avut o mătușă bogată care se numea Momuloaia. Acum, pe locul unde se presupune că a deschis ochii scriitorul, stă o familie numită Mamulea. Oamenii aceștia susțin că n-au nici o legătură cu Caragiale.
Bătrîna de la numărul 66 trebuie să se simtă mai mult decît în siguranță cu santinele închisorii în fundul curții. De fapt, în partea asta a satului – lipsiți de zidurile pușcăriei – înainte locuiau numai gardienii. Acum au mai scăpat și din alte meserii. Bătrîna este și-acum, la anii ei, uimită de ceva: „N-am știutără că acilea, peste drum de mine, s-a născut un scriitor, și sînt de 67 de ani. Ce, nu aflam eu de atîta timp, da’ cine să-l știe? Sau poate știe ei din cărți d-a ridicatără statuia asta”. Privim împreună soclul și citim: „La 30. I. 1852 în locuința care se află pe acest loc s-a născut I. L. Caragiale”. Pătruns de spiritul scriitorului mă apropii de curtea mare cu gînd de descos istoria casei, să simt primii pași în lume ai autorului „Scrisorii pierdute”. Cu sufletul plin, pășesc după poartă. Familia Mamulea m-a primit cu un pahar de apă rece. „Au băut o săptămînă întreagă consilierii Primăriei de pe urma pietroiului din fața casei mele spunînd că au refăcut casa”, povestește Steliana. Oamenii Primăriei au luat bani de la ministere ca să renoveze casa lui Caragiale. Numai că această casă, în care locuiește familia Mamulea, e construită în 1938, deci n-are nici o legătură cu I. L. Caragiale. Știau bătrînii că pe undeva prin zonă s-ar fi aflat colibele celor care munceau la mănăstirea Mărgineni în vreme nașterii scriitorului și așa s-a înfipt în 1952 o placă pentru comemorarea lui. „Era atunci în casă la mine ăi bătrîni care-au spus «puneți taică, nu mă deranjează». Dar pe primul pietroi scria «în acest loc s-a născut». Soclul construit de curînd dă de înțeles că în casa mea s-ar fi născut. Ei cum putea, că asta-i ridicată mult după”, spune Steliana.
Dumnezeu a făcut pe dracu’n patru să ajungă la emisiune
De Colonie am dat din greșeală. E tot o parte a satului, ca și Țigănia sau Haimanalele. Căutam un ghid cu bunăvoința de a mă purta prin Țigănie. Și am ajuns în cîmp, la cinci mii de lei de centrul satului. Cu temeinice îndoieli la început, mă conving că aici locuiesc oameni. În blocuri al căror termen de garanție pare c-a expirat de sute de ani – plutitoare pe apa din subsoluri – se nasc copii și cresc într-o mizerie din care unii nu scapă nici în trei vieți. Aici, unde în fața scării pasc pui de găină slăbănogi, oamenii au fost lucrători la uzina de armanent de la Mija. Li se spunea că n-au voie să vorbească despre ce lucrează, că-i secret de stat. Au trăit cu sentimentul că fac lucruri foarte importante, chiar credeau că sînt buricul pămîntului. Pînă au fost fugăriți majoritatea. „Au mîncat toată ordonanța și acum mai lucrează doar unii dintre ei, la restructurare”, mi-a zis o bătrînă din sat înainte să urc la oamenii din Colonie. 600 de familii își chinuie viața la țară, în blocuri de piatră. Deși nu-i vezi, simți că de undeva te pîndesc zeci de guzgani. Oamenii își cară apa de băut cu bidoanele, de la doi kilometri depărtare. O apă puturoasă de la un canal al Penitenciarului Mărgineni e întrebuințată de oameni pentru spălat. Bătrînii o beau ca pe o condamnare. Aici l-am găsit pe cel de-al doilea Dumnezeu. Locuiește la ultimul etaj dintr-un bloc plutitor, cu cei opt copii ai săi și o nevastă bolnavă. De fapt, pe soț îl cheamă Ionică Ion, dar așa îi spun vecinii pentu că le vorbește des din Biblie. Dumnezeu are abonament la „Iisus Biruitorul”. „Părinții mei erau foarte credincioși. Tata mergea la biserică, la muncă voluntară. Trăgea clopotele, făcea gropi, curățenie… Îl iubea pe Dumnezeu. După ce și-a luat servici mergea mai rar. Tineretul ajunge în închisori și zice «Doamne, de ce am ajuns aici?». Sînt niște instrucțiuni pe care omul le dă la o parte. Oamenii cer, fără să muncească. În prima pagină a Scripturii, Dumnezeu a pus îngerii la muncă. Udau grădina Edenului și i-a pus paznici pe serafimi. Omul trebuie să fie preot în casă”. Și omul ăsta chiar e preot, pentru că se roagă zilnic… de oameni să scrie pentru el la „Surprize”. „«Surprizele» alea e frumoase!”, exclamă Ionică. Numai că e atît de greu să ajungi acolo deși, gîndindu-ne puțin, te-ar scoate din sărăcie. Așa că Dumnezeu a făcut pe dracu-n patru să ajungă la emisiune. „Aș putea să iau caracterizarea din partea fabricii. Am vrut să-mi scrie domn’ director, da’ a zis că s-ar putea să nu-mi aprobe acolo la emisiune. Am rugat pe toți să scrie. A zis și Primăria să scriem la Surprize, da’ să așteptăm că e cu prioritate.”
