RAFO – Temnițele lui Iacobov
Reportaj 100% 6 aprilie 2011 Niciun comentariu la RAFO – Temnițele lui Iacobov 54Onești, 12 martie, 2005 – plină de vrăbii, sala de așteptare a gării e cenușie și bătută de vînt. Puradei se joacă, pirande îi strigă. Se încălzesc la caloriferele albe de lîngă pereți. Nimic deosebit – doar un oraș mic, în România, cu o gară tăcută pînă la următorul tren, probabil personal după „Mersul trenurilor – valabil pînă la data de” atîrnat de perete. Orașul e însă mult mai cunoscut decît lasă liniștea de pe aici să se vadă. Cunoscut pentru o rafinărie. Rafinărie recunoscută pentru un scandal, scandal renumit prin numele Corneliu Iacobov. La rîndul lui, Corneliu Iacobov e cunoscut pentru banii lui, iar banii lui se bucură de celebritatea unei bogății dobîndite suspect, care ar putea lăsa pe drumuri mii de oameni și ar trimite un oraș întreg la o moarte sigură. Oneștenii sunt „închiși” de urmările unei afaceri, ca în temniță.
Onești, 12 martie, 2005 – Angajații de la RAFO sînt uimiți, debusolați, într-un protest tăcut la vestea că rafinăria ar putea intra în faliment odată cu arestarea „baronului” Iacobov.
PRIMA TEMNIȚĂ
Teama
Am scăpat… m-am pensionat
În ultimele zile, oamenii din Onești nu se tem poate nici de Dumnezeu mai mult decît se tem de ce s-ar putea întîmpla la RAFO. Își petrec drumul de dimineață în tăcere apăsătoare, cu sacoșe în mîini, pe lîngă standuri de ziare cu titluri ca „JAFO – Onești”. E vînt, frig și cer închis chiar în fața porții Rafinăriei. Gardienii păzesc intrarea, dau ocol gardului. Și mai e și domnul Pricop, care se fîțîie și face, cînd dintr-un picior, cînd din altul, semicercuri în fața-i ca un copil fîstîcit în fiecare întrebare. Deși are peste 50 de ani și tîmplele albite. Își păstrează privirea ridată în pămînt, o ridică doar cînd îi izbucnește fraza: „Cum ce-o să facem! N-o să facem nimic. N-am auzit nimic…”. Deși parcă-parcă umblă vorba unui protest printre angajați, dacă stă și se gîndește bine.
Timp de 30 de ani, domnul Pricop a tot lucrat la Rafinărie. „La cocsărie”, meserie grea. Se oprește, se gîndește. Îmi spune de cei tineri care vor să plece „dar nu mai e de plecat acum, domnule”. Dar cei bătrîni care rămîn. Și că nu știe ce autobuz o să vină la ora asta să-l ducă în oraș. Gardienii ne privesc, suspicioși, din ghereta lor, mașinile ne ocolesc cu greu ca să intre în fabrică.” Ce credeți, că dacă a furat unul un șurub, o canistră de benzină, s-au făcut găurile alea? Au furat alții mai mult, nu vreau să spun cine.” Domnul Pricop se uită în jur, de parcă ar vrea să nu-l audă nimeni. „Că au furat unii… Nu e drept să închidă rafinăria. Sînt și alții care fură… nu vreau să spun cine… dar noi ce să facem?”
Se teme că orașul se va stinge. Se teme că fără rafinărie o să moară tot. Și cei pe care ar trebui să-i caute legea, sînt de fapt tot în libertate. „Că au furat unii, să vadă cine, nu vreau să spun eu.” Îmi arată cu degetul să merg să vorbesc cu băieții de la poartă mai bine. Că el n-are ce să spună.
Printre furnalele zvelte de la cîțiva kilometri distanță, se vede cum încep Carpații. Aici, un domn, Pricop, „cincizeci și” de ani, s-a bucurat, înseninat deodată. „Eu am scăpat… M-am pensionat”.
