Satul răpit de Hayssam
Reportaj 100% 6 aprilie 2011 Niciun comentariu la Satul răpit de Hayssam 52Acum cîțiva ani, sătenii din Moldovița, de prin capăt de județ Suceava, își potriveau ceasurile după coșului fabricii de cherestea din localitate. La ora 12 fix și la patru după-amiaza fix se schimbau turele. Se lucra în trei schimburi. Pe lîngă halele de prelucrare a cherestelei, funcționa și un atelier de mobilă al IKEA, cunoscuta firmă suedeză. Acolo munceau mare parte din tinerii plecați acum în străinătate. În 1999 – an cu ghinion – omul de afaceri sirian, Omar Hayssam, a cumpărat societatea. În cinci ani, din fabrică n-au mai rămas decît niște clădiri fără oameni.
Paznici la nimic
Omar Hayssam are șapte copii foarte frumoși. Și nu știu cîte fabrici falimentate. Și țărani care-l înjură măcar o dată pe zi. O mare parte dintre ei sînt foști muncitori forestieri din Moldovița, acum lucrători cu ziua, șomeri, angajați la gatere sau rătăciți pe pămînturi străine.
În satul Moldovița sînt peste 5000 de locuitori, vreo zece crîșme, o discotecă în fostul Magazin Universal, un bloc nou de patru etaje, biserică mare, un canal cu apă doar la ploi, case cu etaj, păduri, cîteva gatere. Și o fabrică, odată. Din noiembrie anul trecut, piuitul i s-a stins și muncitorii au plecat acasă: arabii nu mai aveau bani să cumpere lemn, nici să-și plătească lucrătorii. De atunci, Ovidiu, portarul roșcat, stă rezemat de poarta înaltă, altădată deschisă toată ziua, și se plictisește. Pe poartă nu intră și nu ies decît arabii care au rămas în sat. Mai trece pe trotuar să schimbe o vorbă cu oamenii, regretă vremurile în care era omul bun la toate al patronilor și conducea ba o roabă, ba un microbuz alb.
El e unul dintre cei trei salariați ai unei fabrici în care mișunau zi de zi cîte 400 de oameni de prin Moldovița, Vama, Frumosu, Dragoșa ori Vatra Moldoviței. Toți trei sînt acum paznici ai unui schelet de clădiri pustii, împrejumuit de garduri înalte de beton. Doar într-un sfert din corpul de cherestea mai huruie motoare: în partea care-i aparține acum lui Aurel Boșutar, localnic, fost lider de sindicat. Seara, silueta benzii metalice pe care circulă cheresteaua se întinde sinistru peste zid.
Am cîteva variante să fac fotografii, căci în fabrică nu-i chip să intri: croitoria lui Nea Viorel. La etajul unu, terasa motelului „Oana”, deal, crăpături în gardurile de beton. Le aleg pe toate.
Cum să speli banii cu succes
Am ghidul perfect lîngă mine. A lucrat la negru în fabrică și știe multe dedesubturi, plus că mă poate duce la toți sătenii care au avut de-a face cîndva cu sirienii. Așa că ajung la domnul Dorel. E impunător, ani de zile a avut post de conducere în fabrică. Nu vrea să-i dau numele, că-s „spurcați arabii” și nu vrea probleme. Se tot scuză că am nimerit în mijlocul curățeniei de Paști. Explică rar și calculat, să pot nota în agendă.
Așadar, pe la mijlocul anilor ’90, UFET, care aparținea de IFET Suceava, s-a privatizat, devenind Rafor S.A. Cîmpulung. Avea sub aripă trei unități de producție: Moldovița, Vama și Pojorîta. Doar la unitatea din Moldovița lucrau în jur de 400 de muncitori, în trei schimburi. În 1999, un anume Mihai Nasture, rudă cu Omar Hayssam, a cumpărat Rafor, cu 6 miliarde. „Îs deștepți ăștia, știu ei ce fac, n-a trecut arabul fabrica pe persoană juridică, ci pe una fizică, pe socrul lui parcă”. Din acel moment, a trecut totul prin mîini străine: întîi Laser Impex, apoi Iunia Corporation, pe care a achiziționat-o cu 32 de miliarde. Din firmă în firmă, valoarea fabricii a crescut, ca să ajungă în cele din urmă la S.C. Best Wood S.R.L., al cărei patron, Mohamad Omar, era deja suspectat de spălare de bani. Societatea deținea două puncte, unul la Berești-Tazlău și unul la Moldovița.
De cînd a călcat picior arăbesc pe poarta fabricii, muncitorii n-au mai avut zile bune. Salariul s-a redus constant pînă a ajuns sub minim, iar banii ba veneau, ba nu veneau. În trei-patru ani, de la 240 de angajați s-a ajuns la 70, apoi la trei. Atunci au avut magazinele cele mai lungi liste cu datorii la ulei, salam, pîine, zahăr.
Ca să scape de povara fiscului și de neregulile care atîrnau cam greu, S.C. Best Wood S.R.L. s-a desființat din senin și s-a preschimbat în S.C. Best Forest S.R.L., în 2003. Așa s-a dus pe apa Moldoviței vechimea lucrătorilor și datoriile sirienilor – renăscuți, rebotezați.