De-ai lu’ Pandele
Rudele deținuților așteaptă ora de vizită la cîțiva metri de poarta penitenciarului, pe băncuțe, la umbră.
– Cine-i pentru Pandele să mai aștepte că face duș, zice un subofițer.
– Să face frumos fi’ar a dracului, ca să nu zicem noi că o duce greu, spune soția.
Pe Pandele îl așteaptă un țigan gras, cu o burtă imensă învelită într-un tricou roșu. Dacă n-ar fi fost atît de negru, probabil că s-ar fi văzut roșul din obraji. Pe lîngă țiganul gras, cei doi copii ai lui Pandele și soția acestuia, mai parazitează cineva Mercedesul roșu din fața penitenciarului. E o stinghie cu o bască în vîrf, un sfrijit.
Cînd văd ce gîtuiți cu o sfoară îi sînt pantalonii în talie încep să mă îndoiesc de faptul că acest om ar ascunde un stomac. Poate chiar n-are, și-i mănîncă țiganul tot din farfurie, poate bea doar lichid de frînă de la mașina pe care-o conduce. Cert e că toți își bat joc de el. Pantalonii îi sînt așa de văluriți, încît la orice adiere de vînt sărmanul pare agățat de un cîrlig, ca o rufă șifonată. Pe caraghios spînzură și o cămașă.
Nenorocirea nu e că el poartă cămașă, ci că o poartă descheiată. Nici o radiografie din lume nu-i mai reușită. Un prăpădit mai veritabil nici că se putea să găsesc. De parcă soarta nu-l bătuse deloc, bățul ăsta poartă și ochelari. Și n-ar fi nimic dacă lentilele nu ar semăna cu fundul sticlei de bere. Sînt așa de groase că i-au tocit nasul. Pe lîngă prăpădit gravitează țîncul lui Pandele care face cărare între mașină și o pompă de apă.
Udă tot ce prinde dintr-un bidon de plastic. Plictisit, pornește ștergătoarele și-l trimite pe slăbănog după apă. O aruncă pe parbriz și priveliștea e minunată. Toată apa sare pe sfrijit, pe rufos, pe prăpăditul care de-acum e ud leoarcă și zîmbește tîmp. L-ar altoi pe drac, da-i nepotul patronului și se abține.
II. 24 DE ORE PRINTRE CONDAMNAȚI
Ceaușescu n-a cerut niciodată portrete. Veneau lingăii cu ele, gratis
Ajuns în I. L. Caragiale la sfîrșit de săptămînă, gîndeam că nu mai găsesc penitenciarul deschis. E de fapt închis tot timpul. Cu trei rînduri de porți, aici e o adevărată uzină. Cei 1.600 de oameni închiși nu stau degeaba. Unii muncesc la fermele de pe malul Cricovului, iar cei mai mulți în fabrica de mobilă din interior. Produsele lor pleacă numai la export. Fabricile de mobilă se bat pentru cei care se eliberează de la Mărgineni și s-au calificat aici ca tîmplari. Tot aici am găsit și un răsfățat i-aș zice, cu atelier propriu. Victor Petrache a fost sculptor în atelierele lui Ceaușescu din ’84 pînă în ’89 după ce a terminat Școala de Artă. A avut mai tîrziu propriile fabrici de mobilă și construcții pînă în februarie ’99, cînd a fost închis pentru un prejudiciu de jumătate de milion de dolari. Locotenentul Adrian Alexandrescu e ghidul meu prin penitenciar și sculptorul îl mustră.
– Ți-am zis eu că funcția îți smulge toată libertatea. Eu sînt mai liber ca tine.
– La asta mai lucrezi?
– E un Napoleon.
