Locuitorii din Castel
Reportaj 100% 6 aprilie 2011 Niciun comentariu la Locuitorii din Castel 247
În satul Podriga, comuna Drăgușeni, un singur loc mai amintește de timpurile poleite cu aur ale caleștilor boierești, de vremurile cînd oamenii erau slugă pe pămînturile dimprejur, toate ale boierului Alexandru Enacovici; 1000 de hectare, moșia Podrigii. Acesta este conacul lui Enacovici, construcție etajată în stil renascentist, în care acum ființează Spitalul de Psihiatrie Podriga, denumit în documentele vremii „Spital de boli incurabile”. Un singur om din sat rememorează, prin ochii copilului care a fost odată, marea moșie a Podrigii, poruncită de la conac de boier hîtru.
SPITALUL – CASTEL
„Care este realitatea, pînă la urmă?”
Asistenta șef a Spitalului, Marilena Buruiană mă primește în birou, una dintre cele 24 de camere ale vechiului conac, acum reamenajată. Pentru ea, cei care ajung aici sînt oameni normali, numai că au o problemă de sănătate. Chiar dacă, de cînd ființează spitalul a existat un singur caz în care un pacient s-a reîntors în sînul familiei reabilitat sau poate tocmai pentru asta, doamna asistentă șef refuză cu îndîrjire sintagma „bolnavi irecuperabili”. „Sînt două tipuri de afecțiuni pentru care se ajunge aici: schizofrenie, care este cea mai complexă boală psihică și oligofrenie. La schizofrenici boala se manifestă prin halucinații, auditive sau vizuale, o răcire afectivă totală, nu mai vrea să știe de părinți, rude, prieteni, se izolează într-o lume a lui, în care se închide și nu mai vrea să mai comunice cu exteriorul. Oligofrenii, dimpotrivă. Sînt foarte vulnerabili, simt nevoia să împărtășească totul cu ceilalți. De fapt, ce e oligofrenia? Înapoiere mintală. Ei sînt niște copii în corp de adult”.
La ușa biroului ei mereu e înghesuială. Vin să vorbească, vin să spună ce visează noaptea, să se pîrască unul pe altul sau să ceară țigări. „Vor satisfacerea unei nevoi aici și acum. Dacă nu o primesc, mă înjură, se enervează. Reacționează ca un copil căruia nu îi dai o jucărie. Și, mai ales, vor atenție. De exemplu, dacă ies în curte, trebuie să am mare grijă cu care dintre ei vorbesc mai mult, căruia îi acord eu mai multă grijă sau atenție. Și cu greu mă pot împărți”.
Vizitele familiilor celor internați aici sînt puține sau lipsesc. Din 80 de pacienți, cinci își primesc la castel rudele. Acestea vin cam o dată pe an și atunci pentru că își amintesc de pensia pe care o primesc de pe urma lor. Nu vor să mai audă de sora, soțul sau fratele care au ajuns aici. „Sigur a existat la un moment dat un episod în care a răbufnit violent în familie, așa că nu-i mai interesează ce se întîmplă cu ei. Renunță. Instituționalizarea e expresia renunțării”.
Un lucru extrem de dificil în psihiatrie este încadrarea unui pacient într-o anumită categorie de boală. „Noi analizăm simptomele și ajungem la un diagnostic, cel pe care îl știm din lucrările de specialitate. Însă niciodată nu poți ști cum poate el reacționa. Nimeni nu știe ce se petrece cu adevărat în capul lor”.
După 10 ani de lucru în spital, după lucrări de specialitate răsfoite, chiar și după o licență în psihologie, universul lor, al bolnavilor psihic, rămîne pentru doamna asistentă șef un mister.
„Eu le spun că nu e bine, încerc să le explic cum e normal, pentru că așa facem noi, așa face lumea de dincolo de aceste garduri. Pentru ei, halucinațiile lor sînt lumea reală. Și atunci, cine sînt eu să le arăt altă realitate? Care este realitatea, pînă la urmă?”
