Pe urme de poveste – Sfînta Scriitură

Supliment Niciun comentariu la Pe urme de poveste – Sfînta Scriitură 8

La ediția din 2008 a Pre­mii­lor Clubului Român de Presă am participat cu trei reportaje, publicate în „Opinia”, în 2007 – ultimul an de facultate. Reci­tin­du-le cu prilejul acestui supliment, mă cuprinde un ciudat sen­timent de înduioșare față de re­porter: cîtă naivitate, cîtă stîn­gă­cie și, mai ales, cît curaj! Vor­besc despre inocența unui reportaj scris la persoana I, ceva ce as­tăzi nu aș mai face decît în si­tu­a­ții excepționale. Despre stîn­gă­cia ală­turării cuvintelor, despre pa­ti­ma adjectivului, despre fas­ci­na­ția incontrolabilă pentru me­ta­fo­ră, comparație, antiteză și pa­ra­dox. Mai presus decît orice, în­să, despre acel curaj, astăzi tran­s­format în calcul strategic și premeditare, de a scrie despre su­biec­te în care cu greu aș identifica, acum, miza jurnalistică: ex­pe­ri­ența Erasmus, Ziua Națio­na­lă a României sau „groaznica cri­mă” săvîrșită de niște studenți din Ia­și.

Juriul, format din Luca Ni­cu­­lescu și Lucian Avra­mes­cu, mi-a acordat Marele Premiu pen­tru reportaj de presă scrisă „pentru stilul literar”. Altfel spus, pentru ceea ce jurnaliștii nu­mesc, cu mo­destie, „sfînta scriitură”: acea dră­cească aplecare spre analiză, in­terpretare, observație și suprapu­nere a realității cu propria sensibilitate, cu felul tău intim de a per­cepe lumea.

Premiul în sine nu m-a smin­tit în nici un fel. Marele trofeu al gazetarului este, în cele din ur­mă, Cititorul. Orgoliul semnă­tu­rii se transformă, cu timpul, în res­ponsabilitate și respect profund față de această supraființă, în imaginația și în conștiința căreia încerci, la nesfîrșit, să pătrunzi prin cu­vînt. Dincolo de zîm­be­tele subțiri pe care le pot provoca, primele re­portaje, scrise la 20 de ani, dez­văluie și prevestesc nu atît Jur­nalistul care vei deveni, cît Omul în care te vei transforma și la care vei „munci” pînă în ultima clipă.

Dana BALAN-BÂLU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top