Păcate brodate pe suflet
Navighează pe-o pagină de carte 23 octombrie 2012 Niciun comentariu la Păcate brodate pe suflet 2Dacă apuci să răsfoiești cîteva pagini din scrierile romancierului american Nathaniel Hawthorne, poți să te dăruiești cu totul poveștilor lui sau poți să renunți. Maestru al simbolurilor copleșitoare, autorul a cusut în pieptul literaturii universale o „Literă stacojie” de care ne amintește colecția „101 cărți de citit într-o viață” din Biblioteca Adevărul.
După coperta roșie, gofrată cu o caligrafică literă „A”, se descoase o dramă psihologică culeasă din America secolului al XVII-lea, mai precis dintr-un Boston puritan în care se aruncă, răzleț, o femeie cu soarta pîngărită. Frumoasa emigrantă Hester Prynne nu face decît să se-ndrăgostească, fără să știe cît trebuie să pătimească pentru fărîma de fericire pe care și-o permite. Și fiindcă se dăruiește preotului Arthur Dimmesdale, abandonîndu-și cu gîndul soțul pe care-l crede rătăcit pe mare, își plătește abandonul cu o așteptare lungă cît o viață. Hester urcă pe eșafod purtînd la piept semnătura adulterului și copila născută din păcatul ei, Pearl. Iar pedeapsa ei e aceea de a nu i se curma umilirea dintr-un foșnet de secure și-a fi lăsată să-și pîrguiască greșeala singură, sub soarele amiezii și judecata puritanilor.
Litera stacojie pe care femeia însăși și-o brodează în piept cu margini aurii și înflorituri fabuloase îi arde pieptul la fel de aprig precum se-aprinde simbolul ei în mintea cititorului. Stigmatul devine una cu femeia, preotul și copila, dar și cu păcatul lor, fire pe care autorul le coase și le încîlcește înapoi într-un soi de jurnal din care cînd zboară pagini, cînd se întorc laolaltă și dezvăluie în cascadă poveștile nuanțate ale personajelor.
De fapt, „Litera stacojie” e un roman care nu spune nimic și nu îndreaptă degetul spre nemernici ori spre cei cu sufletul curat. Doar spre Hester, o Evă care nu-și regretă soarta decît atunci cînd o vede reflectată în propriul copil și care tot coase cîte-o altă buclă sîngerie în litera de pe piept cu fiecare capitol. Pasajele vii, cu descrieri ale unei naturi exuberante ce pare făurită împotriva societății puritane întunecate și închise în propriile dogme, dezvăluie jocul de măști în care se prinde triunghiul amoros și o lume întreagă odată cu el. Purtînd printre rînduri greutatea acestor imagini, „Litera stacojie” renaște la fiecare lectură drept unul din cele mai frumoase romane despre adulter, angoasă, acceptare, amăgire și America.
Adaugă un comentariu