Comunismul nord coreean în imagini
Academia de gardă 22 ianuarie 2013 Niciun comentariu la Comunismul nord coreean în imagini 3Albumul foto „Coreea de Nord, un lagăr cît o țară” semnat de jurnalistul Adelin Petrișor a fost lansat la librăria Librarium din Palas Mall, vineri, 18 ianuarie. Întîlnirea a fost moderată de către Adrian Șerban, directorul editorial al editurii Polirom, care a amintit celor din sală despre prezența autorului în zone de conflict precum Iraq, Afganistan sau Libia.
Prof. univ. dr. Daniel Condurache a apreciat că în peisajul mediatic din România, „transferul ștafetei de la maestru la discipol” nu a fost făcut corespunzător, Adelin Petrișor fiind un jurnalist care a demonstrat că această meserie se poate face chiar și în condiții improprii. De asemenea, acesta a considerat că albumul dă atît un sentiment de compasiune, cît și unul de jenă, întrucît sîntem „martorii unui experiment fabulos în care, dacă regimul comunist din Coreea s-ar prăbuși, douăzeci și ceva de milioane de oameni n-ar ști ce să facă. În același timp, albumul se amestecă cu un tip de compasiune extrem de interesantă, pentru că toate imaginile, într-un fel, plîng”. Despre album scriitorul Florin Lăzărescu a punctat că ritmul și structurarea acestuia în două părți „te iau de la birou, te duc pe sus, îți arată orașul mergînd pînă la portrete ale oamenilor de pe stradă”, partea a doua fiind dedicată manifestărilor coreene.
Autorul albumului, Adelin Petrișor a menționat că în zone precum „Iraq, Afganistan, Egipt, Libia, poți să miroși moartea. Nu trebuie să vezi un cadavru descompus. Miroși și îți dai seama că acolo se moare. În Coreea de Nord miroși frica”. Jurnalistul a asemănat regimul totalitar din Coreea de Nord cu unul care „poate transforma un om într-o legumă”, sintagma „spălați pe creier” neavînd un sens peiorativ. „Ți se înmoaie picioarele mai ales cînd te gîndești că noi am trecut milimetric pe lîngă ce trăiesc ei. Frica mea cea mai mare a fost că așa ar fi arătat și România fără momentul 1989”, a menționat autorul. Acesta a conchis că, „văzînd proporțiile, cred că mulți nord-coreeni redescoperă focul și roata. Gîndiți-vă că sînt lucruri de care noi ne lovim zilnic. Sînt lucruri de care ei n-au auzit și nu vor auzi niciodată dacă acel regim rămîne acolo”.
Adelin Petrișor a mai lansat în 2010 cartea „Războaiele mele”, un volum în care a inclus povestiri de război la baza cărora au stat reportajele jurnalistului.
Iulian BÎRZOI
Adaugă un comentariu