Macahon
Soarele și-a călătorit razele prin lume și le-a așezat supus deasupra conacului. Tot într-o zi ca asta, trebuie că boierul, întors de la Viena, sau poate de la Paris, gîndea leneș pe terasă la trebile moșiei, cît vătafii înhămau caii.
Pe aceeași terasă, locuitori ai castelului își dezmorțesc trupul și mintea la soare. Sînt înșirați care încotro, unul privește cerul înfometat, parcă ar fi deschis ochii acum, în soarele ăsta gras, pentru prima oară; într-un colț, lipit de balconul terasei, un bărbat îmbrățișează gardul ca pe cel mai bun prieten din copilărie, îl strînge între degete și fierul pare că se lasă unduit sub forma degetelor lui încleștate; unul plimbă un căruț de colo pînă colo, inspectează dacă mai sînt provizii; mulțumit, se întoarce ca să revină de unde a plecat. Căruțul este gol.
Un bărbat îmbrăcat într-un costum negru, rufăit, dă tîrcoale noilor sosiți la castel. Are cravată roșie cu picățele și o șapcă pe cap. El este Macahon, portarul castelului. De cînd a venit aici și-a încropit o colecție impresionantă de cravate. În fiecare zi poartă una. Are chiar și o uniformă veche de polițist, i-au adus-o cei care au mai trecut pe aici, înduplecați de rugămințile lui. Macahon vrea acasă, ca majoritatea celor de aici, de altfel. Zice că are soție și copii la Sulița, un sat din apropiere. Uită apoi tot, își ia poziție de drepți și funcția în serios.
Macahon se crede portar așa cum nimeni din personalul spitalului nu crede că are familie la Sulița.
Astăzi sînt eu portar, mîine ești tu
Bîțic ține contabilitatea spitalului de ani buni de zile și se minunează și în ziua de azi cum a rămas aici atîta timp, cu atît mai mult cu cît nici prin cap nu-i trecea că va lucra vreodată la vreun spital de psihiatrie.
Acum îi știe bine pe toți, cu accesele lor de plîns, cu mofturile lor de copii, cu visele lor pe care nici unul din cei care trec pe lîngă gardul castelului, nu le va avea vreodată, noaptea. Bîțic le dă ce vor ei mai mult, cînd uită de plecatul acasă: țigări. Și mai face ceva: stă cu ei de vorbă. „M-am obișnuit aici. Și nu pot să-i văd ca pe niște oameni nebuni. Sînt oameni cu probleme. Sînt oameni ca și noi”.
Bîțic își laudă florile care îi înfloresc vara din iarbă. Are trandafiri, lalele. Flori multe. „Niciodată, unul nu mi-a rupt o floare. Lasă frumusețea asta afară într-o grădină, oriunde. Nu mai rămîne nimic din ea”.
Își mai amintește Bîțic de o mașină lăsată de cineva în curte, zile multe. Nu a fost nevoie să o păzească, fiindcă nu s-au atins de ea. Poate doar să sară careva de-afară gardul, să se gîndească la prăduit.
Odată, Bîțic le-a instalat un fel de barieră: o rangă de fier sprijinită de doi bușteni. Și ei s-au vorbit între ei, s-au organizat și au început să păzească bariera. Pe rînd. Astăzi sînt eu portar, mîine ești tu. Și-au luat rolul în serios.
Și, în fiecare zi, unul dintre ei monitoriza trecerea celorlalți, cărora avea să le vină, într-o zi, rîndul.
XY Florin
El sare primul la țigări dintre toți. Asta e pasiunea lui cea mare, să fumeze. În timpul zilei mănîncă, fumează și se uită la televizorul de pe holul castelului la filme Ninja. Mai ascultă muzică: are în buzunar o casetă pe care o scoate: AC/DC. High Voltage. „La ce o asculți, Florin?” “O țin în buzunar”. Și ascultă muzică. Uneori, vrea să meargă acasă. A auzit el printre băieți de un sat care se cheamă Bucecea. Și a hotărît că acolo e casa lui.
