Năzdrăvanii din cer

Opinia de la centru Niciun comentariu la Năzdrăvanii din cer 2

„Te-a durut? Cînd ai coborît din ceruri?”, asta era una dintre re­­plicile siropoase de agățat. Nu­mai că acum i s-a potrivit la fix lui Felix Baumgartner, pa­ra­șu­tis­tul care a sărit de la 39 de ki­lometri altitudine. La fel ca ce­le­lalte cîte­va milioane de oa­meni, m-am ui­tat la saltul austria­cului, să văd da­că va reuși să spar­gă toate recordu­rile pe care și le-a pus în cap.

Nu mai știu dacă a spus, la fel ca Arm­strong, „un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru ome­nire”, dar re­cu­nosc că m-am emoționat cînd l-am vă­zut cu pi­ci­oarele pe curbu­ra Pă­mîntului, urmînd să fa­că cel mai nebunesc lucru al vie­ții. Nu cred că era pre­gătit pentru luc­rul ăla; oricîte an­tre­namente ar fi făcut îna­inte, cei de la Red Bull sigur nu i-au ofe­rit, în timpul si­mu­lă­rilor, o pano­ra­mă cu Pămîn­­tul, la scară rea­lă.

Alexandru Nicolau, cam­pio­­­nul mondial la parașutism în 2010, a fost cel care a comentat pe un post de televiziune acest eve­ni­ment. În urmă cu ceva timp, la Clinceni, am învățat chiar de la el ce înseamnă să fii dependent de să­­ritul din avion. Mi-am dat sea­ma că nu poți înțelege para­șu­tis­mul pe deplin, decît dacă simți și tu strîn­sorile chingilor din jurul pieptul și nu-ți lași pi­cioarele să a­tîrne în afa­ra unui avion, care zboa­ră cu vreo cîteva sute de kilo­metri pe oră.

Am urcat, împreună cu el și alți trei parașutiști, la aproape 3500 de me­tri înălțime. De cum s-a des­chis ușa avionului, zgomotul me­talic al elicilor a fost înlocuit de vu­ietul ae­rului care invadase cabina, iar în următoarea secun­dă îl văd pe Alex cum se sprijină de-o ba­ră din afa­ra avionului și își lasă tru­pul să cadă. „Cînd sari, nu trebuie decît să îți lași picioa­rele în spa­te și să-ți ri­dici capul”, mi-a spus instructorul, cu vreo ju­mă­ta­te de oră în urmă și la trei ki­lo­metri mai jos. M-am uitat la te­niși să văd dacă-s legate șiretu­­ri­le – chiar n-aș fi vrut să-i pierd pe la Clin­ceni – și am pornit înotul prin­tre curenții de aer, cu o vi­te­ză de 200 kilometri pe oră. 15 se­cun­de a durat saltul în gol, timp be­re­­chet în care am făcut niș­te tum­be și o parașutistă se dă­d­­ea mare, ară­tîn­du-ne o serie de acro­bații. Am în­­tins mîna după ea, însă nu am re­u­șit decît să mă pocnesc pe mine în­sumi, din cau­za vi­tezei prea mari.

Adrenalina îți limpezește gîn­­durile și uiți de gravitație, de pa­ra­­șu­ta care s-ar putea să nu se des­chi­dă sau de posibila intersecție cu un stol de păsări. Rămîi cu gura des­­chisă și nu clipești deloc, de tea­mă să nu pierzi vreun peisaj fabu­los. „E o poezie în aer”, măr­tu­ri­sea para­șu­tistul Alex. Îi dau drep­tate în­tru to­tul, dar acum mă în­treb ce ar pu­tea spune Felix, după cei 39 de ki­lo­metri săriți. Pentru el, si­gur e mai mult decît poezie.

George GURESCU 

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top