Toate mijloacele de producție fixe au fost „vîndute” noii societăți, pe facturi îngrășate cu zerouri, iar asigurările și fondurile de pensii, pentru că li se trăgea muncitorilor cu conștiinciozitate din salariu, în fiecare lună, n-au mai fost plătite niciodată.
În 2004, lucrătorii au dat în judecată patronii pentru neplata acestor impozite și au cîștigat. Abia atunci s-au trezit puțin arabii și au mai plătit salariile cît de cît la timp. Nu pentru multă vreme, deoarece, în noiembrie, satul s-a umplut de șomeri. Pentru fosta Best Wood s-au depus deja 100 de plîngeri la Parchet, pe același motiv, iar procesul este în desfășurare.
N-au plecat cu mîna goală după faliment: o mare parte din utilaje au fost duse la o altă societate de-a lui Omar, S.C. Foresta Nehoiu, și ea cu un picior în groapă.
Mukles și țapinele
Controale peste controale s-au abătut pe capetele patronilor. Nabil era administrator, Joul contabil. „Era fricos Joul, tremurau pantalonii pe el cînd auzea de vreun control. N-avea actele pentru România, nici pașaport, nimic. Nabil rezolva cu agenții sau Mohamad”, spune soția domnului Dorel, care a prins mare ciudă pe ei. Ori îi mituiau pe agenți și se socoteau fără pată, ori primeau amenzi și nu le plăteau niciodată.
Oricum, se rezolva de undeva de sus, de pe la București. Nici măcar cont pentru fabrică nu exista, toți banii plecau la centru. La o vreme, societatea își mutase cuibul în capitală, mai aproape de casa și legăturile lui Hayssam. Mohamad, fratele său, era cel care administra afacerile cu lemn. Pe el l-a văzut de mai multe ori țipînd la angajați și înjurînd cu sete în românește.
La început, de partea de exploatare (societatea este împărțită în două unități: de exploatare – adică achiziționarea materiei prime, și de prelucrare – cheresteaua) i-a fost încredințată fratelui cel mic, Mukhles, care avea doar 19 ani și tocmai falimentase S.C. Feleacul S.A..
Trecerea de la ciocolată la lemn în metru cubi a fost cam bruscă: într-o seară, Mukhles a îndreptat pistolul către țapinarii revoltați că le cumpără lemnul la subpreț. Plus că prin păduri și pe la bariere mișunau caguliști angajați de ei, cu puștile pe umăr. Era cît pe ce să se iște un mic război, în bunătate de sat tihnit.
Nimeni nu le mai plătise vreodată oamenilor munca atît de prost.
Domnul Dorel s-a interesat, știe că Omar e nepotul unui anume Farzhat, de la Camera de Comerț Siriană, expulzat din țară înainte de ’89. El cumpăra cherestea de la fabrica din Moldovița și o exporta în țările arabe, la fel ca și Omar. Toate vagoanele cu cherestea aveau destinația Constanța, apoi pe mare, spre Peninsula Arabică. Cea de proastă calitate era în Siria și vîndută treptat. Prețul de vînzare e secret, numai patronii îl știu. Se zvonește însă că ar ajunge și la 130 de dolari metrul cub.
O singură dată a venit Hayssam în sat, la începuturi, să-și vadă achiziția. Cu el au venit soția cu cei șapte copii, Mohamad cu cei șase copii, Mukhles, prieteni arabi și români, la un protocol pus la cale la Mănăstirea Moldovița. Culmea, cu o zi înainte de a face reportajul, au ars cuhniile și sala de protocol a mănăstirii.
Caracatița lui Hayssam
Există și un lider sindical (în 2001-2003), singurul care a vorbit deschis reporterilor, Mitică Tanu. „Am tot dat declarații la «Monitorul de Suceava» și nu s-a rezolvat nimic. Ce, s-a băgat cineva? A avut și reporterul ăla probleme și a lăsat-o baltă. Găsiți tot ce vreți pe dischetă la el”. Din prag pînă la poartă, însă, îmi spune tot ce vreau să aflu.
E soț de fostă muncitoare la fabrică și tată al unui fiu, amîndoi plecați la muncă în Italia. El are grijă de cei doi copii mici și o fată care va pleca și ea, cît de curînd. „De bine, de rău, aveai un salariu acolo, aveai unde să mergi în fiecare dimineață, să nu înnebunești acasă că nu ai ce face. Și cînd sînt doi salariați, banii se adună”. Toate memoriile și „răsmemoriile” împrăștiate pe la ministere și prefecturi au îngălbenit prin sertare, fără răspuns.
Directorașii
E furios pe ai noștri, că „dacă nu intrau în cîrdășie cu arabii, nu-și băteau joc de noi. Toți foștii directorași români au acum mașini și vile. De unde crezi?”. Iar printre muncitori erau 18 mame cărora nu le plăteau drepturile. „Minimul, atît ceream, minimul! Și nici ăla nu ni-l dădeau!”.