Florin a fost adus aici nimeni nu știe de unde. Nici măcar el. Și pentru că trebuia să fie chemat într-un fel, cei de la Poliție l-au adus la castel cu numele XY Florin.
Nuța
Ia țigara și o aprinde repede, cu degetele tremurate. Odată degetele ei au fost ale unei domnișoare cochete, subțiri și singure, erau degete de asistentă la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Lua sînge pacienților pentru analize, făcea injecții. Și-i plăcea meseria. Acum Nuța are în jur de patruzeci de ani și locuiește la castel. Vorbește cursiv, însă tînguitor și cuvintele pleacă de la ea plînse: „era totul bine, îmi plăcea tare mult să lucrez la spital. Apoi, într-o zi domnișoară, nu știu ce s-a întîmplat cu mine. Îmi era frică să mai fac injecții, cînd trebuia să mă apropii de oameni, dădeam înapoi”.
Trage fix din țigară și privește fix, se uită la mine cu ochii clari și glasul plîns: „ca și cum mi se întunecase emisfera cerebrală. Nu mai gîndeam cum trebuie, înțelegeți?” Apoi, asistenta care a fost odată își pune diagnostic: „începusem să fac tulburări cu agitații psihomotorii”. În ochii ei rugători se întrevede silueta asistentei de douăzeci și doi de ani care fuge din fața pacientului, din salon, din spital, își găsește în stradă seringa în mînă și o leapădă, căci îi e frică de ea. O leapădă pe asfalt și aleargă.
Un timp, colegele au păsuit-o și nu i-au spus doctorului de tulburările pe care le are în timpul serviciului. Dar el a venit într-o zi la ea și i-a spus: „Nuța, tu te-ai îmbolnăvit. Așa-i?” și i-a răspuns atunci, știind că-și va pierde slujba: „da, domnul doctor”.
Pe atunci Nuța avea un prieten. Înalt, chipeș. Trecea pe la ea la serviciu, să o vadă. Și-l iubea. Mergeau la plimbare pe Copou, se țineau de mînă, mergeau la cinematograf, la filarmonică. Îl iubea. „Dar nu-mi mai amintesc cum îl cheamă, domnișoară. Mă chinui să-mi aduc aminte. Sorin parcă. Dar numele de familie…și îl visez noaptea, și vreau să-l strig.” Se apleacă cu trupul în față, „nu-mi amintesc”, are ochii mari, deznădăjduiți, „…nu-mi amintesc” și mîinile Nuței imploră numele bărbatului pe care și acum îl mai iubește.
CASTELUL – SPITAL
Peregrinările boierilor
Odată, saloanele în care locuiesc astăzi pacienți erau camere împodobite cu tablouri, porțelanuri și argintărie. Erau saloane mari, frumos parchetate, cu mobilier vechi și scump, culese din călătoriile boierului prin lume, la Paris și Viena.
Moș Nică Acălfoaie își aduce aminte de pe cînd era copil, castelul. De acolo porneau poruncile spre moșia de 1000 de hectare a Podrigii, înspre țăranii supuși care dădeau ascultare boierului Alexandru Enacovici. „Aprig om era boierul. Oamenii își scoteau vitele la păscut pe pămîntul care era tot al lui. Și ca să-ți dea voie să le scoți la pășunat trebuia să muncești cu ziua la el pe moșie, la trebi agricole.”
Și boierul avea o fată pe care o chema Constanța. Cuconița era oloagă, stătea toată ziua pe prispa castelului în scaun cu rotile și scruta dealurile Podrigii pe care le înstăpînea dar nu le putea străbate. „Și-ntr-o zi a venit la castel un flăcău, inginer la București. Vai de mama lui, cu o jiletcă ponosită și ruptă, atîta avea. A venit s-o pețească pe cuconiță. Boierul i-a dat-o pe loc și a plecat. Le-a lăsat castelul și toată moșia și s-a dus.”