Domnul Marian așteaptă
În vesta-i verde, o doamnă șchioapătă înspre mine. Din ghereta băieților de la poartă a fost anunțată prin telefon că trebuie să ia „un băiat de la… care opinie?”, „studențească, de la Iași”. Îmi întoarce spatele, înainte să apuc s-o salut, într-un „Urmează-mă” de la sine înțeles. Urcăm scări înspre birouri sindicale. „Îmi cer scuze că merg așa încet. Mă doare un picior”. Îmi spune că domnul Marian mă așteaptă. Trec printre secretare tinere, cu priviri studioase, păr prins sus, în creștetul capului, cu ace și agrafe, trec printr-o ușă deschisă parcă dintotdeauna.
Domnul Marian, într-adevăr, mă așteaptă. El este liderul sindicatului Rafinorul. Știe că am venit de la presă și mă invită serios să iau loc. O glumiță ici, un zîmbet colo. Nu merge așa, mă așteaptă să termin. Mă mai așteaptă să-mi scot reportofonul. Să pun prima întrebare. „Decizia Guvernului e o procedură pe care noi am considerat-o normală, pe de o parte s-a auzit că se suspendă RAFO, vis-a-vis de ce s-a spus și în campanie, pe de alta, Băsescu a spus că nu are nimic cu salariații sau cu societatea, că el urmărește să-i pedepsească pe cei care au fraudat, dacă au fraudat, la nivel de societate”, rostește repede, privind cînd la mîini, cînd la mine. Se închide RAFO? – el are speranța că nu. Dar nici prea bine nu le merge de cînd cu anchetările care tot vin peste rafinărie. „Toate au fost bune pînă după declarația domnului Tăriceanu, favorabilă, apărută în ziarele de săptămîna trecută, care a precizat clar că «nu vom închide RAFO, atîta timp cît ea își demonstrează viabilitatea». Toată lumea era foarte, foarte mulțumită. Am zis, dom’le, rezultatul tuturor prezentărilor și discuțiilor a avut menirea să-i aducă la adevăr, în ideea de a evalua societatea.” Pentru că Rafinăria merită și e într-o continuă „premieră”, după spusele sale. Sînt priviți cu suspiciune de orice bancă ar intra în contact cu „ei”. „Ei”, adică întreprinderea, pentru că domnul Marian vorbește numai la persoana I, plural. Nu înțelege, „nu e o rușine ce s-a întîmplat”, rafinăria produce. Acum însă, „de la declarațiile domnului Ionuț Popescu din care a reieșit că se așteaptă hotărîrea senatorilor și deputaților, RAFO are toate șansele să fie închisă. Efectiv nu mai știm ce să înțelegem. Cînd ne-au analizat? Cînd spun adevărul și de fapt ce se dorește?”.
De fapt, nu. Toate au fost bune și frumoase pînă cînd au început arestările. „Ca la o familie: ți-a luat capul, ce se întîmplă cu copiii acasă?” Dar nu vrea să comenteze acest aspect. „Frauda, deci, noi o luăm ca pierdere, nu ca fraudă.” Deși salariații nu vin și spun: „Nea Mariane, nu se mai poate. Deci e clar că ne închide”. Rezultatele arată că tot ce a fost obligație este plătit la zero. „Deci nu are cum, deci absolut este totul achitat”. Și totuși „există riscul”. Telefoanele sună în birourile de alături, se mai aud și chicoteli uneori.
Ion Marian e de 30 de ani, „destui ani”, în rafinărie. Chiar și arestat, Corneliu Iacobov a fost și pentru el „Domnu președinte”. „Eu am apreciat implicarea domnului președinte în privatizare într-un moment în care nu venea nimeni. Mă refer doar la ce a făcut dînsul pentru modul de a se implica, pentru modul în care a tratat salariații. Intra în fabrică, stătea de vorbă cu oamenii. Niciodată noi n-am putut spune de ce s-au făcut anumite operațiuni. De un transfer dintr-o parte în alta, de o achiziție, de relația cu Petrom și nici legea nu ne permite”. Asta a fost prima lovitură. Apoi a venit arestarea lui Teodor Gaureanu, directorul general administrativ. „Era din comunitatea noastră, era de-al nostru” și era și factorul de decizie în privința importurilor și exporturilor. Sau cel puțin, el semna. Asta „iară ne-a destabilizat”.