– Ce înseamnă?
– Nu știu, că-s nebun.
Omul se comportă ca și cum ar fi liber, în atelierul propriu de acasă. Îmi spune că încearcă să evite asimilarea. Scrie chiar și un jurnal unde afirmă că după cinci ani în interior de schimbi atît de mult încît poți omorî fără remușcări pentru o coajă de pîine sau pentru o vorbă mai aspră. Oamenii care execută mai mult de cinci ani sînt irecuperabili. „Pot să ies de-aici, să bat pe cineva și să ajung pe-a patra imediat”, a patra fiind sectorul deținuților periculoși, care fac mari probleme. Pe cînd era în slujba dictatorului, Petrache avea salariul de 24.000 de lei, de zece ori mai mult decît un om obișnuit. „Ceaușescu n-a cerut niciodată să i se facă portrete, busturi, să fie sculptat. Veneau lingăii cu ele gratis, că erau destui.” A avut o legitimație albastră cu dungă diagonală roșie cu care intra în toate vilele dictatorului. Povestește cum Ceaușescu s-a urcat pe Casa Poporului și nu i-au plăcut antenele parabolice de pe Palatul Telefoanelor. „Da’ cu ligheanele alea ce-i? Data viitoare să dispară”, a zis, și-a plecat.
Eu sînt țigan și-mi place dreptatea
Îl las pe deținutul Petrache și intru după cea de-a treia poartă, acolo unde ușile de fier par că nu se mai deschid niciodată. Și pentru unii chiar așa este.
Romanici Patrian e un fel de judecător al pușcăriei, fiind dintre cei mai vechi deținuți, adus în 1989. I se zice „stabor” și îi împacă pe cei care sînt în conflict. Poate să fie și numai o ceartă de la țigări. Le dă pedepse, termene și urmărește să se țină de cuvînt. A fost închis pentru că „n-a ținut victima la glumă” și s-a trezit cînd era tîlhărită. A avut ghinion. 16 ani și 8 luni pentru omor deosebit de grav. „Eu sînt țigan și-mi place dreptatea. M-am adaptat repede în pușcărie, am fost frizer la cadre”, zice Patrian. Îl apucă o criză de rușine cînd își aduce aminte că a vrut să-i plaseze unui subofițer un lanț furat de altul. Se căiește, privește în podea și cred că speră să se întoarcă la tuns cadre. Își dorește lucrul ăsta mai mult ca orice. Știe că dacă ajunge iar acolo va fi invidiat de toți și asta îl ține în viață. „Am făcut o combinație, nu știu dacă pe afară se spune la fel, că n-am mai fost demult.” Acum e tot frizer, dar la deținuți. Îmi spune că toți deținuții sînt niște falși, că inventează tot felul de povești ca să pară mai fioroși, să pară ce nu sînt. Uneori după ce repetă o poveste de mai multe ori încep să o creadă chiar și ei, după cîteva zeci de povestiri nu mai disting ce-i poveste și ce-i realitate. Mulți dintre ei se autosugestionează, spunîndu-și că n-au comis nici o infracțiune. Cred mai apoi că sînt nevinovați.
A venit gașca mortului de la un bairam
Patrian mi-a făcut o caracterizare a tuturor deținuților mai interesanți. Despre Nebunică n-a zis decît că-i urît rău și că i se mai zice Omul păianjen. De fapt, pe el l-au urîțit niște colegi de pedeapsă pe cînd era mutat la Brăila. La început i-au făcut un tatuaj și i-au zis că se ia. Nebunică a mers la baie și a văzut cu ochii lui cum tatuajul dispare în apa dușului. S-a întors și a rugat „artiștii” să-i facă alte tatuaje pe față, pe mîini, pe tot corpul. Ba încă le-a dat numele tuturor fetelor cu care s-a iubit. Șapte la număr: Mariana, Ramona, Iuliana, Magdalena, Florina, Marina și Mirela – soția lui. L-au înțepat pînă a devenit o expoziție ambulantă. Pe frunte, pe nas, pe obraji i-au desenat flori.
N-au mai ieșit din piele sub duș și se pare că nu vor ieși niciodată, așa mîzgîlit va rămîne o viață. L-au păcălit,
i-au schimbat tușul cît a fost plecat la baie. Pe obrazul stîng a rămas o mare pînză de păianjen. În plasa ei vor rămîne nu doar cei nouă ani pentru tîlhărie. Pentru omor e închis în Penitenciarul Mărgineni și Dumnezeu. Al treilea întîlnit în Caragiale. I se spune așa de cînd s-a pocăit. Pletea Florin are 12 ani de ispășit și ceilalți deținuți îi mai spun „părintele” sau „popa”.