Lui Vasile și Constanței Palade le-a rămas în grijă toată averea lui Enacovici: 40 de boi, pe care îi înjugau cîte patru la arat moșia, patru iepe mari, albe și frumoase, patru hamuri trupare, acareturi, o strînsură de bivolițe.
Podriga avea stăpîn nou. Boierul era înalt, slab și chipeș. Pe Constanța o lăsa uitată la castel, cu picioarele moarte, așteptîndu-l. Și el pleca în sat la drăguțe: „avea două muieri tinere în sat cu care trăia. Mai apoi le-a adus chiar la castel, sub nasul cuconiței, fără să-i pese că-i amăra inima.”
Moș Nică Acălfoaie vede ca azi cum a fost trimis de nevasta cumnatului său la moșie, la bărbatu-său, care muncea acolo. Să dea vițelul la supt la bivoliță. Cînd se întorcea cu treaba gata, avea acasă la cumnată-sa, promisă, o strachină de pomușoară. „Cînd am ajuns acolo și am găsit animalele mari și negre, cu ochii lucioși am rupt-o la fugă de nu mi-o mai trebuit nici pomușoară nici nimic. Nu mai văzusem pînă atunci bivolițe”.
Tot la boier, moș Nică vede pentru prima dată în viața lui mașină. „Eram la pășunat vitele cu băieții, colo pe creastă. Și am auzit noi atunci de ne-am minunat, un claxon. Am coborît alergînd de pe costișă și ne-am pitulat lîngă drum să vedem boierul coborînd dintr-o mașină.”
Rar ajungea pe moșie boierul; lăsase în urmă să grijească de acareturi și trebile moșiei un vechil care avea în subordine doi vătafi, care umblau călare. Și cînd se înturna boierul de prin țări străine lua vătafii cu el și mergea să inspecteze moșia Podrigii. Urca dealurile seara tîrziu, pe răcoare.
Cuconița Constanța îi face boierului o fată pe care o botează Yvona. Și boierul nu o lasă pe boieroaică să alăpteze. „Lua copilul și îl ducea la femei în sat, că zicea că femeia care abia a fost grea nu are voie să alăpteze, că face rău copilului. Știa el ce știa, că doar cutreierase țări străine”.
Yvonei îi rămîn conacul și acareturile, lăsate prin testament de către tatăl său, Vasile Palade, în 1941. Nu le stăpînește mult pentru că în martie 1949 averea boierilor este naționalizată. Astfel, totul trece în proprietatea statului. Un moș de-al lui nea Nică Acălfoaie este angajat paznic la castel. În castelul boierilor alungați mai rămăsese doar un pian.
***
În 1971 ia ființă Spitalul de Boli Incurabile din Podriga. Este instalat în fostul castel moșieresc, o construcție etajată în stil renascentist, cu 24 de camere folosibile.
Asistenta șef a Spitalului, Marilena Buruiană, mă primește în birou, una dintre cele 24 de camere ale vechiului conac, acum reamenajată. Pentru ea, cei care ajung aici sînt oameni normali, numai că au o problemă de sănătate.
***
Moșia Podriga. Din documentele vremii
Numele de „Podraga” apare pentru prima dată într-un hrisov documentar în 4 august 1435 cînd se consemnează o luptă între fiii lui Alexandru cel Bun, Ilie(eș) și Ștefan, pentru tron. Ilie obține o victorie incompletă asupra oastei boierești conduse de Ștefan, la Podraga. După această luptă, Ilie va fi, pentru scurtă vreme, înscăunat domn la Suceava.
Nu se știe dacă era vorba de un rîu sau de un loc pustiu pentru că dintr-un alt document reiese că la 1492, Ștefan cel Mare „dăruia mănăstirii Putna un loc pustiu”, o moșie pe Podriga.
