La luptă înainte sau înapoi?
Pastila de după 9 martie 2015 Niciun comentariu la La luptă înainte sau înapoi? 12De curînd, Facebook-ul a fost asaltat de tineri încurcați de o știre cum că s-ar putea ca bărbații cu vîrstă cuprinsă între 20 și 35 de ani să fie așezați în rîndurile armatei. Și asta pe fondul conflictului din Ucraina. Așa că paginile virtuale ale Constituției au fost luate la răsfoit ca să se convingă ei dacă pot sau nu să fie ordonați cu forța ca soldățeii de plumb. O parte dintre ei și-au dat seama că singurul loc unde pot purta o armă este Counter Strike, iar alții au aflat despre kaki că nu prinde bine pe oricine.
Ca să dezmintă știrea fantomă, Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat că tinerii pot „să stea liniștiți”, pentru că în această perioadă nu se fac nici recrutări și nici încorporări, mai ales pentru situația din Ucraina. Acum că sîntem asigurați că tinerii nu ne pleacă nicăieri împotriva voinței lor, să ne gîndim cum ar fi fost dacă acest zvon s-ar fi dovedit adevărat. Căci generația de acum nu seamănă nici cu cea de la ’48, nici cu cele din timpul războaielor mondiale. Nici situația politică și nici mentalitatea nu este aceeași. Dacă ar fi să îi forțăm să își imprime urmele pe front, sub ce pretext am face-o? Căci, excluzînd NATO, sînt sigură că nu și-ar risca viața pentru alte țări sau pentru alte popoare. Și care ar fi reacția tinerilor dacă ei chiar ar trebui să își pună arma pe umăr și să lupte? Ar riposta într-un fel sau s-ar supune solemni chemării?
Oare armata obligatorie în ziua de astăzi ar fi utilă? Bunicii mei spun că da. Îi tot aud spunînd că băieții habar nu au ce înseamnă responsabilitatea și că experiența de viață și-o însușesc mult mai tîrziu decît înaintașii lor. Ei spun că armata este treapta bărbăției.
Cred că tinerii ar trebui înrolați doar dacă România ar fi implicată direct într-un conflict. În rest, cei care vor să guste din experiența frontului sau să simtă forma armelor, sînt bineveniți să facă manevra înrolării.
Adaugă un comentariu