Domnul Marian e un om pașnic. Are ochii albaștri, senini, și costum asortat. Nu vrea ca oamenii să iasă în stradă, e mai bine” pe cale diplomatică”. Domnul Marian se teme, însă. Se teme și-mi mărturisește îngrijorat, punctînd cu mîna în birou, că „dacă, Doamne ferește”, va fi nevoit să meargă și să anunțe oamenii că „Doamne ferește s-ar întîmpla ca fabrica să nu meargă înainte, dacă aș spune, Doamne ferește!, se închide fabrica de la 1 aprilie, atunci se întîmplă ceva care nu mai este sub controlul sindicatului”.
Adică al lor și „implicit”, al lui. Mă asigură, că crede că va fi bine și mă așteaptă din nou, de data asta să ies din birou. Și recunoaște, înfrigurat, că fără RAFO, orașul va muri cu siguranță.
A DOUA TEMNIȚĂ
Teoria conspirației
Complot 100%
La Rafinărie, nu e înțesat doar de furnale sau clădiri administrative. Sediul sindicatului are și o cafenea în spatele termopanelor. O cafenea unde servește femeia cu vestă verde care m-a condus, șchiopătînd pe scări. Îmi toarnă, tristă, cafea „din partea casei”, ca într-un film deprimant, cu acțiunea petrecîndu-se în vreo Alaska rece și părăsită. Un bărbat cu ochelari și mustață scurtă, tunsă, îmi întinde mîna cînd dau să-mi aprind bricheta. Nicolae Butucaru, maistru, din ’79 la Rafinărie îmi refuză țigara oferită. „Nu, mulțumesc, nu am fost prezent cînd s-a predat cursul ăsta.”
Luăm loc. E plictisit. „Știți, nu e chiar un conflict. Oamenii își văd de treabă, chiar dacă rafinăria ar putea fi închisă. În meseria asta, sub presiune, e greu să te mai gîndești. De-abia dacă ai timp să mănînci un sandviș. Există temerea că se închide fabrica, ce-i drept. Dacă dispare fabrica, dispare sursa noastră de existență, banii de care avem cu toții nevoie. Avem familii, avem fiecare copii pe care trebuie să-i ajutăm.”
I se pare un non-sens ca rafinăria să fie închisă pentru „gaura neagră făcută de unii sau alții” și i se mai aprinde puțin vocea groasă, atunci cînd se gîndește că au fost toți băgați în aceeași oală. „Cum adică toți cei de la RAFO fură? RAFO – JAFO scrie presa. Ce-ar trebui? Să tragem o graniță de la Galați la Comănești și să cerem autonomie?”. Doamna cu cafeaua se preface că nu aude ce vorbim. Își privește, stînd pe scaun, unghiile.
Mai intră cîte cineva, cu gîndul să-și cumpere cînd biscuiți, cînd suc sau cafea. Le dă rest cîte o bomboană că „n-am mărunți”. Prețurile de pe rafturi sunt trecute deja în lei grei. Pentru maistru Butucaru, vinovații nu sunt Iacobov și ai săi, ci mai degrabă ar fi un joc de interese.
Îmi spune asta cu un firesc al gîndului ros demult de minte. „Vedeți dumneavoastră, prelucrarea țițeiului este o afacere dură. Există tot felul de săgeți din partea concurenței. Dinu Patriciu, care este un om politic liberal remarcabil…” Se oprește. „Eu cred că este răzbunare politică. Eu sunt convins 100% că este un complot”. Pleacă, după alte explicații ale politicului implicat în economic, lăsîndu-mă din nou să beau cafeaua privit de femeia îmbrăcată în verde.
Pe mîna stîngă, maistrul Butucaru avea tatuat, aproape șters, cuvîntul „BOX”.