Podriga, Podraga sau Podraha a apărut în mai multe documente sub numele de „Pustiul” sau „Pustioaie”.
La început moșia, apoi cu satul format, a trecut pe la mai mulți „stăpîni”, fie prin moștenire, fie prin vînzare – cumpărare. În secolul al XVII-lea au stăpînit: hătmăneasa Nicorițoaia, Mare Logofăt Gavril Mateiaș, Episcopul Calistru de Rădăuți.
În secolul al XVIII-lea, la 1707, era stăpînită de spătarul Ștefan Luca, apoi lăsată moștenire.
După răpirea Bucovinei la 1775 de către Imperiul Habsburgic, Podriga făcea parte din cele 41 de moșii secularizate în 1783 de Iosif al II-lea.
La începutul secolului XIX (1805) a trecut în stăpînirea marilor boieri Rosetti – Roznoveanu. După 1870, colonelul Rosetti o vinde lui Matei Ganea.
Prin moștenire (căsătorie) moșia Podriga intră în proprietatea familiei Enacovici și apoi a ginerelui acestuia Vasile Palady, proprietar pînă în 1949.
În martie 1949, conacul Podriga cu toate acareturile și suprafața de pămînt de 101 hectare au fost naționalizate. Toate au trecut în proprietatea statului. Odată cu acest moment epoca marilor boieri lua sfîrșit.
* Cu mulțumiri domnului profesor Constantin Cojocaru din Botoșani
Dumnezeule, ne-o bătut soarele în cap
***
În funcție de gravitatea afecțiunii, boala imprimă bolnavului un anumit comportament. Astfel, un simptom foarte larg răspîndit la bolnavii de oligofrenie este bulimia. Bolnavul mănîncă și niciodată nu se satură. De aceea, ei vor cere de mîncare tot timpul, chiar dacă abia au mîncat.
Asistenta șef a Spitalului a observat însă în comportamentul celor care locuiesc la castel un aspect foarte interesant. În ciuda bolii care nu le dă pace și le cere tot timpul, de mîncare, ei se luptă cu ea.
„Tocmai luaseră prînzul și unul dintre ei plîngea prin curte că îi e foame. Un altul, tot oligofren și care la rîndul lui suferă de bulimie s-a apropiat și i-a întins o bucată de pîine pe care o luase de la masă. Poate îi era la fel de foame, dar văzîndu-l pe celălalt că suferă i-a dat mîncarea lui”.
***
Unul dintre efectele schizofreniei este răcirea sentimentelor față de cei din jur, bolnavul nu mai vrea să mai audă de familie, rude sau prieteni. Poate ajunge chiar la sentimente inverse, de la dragoste la ură sau de la ură la dragoste. Cînd a ajuns prima dată la castel, Emil refuza să vorbească cu ceilalți. Cu timpul, una dintre fetele de aici, a început să-l îngrijească. Îl ajuta să se schimbe, îl aducea cu căruciorul la masă, stătea de vorbă cu el. Zilele trecute, Emil i-a mărturisit lui Bîțic că o iubește.
***
Într-o zi, pe Corhan îl durea tare capul. Nuța s-a dus la el și l-a întrebat: „ce-i Corhan, te doare, așa-i?” și amintindu-și din experiența ei de asistentă la Spitalul din Iași a început să-i explice de ce îl doare capul: „uite, vezi, aici e creierul mic, cerebelul. Aici e creierul mare. Noi avem două emisfere cerebrale. Și nu trebuie să stăm la soare, că ni se usucă creierii. Asta ți se întîmplă, ți-o uscat soarele capul”.
Și l-a luat de mînă, „hai să mergem, Corhan, că și mie mi-e rău”, au început să se plimbe prin curtea castelului, cu ochii în sus: „Dumnezeule, ne-o bătut soarele în cap”.
Roxana LUPU
IAȘI, aprilie 2005
Autoarea acestui reportaj a fost nominalizată la Galele Clubului Român de Presă 2006
Adaugă un comentariu