Problemele studenților au rămas fără soluții
Academia de gardă 4 iunie 2013 Niciun comentariu la Problemele studenților au rămas fără soluții 13Studenții ieșeni au căutat soluții la problemele actuale din instituțiile de învățămînt superior și din campusuri la dezbaterea pe tema transparenței universitare, organizată vineri, 31 mai, în Corpul R al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, de Fundația Synergetica. Discuția s-a bazat pe un studiu realizat în urma chestionării a 70 de studenți de la toate universitățile din Iași. Din acest sondaj reiese că principalele dificultăți întîmpinate de studenți se referă la numărul mic de locuri în cămine, taxele de studiu mari, dotările slabe ale sălilor de curs sau accesul redus la cărțile din bibliotecile universitare. Invitații care au răspuns problemelor ridicate de studenți au fost ec. dr. Cornelia Medeleanu, director administrativ adjunct la UAIC și prof. univ. dr. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași.
Discuția s-a bazat pe un studiu realizat în urma chestionării a 70 de studenți de la toate universitățile din Iași.
Discuțiile participanților s-au concentrat pe metodologiile de admitere în facultăți și măsura în care studenții sînt reprezentați la nivel decizional într-o universitate. Scăderea mediilor de admitere odată cu rezultatele elevilor la examenul de Bacalaureat este considerată a fi unul din factorii care duc la performanțe din ce în ce mai slabe în rîndul noilor generații de studenți. „Instituțiile de învățămînt superior din România încearcă să se adapteze condițiilor de piață. În acest moment, la UAIC sîntem adepții junimiștilor și promovăm principiul «intră cine vrea, iese cine poate». Însă există și cîteva facultăți la care admiterea se face pe bază de examen, precum Facultatea de Drept sau cea de Informatică”, a precizat ec. dr. Cornelia Medeleanu.
Despre planul de învățămînt al unei universități, prof. univ. dr. Neculai Seghedin a afirmat că „trebuie să fie racordat la realitățile sociale, la evoluția tehnologică. Sînt anumite domenii foarte dinamice, altele sînt mai statice. În plus, orice universitate și orice corp profesoral sînt profund atașate de studenți. Tot ceea ce facem, facem pentru studenți. Însă nu avem acea cultură a păstrării relației cu absolvenții”.
Conform studiului realizat în cadrul proiectului național „Erupție Anticorupție” , dintre cei chestionați, 23% au identificat o lipsă a comunicării factorilor de decizie din universități. „Mi se par niște concluzii stranii. Studenții sînt prezenți în toate palierele decizionale. Ei sînt consultați în toate momentele critice în care trebuie luate anumite decizii foarte importante. Faptul că reprezentanții lor nu comunică mai departe este o altă problemă”, a explicat prof. univ. dr. Neculai Seghedin.
Proiectul „Erupție Anticorupție” a fost demarat în luna aprilie a anului trecut. Alte orașe în care au loc astfel de dezbatere sînt Galați, București, Cluj-Napoca și Timișoara. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Studenților Francofoni din Iași (ASFI), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Asociația pentru Jurnalism și Online Media (AJO) din Iași.
Adaugă un comentariu