Comunismul nord coreean în imagini

Academia de gardă Niciun comentariu la Comunismul nord coreean în imagini 3

Albumul foto „Coreea de Nord, un lagăr cît o țară” semnat de jurnalistul Adelin Petrișor a fost lan­sat la librăria Librarium din Pa­las Mall, vineri, 18 ianuarie. Întîl­ni­rea a fost moderată de către Adrian Șer­ban, directorul editorial al editurii Po­lirom, care a amintit celor din sală despre prezența autorului în zone de conflict precum Iraq, Afganistan sau Libia.

Prof. univ. dr. Daniel Con­du­ra­che a apreciat că în peisajul me­diatic din România, „transferul șta­fetei de la maestru la discipol” nu a fost fă­cut corespunzător, Ade­lin Petrișor fi­ind un jurnalist care a demonstrat că această meserie se poate face chiar și în condiții im­pro­prii. De asemenea, acesta a considerat că albumul dă atît un sentiment de compasiune, cît și unul de jenă, întrucît sîntem „martorii unui experiment fabulos în care, dacă regimul comunist din Coreea s-ar prăbuși, douăzeci și ceva de milioane de oameni n-ar ști ce să facă. În același timp, albumul se ames­tecă cu un tip de compasiu­ne extrem de interesantă, pentru că toa­­te imaginile, într-un fel, plîng”. Des­pre album scriitorul Florin Lă­ză­res­cu a punctat că ritmul și structu­ra­rea acestuia în două părți „te iau de la birou, te duc pe sus, îți arată orașul mer­gînd pînă la por­trete ale oamenilor de pe stradă”, partea a doua fi­ind dedicată manifestărilor coreene.

Autorul albumului, Adelin Pe­tri­șor a menționat că în zone precum „Iraq, Afganistan, Egipt, Li­bia, poți să miroși moartea. Nu trebuie să vezi un cadavru descompus. Mi­roși și îți dai seama că acolo se moa­re. În Coreea de Nord miroși frica”. Jurnalistul a asemănat re­gi­mul to­ta­litar din Coreea de Nord cu unul ca­­re „poate transforma un om într-o le­gumă”, sintagma „spă­lați pe cre­ier” neavînd un sens pe­io­rativ. „Ți se înmoaie picioarele mai ales cînd te gîndești că noi am trecut milime­tric pe lîngă ce tră­iesc ei. Frica mea cea mai mare a fost că așa ar fi arătat și România fără momentul 1989”, a menționat au­to­rul. Acesta a conchis că, „văzînd proporțiile, cred că mulți nord-co­re­eni redescoperă focul și roata. Gîndiți-vă că sînt lucruri de care noi ne lovim zilnic. Sînt lucruri de care ei n-au auzit și nu vor auzi niciodată dacă acel regim rămîne acolo”.

Adelin Petrișor a mai lansat în 2010 cartea „Războaiele mele”, un volum în care a inclus povestiri de răz­boi la baza cărora au stat reportajele jurnalistului.

Iulian BÎRZOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top