A TREIA TEMNIȚĂ
Resemnarea
Cafea și disponibilizări
În cafenea vin, rînd pe rînd, cumpărători. Din cînd în cînd femeia oftează și rămîne cu privirea în geam, în contemplare. „Nu contează cum mă cheamă. Oricum, nu mai lucrez la RAFO”. Are soț și copil. O fată. Olimpică, „învață foarte bine, chiar ieri trebuia să meargă la… nu mai știu… la Istorie parcă”. Are un salariu de 2 milioane, soțul 5. „Îi trebuie calculator, dar de unde bani de rată?! Nu mai e un moft”. A fost disponibilizată în 1999, împreună cu soțul, în valul de concedieri în care numărul de angajați de la RAFO a ajuns de la aproape 10.000, la vreo 3.000. Lucra la „iridii”. „Ei, tîmplărie…” Ce fac acum toți oamenii ăștia? „Nimeni nu știe”. Are privirea tristă și ridică des din umeri, a deznădejde. „Mai bine du-te la garaj, dacă vrei să vorbești cu oamenii.” Cînd dau să ies, colega ei de la bar îi aruncă : „Măi, da’ ce revoltată ești astăzi!”. Zîmbește. Ușa se aude, vrînd-nevrînd, cu bufnet în urmă, oricît aș fi încercat să n-o trîntesc.
Inginerul de la garaj are un nume la fel de celebru ca orașul în care lucrează: Andrei Gheorghe, „ca la radio”. Mă ia de cum dăm cu ochii, ” dar cum ai ajuns pînă aici?”. Încerc să-i explic că în afară de cîinele de afară, nu m-a întrebat nimeni nici de sănătate. E foarte lent în replici, își ține stația de transmisie aproape. Întreb dacă își aduce aminte de disponibilizări.
„Tot cei cu dragoste pentru rafinărie au rămas. Sîntem moldoveni și o s-o scoatem la capăt și cu asta”. A auzit și de protest, dar nu e nimic sigur.
A auzit și că se închide rafinăria, dar tot ce zice e că îi pare rău că a trebuit să ne cunoaștem într-un moment atît de dificil. „Aveți grijă la cîine!”, îl aud cum îmi urează cînd mă îndrept spre ieșire și către oraș.
A PATRA TEMNIȚĂ
Sărăcia
La „Pacific”
Pe muncitorii pe care nu-i găsești la Rafinărie, îi găsești la rondul din fața gării. Aici, navetiștii își caută puțină liniște în bere sau tărie, înainte de venirea trenului personal care îi va duce către casă, prin cîrciumele strînse roată. Cu gecile lor albite de zeci de spălări peste ani, cu căciuli rusești, agitînd brațele în aer în discuții de pahar, sau stînd singuri, triști, la mese de patru persoane, tînjind din priviri după companie.
La Restaurant Pacific cîntă Bere Gratis „la combină”. Un grup mai mărișor de cheflii, proaspăt coborîți din cursa de la Rafinărie, și-au unit două mese și au umplut jumătate din sala ce arată mai mult a discotecă decît a restaurant-autoservire.
Din cînd în cînd, mai intră surdo-muți, fantomatic, plutind parcă atunci cînd lasă pixuri și brichete împachetate în plastic, pe care de obicei nimeni nu le vrea, dar le cumpără. Nu și aici; aici bărbații încearcă, în glumă, să-i „tragă de limbă”, să vadă de sînt muți într-adevăr. Un om cu bască stă cu privirea fixă în paharul cu rom. Mai ia cîte o înghițitură, fără să strîmbe din nas. Un copil cerșetor se apropie să-i ceară bani – bărbatul aproape îl îmbrîncește. Se plătește în bani mărunți mereu la bar: ușa e permanent deschisă.
Alături de Pacific și-a găsit loc un alt bar, plin tot de navetiști de la Rafinărie. Aici, un bărbat a venit la masa unora care păreau mai vorbăreți și cu mai multă consumație făcută și le-a împins la semnat, umil, o hîrtie. Tot aici, un bărbat care lucra la CAROM, și-a dat seama cu glas tare că dacă se închide RAFO, își pierde și el slujba.
Cele mai auzite cuvinte în ambele localuri au fost „șomaj” și „mafie”. Fără nici o legătură între ele.
