Problemele studenților au rămas fără soluții

Academia de gardă Niciun comentariu la Problemele studenților au rămas fără soluții 13

Studenții ieșeni au căutat soluții la pro­blemele actuale din instituțiile de în­vățămînt superior și din campusuri la dez­baterea pe tema transparenței universi­tare, organizată vineri, 31 mai, în Cor­pul R al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, de Fundația Synergetica. Discuția s-a bazat pe un stu­diu realizat în urma chestionării a 70 de studenți de la toate universitățile din Iași. Din acest sondaj reiese că principa­lele dificultăți întîmpinate de studenți se referă la numărul mic de locuri în că­m­i­ne, taxele de studiu mari, dotările sla­be ale sălilor de curs sau accesul redus la căr­țile din bibliotecile universitare. In­vi­tații care au răspuns problemelor ridica­te de studenți au fost ec. dr. Cornelia Me­­de­leanu, director administrativ ad­­junct la UAIC și prof. univ. dr. Ne­cu­lai Seghedin, prorector responsabil cu ac­tivitatea didactică la Universitatea Teh­nică „Gh. Asachi” din Iași.

Discuția s-a bazat pe un stu­diu realizat în urma chestionării a 70 de studenți de la toate universitățile din Iași.

Discuțiile participanților s-au concen­trat pe metodologiile de admitere în facultăți și măsura în care studenții sînt reprezentați la nivel decizional într-o uni­versitate. Scăderea mediilor de ad­mi­te­re odată cu rezultatele elevilor la examenul de Bacalaureat este considerată a fi u­nul din factorii care duc la performanțe din ce în ce mai slabe în rîndul noilor gene­rații de studenți. „Instituțiile de în­vă­ță­mînt superior din România încearcă să se adapteze condițiilor de piață. În acest mo­ment, la UAIC sîntem adepții junimiș­ti­lor și promovăm principiul «intră cine vrea, iese cine poate». Însă există și cî­teva facultăți la care admiterea se face pe bază de examen, precum Facultatea de Drept sau cea de Informatică”, a preci­zat ec. dr. Cornelia Medeleanu.

Despre planul de învățămînt al u­nei universități, prof. univ. dr. Neculai Se­ghedin a afirmat că „trebuie să fie ra­cor­dat la realitățile sociale, la evoluția teh­nologică. Sînt anumite domenii foarte di­namice, altele sînt mai statice. În plus, orice universitate și orice corp profesoral sînt profund atașate de studenți. Tot ceea ce facem, facem pentru studenți. Însă nu avem acea cultură a păs­trării relației cu absolvenții”.

Conform studiului realizat în ca­drul proiectului național „Erupție Anti­co­ru­p­ție” , dintre cei chestionați, 23% au iden­tificat o lipsă a comunicării factorilor de decizie din universități. „Mi se par niș­te concluzii stranii. Studenții sînt pre­zenți în toate palierele decizionale. Ei sînt con­sultați în toate momentele critice în ca­re trebuie luate anumite decizii foarte im­portante. Faptul că reprezentanții lor nu comunică mai de­parte este o altă problemă”, a ex­pl­icat prof. univ. dr. Ne­cu­lai Seghedin.

Proiectul „Erupție Anticorupție” a fost demarat în luna aprilie a anului tre­cut. Alte orașe în care au loc astfel de dez­batere sînt Galați, București, Cluj-Na­poca și Timișoara. Evenimentul a fost organizat în par­­teneriat cu Asociația Stu­denților Fran­cofoni din Iași (AS­FI), Alianța Națională a Or­ga­ni­za­ți­i­lor Studențești din România (ANO­SR) și Asociația pentru Jurnalism și Online Media (AJO) din Iași.

 

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top