Scuipă numele celor care și-au construit vile de pe urma societății și care-și scot banii, bine-mersi, din gatere. Chiar un fost lider sindical și-a pus deoparte un sfert de fabrică, care funcționează și acum. „Pentru cine a lucrat ăla, pentru oameni? Nu! Pentru el a lucrat”.
26 de milioane i-au oferit sirienii, numai să-i lase în pace cu judecățile. Primea telefoane de amenințare, era cît pe ce să fie și ciomăgit. Într-o seară l-a sunat liderul muncitorilor de la Foresta Nehoiu. „Plîngea omu’, l-au dat afară și pe el și pe nevastă-sa, nu mai au unde să meargă. Îți spun eu, caracatița lui Hayssam se întinde în toată țara”.
Le-ar putea face felul, dar vrea să aibă și o finalitate demersul lui. Deține state de plată, avize și alte hîrtii care-i incriminează pe patronii altor firme care au lucrat cu ei, nu numai pe frații Omar. De exemplu, una scria pe hîrtie și altceva se încărca în vagoane. Dacă vine cineva la el să spună c-o să facă dreptate pe cale legală, el zice tot, cu date concrete. Vrea un ziar mare, o televiziune, ceva, să-l filmeze cînd declară. S-a săturat de povești.
Omar al lui nea Vasile
Nu vrea nea Vasile să-i fac o poză, că-i știrb. La fabrică n-a cîștigat niciodată destul cît să meargă la stomatolog, să-și repare dantura. Înfulecă în grabă fasole de post cu legume, așa, între două treburi prin gospodărie. A lucrat mulți ani la fabrică, dar niciodată nu i-a mers atît de rău ca de cînd au venit arabii. Nouă ore de muncă, plus sărbătorile ortodoxe, la început chiar și duminicile, și asta pentru două milioane și ceva pe lună. Își amintește cum a luat odată, prin 2003, vreo patru milioane: „i-am zis la casieră: «Cristinel, chiar așa să fie, patru milioane? Nu-mi vine să cred» Și chiar atît am luat, pe cuvînt!”. Cu ceva ani în urmă, lucrau sute de oameni acolo, erau vreo șapte gatere, plus hala de mobilă IKEA, înființată chiar de celebra firmă suedeză. Se făceau rafturi, mașinărie suedeză, chestii fine – toți tinerii din Moldovița lucrau acolo. „Puteai să-ți iei televizor de la ei, dacă adunai puncte. Lenuța, o colegă de muncă, are radiocasetofon Goldstar de la fabrică.”
Ultimul salariu a fost de 800 de mii de lei, pentru 23 de zile de muncă, în decembrie. Banii promiși după sărbători n-au mai venit, căci din 20 ianuarie au intrat în șomaj (intraseră din decembrie, dar abia în ianuarie le-a eliberat Best Forest cărțile de muncă). „Poate acuma, că l-o arestat pe Omar, ne plătesc și nouă.”
A terminat nea Vasile și fasolea și ce mai e de spus despre fabrică. Își trage căciula pe cap, se grăbește, mătușa îl așteaptă să împrăștie gunoiul de grajd pe ogor.
Final
Povestea este cît se poate de adevărată. Cu personajele ei s-au întîmplat următoarele:
Omar Hayssam, patronul Best Wood, Best Wood Production, Foresta Nehoiu S.A., Manhattan Grup, Bucovina Enterprises, Rio Bucovina Distribution, Ogharit Trading, etc. a fost arestat.
Nabil, fost administrator la Best Wood Moldovița, are firmă de exportatoare de nuci. Cică sînt la mare căutare în alte țări.
Joul, fost contabil, e încă la Moldovița și se ascunde de reporteri. Și-a deschis un en-gros în sat și fură clientela magazinelor alimentare.
Domnul Dorel, Mitică Tanu și nea Vasile, plus alte zeci de moldovițeni au rămas fără lucru.
De Mukhles și Mohamad știu doar că mai dau, din cînd în cînd, declarații în presă.
Fabrica de cherestea din Moldovița e tot pustie.
***
În ograda lui Omar
o Cică Mohamad Omar înjură oribil. O dată a făcut-o pe o angajată la birou să plîngă o zi întreagă.
o Mukhles tremură în fața lui Mohamad și Mohamad în fața lui Hayssam. E o chestie de-a arabilor, față de fratele mai mare.
o În City Center, Mohamad are un birou imens, cît cinci camere mari. Cum intri acolo, te simți mic-mic și uiți de ce-ai venit. Statuete arăbești peste tot, tablouri, totul e decorat cu gust. Deasupra biroului lui Mohamad se află cel al lui Hayssam. Cînd vine el la serviciu, în jur de ora 11, nu mișcă unul de frică, de la secretară la Mohamad.
Sursa: domnul Dorel
o Mukhles e un puști iresponsabil, care a falimentat orice firmă pe care a pus mîna.
o Hayssam are șapte copii, iar Mohamad șase. Nevestele sînt tinere, iar copiii foarte frumoși (soția domnului Dorel).
Florentina CIUVERCĂ
IAȘI, aprilie 2005
Autoarea acestui reportaj a fost premiată la concursul „Tînărul Jurnalist al Anului 2004”
Adaugă un comentariu