***
Peste drum de cîrciumi e gara. În sala de așteptare a gării, Constantin își potrivește pălăriuța pescărească pe cap și întreabă cît e ceasu’. „A fost viscol mare aseară. Știu, că doar nu-s cu capul!” A venit din Danemarca în 1997 cu 250.000 de euro cîștigați. Știe că sub pădure la Băneasa, e o bază militară secretă și că se deschide pămîntul și că-s rachete mari, cam de trei metri. L-a păzit pe Iliescu timp de cinci ani, pînă să plece. Bineînțeles, e rudă cu fostul prefect, care s-a sinucis. Mai știe sigur că RAFO n-are să se închidă niciodată, pentru că „unde Dumnezeu or să bage tot petrolul ăla din Caucaz !”. Constantin știe. Are rude acolo.
***
Moșia baronului
Corneliu Iacobov (acționarul majoritar de la S.C. RAFO Onești) și Teodor Găureanu (director – general administrativ) au fost arestați pe data de 3 martie a.c., sub acuzația că ar fi prejudiciat rafinăria cu aproape 700 de miliarde de lei, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Corneliu Iacobov a devenit prosper om de afaceri după ce s-a întors din SUA, în 1998, unde susține că a fost cu o bursă de studii. Atunci a preluat și Rafinăria de la Onești.
În Top 300 Capital de anul trecut, baronul din Bacău figurează printre cei mai bogați oameni din România. Împătimit de autoturisme, Iacobov are o colecție impresionantă de mașini de lux de ultimă generație, de la BMW, Mercedes sau Renault de serie mică, pînă la Plymouth Prowler. Cînd se satură de străzile din România, Iacobov de urcă în elicopterul personal, care îl așteaptă la scara vilei sale. Casa construită pe malul Bistriței, în ultimii doi ani, cuprinde peste 30 de încăperi, are șapte garaje, o piscină de mărimea unui iaz, o casă de vacanță și un helioport. Și, nu în ultimul rînd, ghereta portarului, care este cam de dimensiunea unei garsoniere.
În numai trei ani, cît a fost proprietar la RAFO, Corneliu Iacobov a lăsat în urma lui o datorie de stat de peste 8.000 de miliarde de lei.
Corneliu Iacobov este membru fondator al FSN, iar de-a lungul timpului a deținut diverse funcții de conducere în actualul PSD.
***
Povești de la gura satului
În jurul orașului Onești s-au născut glume și mituri în jurul ideii că toată lumea fură. Banii nu sînt un lucru chiar străin de unele personaje care au trecut pe aici.
o Corneliu Iacobov nu e singurul care este cunoscut printre oneșteni că ar avea elicopter în fața vilei. Oneștenii pot să mai dea cîteva nume de persoane bine puse care se deplaseaza astfel.
o Un alt patron local și-a construit o piscină cu cascadă artificială în spatele vilei, tot cu fonduri bănuite de localnici ca fiind dobîndite suspect.
o Un personaj din lumea interlopă a fost părăsit de nevastă și umblă vorba că oferă ca recompensă celui care o aduce înapoi acasă, frumoasa sumă de 30.000 de euro, cîștigați din străinătate – zic unii – tot pe căi suspecte.
o Se zvonește că Adrian Năstase ar avea în proprietate un hotel, trecut pe numele soției, Dana Năstase, peste care în timpul campaniei a atîrnat un benner al PSD care acoperea toată fațada, hotel pe care se pregătește să-l transforme în azil de bătrîni, deoarece nu mai este probabil odată cu schimbarea regimului.
o Muncitorii de la RAFO erau văzuți adesea plecînd cu cisternele de benzină din întreprindere sau cu șine de cale ferată. Unii și-au ridicat în cîțiva ani de zile vile în cartierul Oituz.
o Corneliu Iacobov a organizat, cînd a preluat RAFO, un foc de artificii care a durat, după spusele unor localnici, „mai mult decît la orice Revelion”.
Andrei UDIȘTEANU
IAȘI, martie 2005
Autorul acestui reportaj a fost nominalizat la Galele Clubului Român de Presă 2005 și la premiat la concursul „Tînărul Jurnalist al Anului 2005”
Adaugă un comentariu