„Am călcat una dintre cele mai mari porunci ale lui Dumnezeu. Să nu ucizi. Ca să mă răscumpăr păzesc cele 10 porunci căci am doi ani de cînd am cunoscut cuvîntul și merg după Biblie. Deci am văzut că nu e bine să faci rele, dar frații pocăiți caută tot felul de chițibușuri să cazi de pe calea pe care vrei să pleci în loc să trăim în armonie cu duhul blîndeții”.
„Aveam un cuțit la mine, îl mai luam cînd și cînd că nu poți să știi niciodată cu atîția țigani și vagabonzi în București. Au venit băieții, gașca mortului de la un bairam, am băut alcool și am intrat într-o încăierare. Mortu’ l-a lovit pe tovarășul meu. La baza scărilor am scos cuțitul și l-am lovit sub brațul stîng. A strîns brațul și și-a înecat plămînul în sînge. În jumătate de oră a fost mort. Cuțitul l-am aruncat”.
„El ne cere să venim la toți cei cărora le-am greșit și să le cerem iertare”, a vorbit Pletea Florin. Pe vorbele lui plec din Caragiale, un sat cu trei Dumnezei și o frizerie lipsă.
***
Contestație pentru „arbitrul deținut”
Într-un penitenciar nu este chiar așa de rău. Mulți dintre cei închiși, analfabeți, deslușesc abecedarul în fața unei table, pe care un ghiduș a scris: „Bine ați venit, dragi deținuți!”, alții muncesc la bucătărie pentru masa zilnică a celor 1.600 de colegi, o parte se califică în meseria de tîmplar chiar în fabrica de mobilă din interiorul pușcăriei. Iar în timpul liber joacă fotbal. Cu încrîncenare, se vede, pentru că în timp ce discut cu subofițerii, iată că vine o petiție: „Echipa de fotbal a camerei 45, contestă arbitrajul prestat de deținutul delegat să arbitreze partida de fotbal care a avut loc pe data de 26.05.02 între cam 45 și cam 19, cît și regulamentul care prevede ca jucătorii unei echipe să facă toți parte din aceeași cameră”.
Supărați foc pe „arbitrul deținut” care a favorizat clar echipa adversă, semnatarii mai scriu că după erorile grave de arbitraj „polițistul supraviețuitor care se afla cu noi, văzînd că lucrurile tind să scape de sub control, a preferat să arbitreze ultimele 10 minute ale partidei în care adversarii au mai înscris un gol”. Ce fel de contestații, cereri și scrisori mai primesc subofițerii supraveghetori? Multe. Iar dintre toate, cea mai rugătoare a fost a unui deținut care își dorea o femeie gonflabilă. Se pare că omul nu și-a încercat norocul, ci verifică periodic dacă într-adevăr cineva îi citește scrisorile.
***
Personajele
o Costel a lu’ Țapu – copil vîndut de mă-sa mare cîndva. Cerșește prin sat;
o Nelu – pescar. Bea cîte o bere la Frezia;
o Fiorina – femeie din sat;
o Mihăiță Baicu – băiatul Fiorinei;
o Mamulea Steliana – Proprietară a locului pe care s-a născut I. L. Caragiale;
o Bătrîna de la numărul 66 – vecina familiei Mamulea. Are vedere la soclu;
o Vasilica – nevasta lui Dumnezeu 2;
o Familia Pandele – în vizită la Penitenciarul Mărgineni;
o Victor Petrache – fost sculptor în atelierele lui Ceaușescu. Condamnat;
o Romanici Patrian – deținut. „Staborul” pușcăriei;
o Nebunică – condamnat;
o Camera 45 – echipa de fotbal contestatară supărată pe „arbitrul deținut”;
o Dumnezeu 1 – locuiește în Țigănie. Se supără cînd se scumpește țuica;
o Dumnezeu 2 – e din Colonie. A fost la „Impas în doi”;
o Dumnezeu 3 – 20 de ani pentru omor.
Liviu IOLU
IAȘI, decembrie 2002
Acest reportaj a fost premiat la Galele Clubului Român de Presă 2003. Liviu Iolu este cîștigător al premiului Clubului Român de Presă 2006 pentru Reportaj și nominalizat de mai multe ori la această categorie. Autorul a primit premii pentru reportaj atît la concursul „Tînărul Jurnalist al Anului 2003”, cît și la cel organizat în 2003 de către World Vision Romania.
Adaugă un comentariu