Vechiul Testament, în opt kilograme și 2.600 pagini
Academia de gardă 6 martie 2017 Niciun comentariu la Vechiul Testament, în opt kilograme și 2.600 pagini 73Vineri, 10 martie 2017, începînd cu ora 17.00, în Sala Ferdinand a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), va avea loc lansarea volumului „Vechiul Testament – Septuaginta. Versiunea lui Nicolae Spătarul Milescu (Ms. 45 de la Biblioteca Filialei din Cluj a Academiei Române)”, coordonat de prof. univ. dr. Eugen Munteanu, cadru didactic al Facultății de Litere de la UAIC. Cartea cîntărește opt kilograme și 100 de grame, are 2.610 pagini, iar formatul este A4. Prețul acesteia este de 1.430 de lei și deja au fost făcute primele comenzi.
Cartea este rezultatul unui proiect derulat pe parcursul a cinci ani, la care a lucrat o echipă formată din cinci cadre didactice de la UAIC, printre care și experți în filologie, sprijiniți de Consiliului Național al Cercetării Științifice din România. Opera este o lucrare filologică și științifică, care cuprinde traducerea originală a Vechiului Testament, în caractere chirilice și traducerea textului în grafia latină. Pe lîngă acestea se vor adăuga prefața, nota asupra ediției, introducere, bibliografie, indicele de cuvinte, forme și nume proprii și rezumate în limbile engleză, franceză, germană și rusă. Din cauza imaginilor din documentul original, o parte din filele lucrării diferă la culoare, diferențiind textul biblic de aparatul critic. „Versiunea originală, manuscrisul lui Milescu, este prima traducere integrală în limba română a Vechiului Testament ce are ca sursă prima traducere a cărților din Vechiul Testament din ebraică în greacă – Septuaginta. Manuscrisul este scris cu caractere chirilice. Este supărător că în cadrul acestui proiect național, oamenii zic că noi traducem Biblia. Ea este deja tradusă, noi doar o reedităm”, a declarat prof. univ. dr. Eugen Munteanu.
În cadrul evenimentului va fi organizată și o dezbatere ce va avea ca temă volumul apărut. Printre invitați se numără prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru, prof. univ. dr. Andrei Hoișie, directorul Editurii UAIC, prof. univ. dr. Alexandru Gafton, conf. univ. dr. Ioan Lihaciu, decan al Facultății de Litere, conf. univ. dr. Ioan Milică, director al Departamentului de Românistică, Jurnalism și Științe ale comunicării și Literatură comparată, prof. univ. dr. Eugen Munteanu, coordonatorul volumului și prof. univ. dr. pr. Ion Vicovan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă.
Adaugă un comentariu