Dan ALEXE: Cei care critică lentoarea și lipsa de entuziasm a Occidentului au dreptate
Cap în cap 12 mai 2014 Niciun comentariu la Dan ALEXE: Cei care critică lentoarea și lipsa de entuziasm a Occidentului au dreptate 507Cum se vede la Bruxelles situația din Ucraina?
Se vede foarte confuz, pe fundal de neputință. UE a fost luată cu totul pe nepregătite, încă din toamnă, din momentul refuzului, la summitul de la Vilnius, al lui Ianukovici de a semna Acordul de asociere. Chiar și atunci, în ultimul ceas, șefa diplomației UE, Catherine Ashton, și comisarul responsabil cu extinderea, Štefan Füle, au continuat să facă naveta Bruxelles-Kiev, sperînd să-l convingă pe Ianukovici să semneze. Acum, după invadarea Crimeei și mai ales după referendumul din această duminică din Donețk și Luhansk, UE nu poate decît să repete vorbe de „condamnare”, „indignare” și „profundă ingrijorare”, însă nu are nici un mijloc de presiune, în afară de niște sancțiuni care nici măcar nu merg atît de departe pe cît merg cele ale americanilor. Apoi, Comisia Europeană nici nu are în aparatul său diplomatic experți specializați în Rusia și afacerile rusești… Totul e lăsat în seama capitalelor.
Este Europa pregătită să ia măsuri mai drastice în cazul în care tensiunile se amplifică?
Pregătită nu este, nu, cum spuneam înainte, însă va fi obligată să o facă, în ciuda reticențelor multor capitale, în primul rînd Berlinul.
Parte din presa internațională critică SUA și UE pentru atitudinea blîndă, zic ei, cu care au răspuns Rusiei. Dumneavoastră cum vedeți lucrurile?
Cei care critică lentoarea și lipsa de entuziasm a occidentului au dreptate, însă trebuie înțeles mecanismul extrem de greoi și complex al instituțiilor UE. În cazul SUA situația e mult mai simplă, de aceea și sancțiunile lor sînt mai severe și merg mai departe.
Vi se pare că UE a vîndut ucraininilor un vis al idealului european, pentru care să lupte, însă apoi, cînd i-a văzut încolțiți de ruși, s-a retras, lăsîndu-i cumva să se descurce singuri?
Este o foarte bună și succintă descriere a realității, da.
S-a vorbit despre faptul că parte din demonstranții ucraineni afișau mesaje extremiste împotriva minorităților de acolo. Ar putea o nouă putere la Kiev să fie într-un final în dezavantajul comunității de români din Ucraina?
Au și făcut-o deja. Unul din primele acte legislative ale Parlamentului de la Kiev, după fuga lui Ianukovici, a fost de a anula, pe la începutul lui martie, legea care permitea folosirea limbilor minoritare. Ucraina, ca și România de altfel, semnase deja acum cîțiva ani Carta limbilor minoritare a Consiliului Europei, însă noua putere a anulat-o. Căutînd să diminueze statutul limbii ruse, ei au încălcat de fapt drepturile tuturor minorităților, inclusiv ale celei române.
Lui Dmitri Rogozin, vice prim-ministrul Rusiei, nu i s-a permis să zboare prin spațiul aerian al României, acesta aflîndu-se pe lista UE a persoanelor sancționate. „Ei bine, domnilor din România, în curînd vă vom explica totul, cine sînteți și ce credem despre voi”, a fost răspunsul său. Credeți că România va avea de suferit sau va fi afectată în vreun fel de lucrurile care se petrec acum?
Nu, nu trebuie exagerat incidentul. Aversiunea Moscovei e dirijată mai degrabă împotriva țărilor implicate direct în susținerea Kievului și anume Polonia și țările baltice. România nu a făcut decît să aplice lista de sancțiuni impusă în comun de cele 28 de state membre. Rogozin personal se află pe acea listă de interdicție de a pătrunde în spațiul UE. România e mai degrabă importantă pentru Moscova în privința atitudinii pe care o avea în legătură cu Transnistria și Republica Moldova, în cazul în care conflictul se extinde și acolo.
Cum va fi afectată Republica Moldova de tot ce se întîmplă acum?
Moldova riscă să fie profund destabilizată, atît din exterior, cît și din interior. De aceea UE a grăbit semnarea acordului de asociere cu Chisinăul, ca și cu Tbilisi de altfel. Moldova și Georgia vor semna acordurile de asociere cu UE luna viitoare, la Bruxelles, iar Moldova a primit deja, în plus față de Georgia, și ridicarea obligativității vizei de tip Schengen.
Poate crea această Novorussia pe care încearcă Putin să o învie un precedent periculos în politica internațională actuală?
Desigur, precedentul a fost deja creat, se întîmplă sub ochii noștri și s-a pus capăt lumii stabile și liniștitoare pe care o cunoșteam de la acordurile de la Helsinki încoace, prin care se garanta inviolabilitatea frontierelor.
Actuala conducere a României, Guvernul mai ales, pare să critice superficial spre deloc acțiunile Rusiei, chiar dacă se petrec „peste drum” de noi. Cum vedeți poziția noastră, ca vecin al Ucrainei și membru UE / NATO față de aceste evenimente?
Superficialitatea și teama sînt de atribuit guvernului, pentru că declarațiile lui Traian Băsescu sînt mult mai ferme. Guvernul are însă în spate oameni care nu doresc nici un fel de supărare cu Moscova, atît din considerente economice, sau personale, cît și din motive generate de o ideologie deformată și deformantă: aceea de a considera Rusia oligarhică și autoritară de astăzi un fel de continuatoare a idealurilor socialiste, cînd e vorba de fapt de un regim mai apropiat de cel din Chile din vremea lui Pinochet, decît de un paradis al muncitorilor și țăranilor.
Adaugă un comentariu