Mitică, patima damelor de București
De pe scena Iașului 2 decembrie 2014 Niciun comentariu la Mitică, patima damelor de București 15Ce se întîmplă cînd iei de guler un personaj caragelian, îl scuturi bine pînă ce îi ies din cap toate șmecheriile de București și îl arunci în povestea romantică gîndită de Camil Petrescu căruia îi adaugi un mic twist? Obții o comedie savuroasă, cu personaje memorabile în timp ce scheletul acțiunii rămîne aproape identic cu cel gîndit de către autor în 1956. Vineri seara, 29 noiembrie, la Ateneul Tătărași am repetat istoria scrisă și am sărit cîțiva ani în viitor unde ramele „foto-video” sînt ceva normal, semnăturile la bancă se fac lipind palma de un ecran cu senzori, iar paznicii au la brîu pistoale cu laser.
Piesa începe într-o bancă din București care stă să se dărîme, unde de colo-colo găsești lighene în care curge apa de ploaie din tavan. Imediat apar la muncă trei angajați, printre care și domnul Stupariu, un șef mai mic care are ghinionul pe parcursul piesei să tot calce în tot felul de lighene. Acesta din urmă este vizibil deranjat că Mitică Popescu a întîrziat iarăși la serviciu din cauză că seara umblă cu damele în loc să se odihnească în pat. Așa că, acesta îl cheamă pe rotofeiul petrecăreț în birou și îl amenință că îl dă afară. „De ce eu să vin la 8, iar tu la 10? –La 9! – Taci! Eu nu sînt tot om? – Păăi.. – Taci. Umblii toată ziua cu femeile. De ce nu umblă și cu mine? – Păăi…”.
Poate că Stupariu nu ar fi atît de arțăgos dacă banca nu ar fi pe ducă, singura salvare fiind un secretar de stat care trebuie să se plimbe în tot Bucureștiul pînă să găsească banca potrivită căreia să-i dea un consorțiu cu o firmă IT. Tot de situația băncii depinde și „patroana”, care la pachet riscă să-și piardă și casa, singura memorie rămasă de la tatăl acesteia. Situația ia o altă întorsătură cînd descoperim că secretarul este un fost prieten de-al lui Mitică, acesta din urmă aruncîndu-se printre gloanțe pentru a-și salva amicul pe front acum mulți ani. Bancherul primește aprobarea iar din absolvent de FEEA, în acte devine „specialist IT” și o oferă fără ezitare patroanei. Treptat, aflăm că Mitică este cel mai cumsecade personaj care niciodată nu a ezitat să-și ajute prietenii și care în secret este îndrăgostit de patroană, care și ea la rîndul ei începe să-l îndrăgească pe rotofei. Dintr-un pierde-vară guraliv care niciodată nu scapă ocazia să facă o glumă descoperim un alt personaj, generos, sentimental și modest.
Finalul, deși un pic cam siropos, respectă îndeaproape textul lui Camil Petrescu, jocul actorilor aducîndu-i un plus de valoare. De admirat a fost și rolul lui „Jănel” Goldenberg, cel mai bun prieten al lui Mitică, în a cărui viziune oferită de către regizorul Viorel Vârlan e portretizat de un moldovean care de fiecare dată îl ajută la greu. Fie că a fost vorba de bani, haine „în trend” pentru petrecere ori paltonul pe care cei doi l-au împărțit pe din două.
Adaugă un comentariu