Izvoarele, satul cu șapte cutremure pe zi
Povești fără timbru, Subiectele săptămînii 13 martie 2017 Niciun comentariu la Izvoarele, satul cu șapte cutremure pe zi 156Satul Izvoarele a revenit de ceva vreme pe ecranele televizoarelor, fiindcă bucăți de deal par să se rupă și să amenințe casele sătenilor. Unii dintre săteni pun totul pe seama lui Dumnezeu, pe cînd alții spun că despăduririle sînt de vină. Acest necaz, vine după ce, acum patru ani, aceiași săteni au fost zguduiți o vară întreagă de peste 300 de cutremure. Bătrînii s-au speriat și au crezut că divinitatea le-a blestemat satul plin de izvoare, însă, atunci le-au venit în ajutor zeci de specialiști care au încercat să-i liniștească. „Fiecare avea varianta lui, iar noi n-am știut ce să mai credem” și parcă nici acum nu știu pe cine să dea vina sau cum să-și explice năpasta care s-a abătut, din nou, asupra lor. Familia lui Șerban, care locuiește în capătul satului, a fost prima care a văzut că ceva se întîmplă sub pămînt. Și-au mutat animalele din zona în care „curgea pămîntul continuu” și au chemat imediat toți sătenii din sat – „să vadă și ei cu ochii lor”.
„A fost frumos! Na, acum nici nu pot să spun că le duc lipsa”, îmi zice Ana cu ironie, atunci cînd se gîndește la cutremurele care zguduiau satul Izvoarele din județul Galați, acum patru ani. Este singura din sat pe care o mai vezi pe afară într-o zi așa ploioasă. Îmbrăcată într-o geacă de un albastru deschis care te face s-o zărești și la zeci de metri depărtare și cu pasul grăbit, femeia, pe la vreo 30 de ani, îmi spune că alunecările de teren, care au mutat „oamenii ăștia cu microfoane și camere” în satul lor cu totul, au loc din cauza consătenilor ei, fiindcă toată iarna au tăiat copacii care mai susțineau dealul. „Văd pe la televizor că spun despre satul nostru că e un loc uitat de Dumnezeu. Nici pomeneală – oamenii sînt de vină! Ei au distrus totul și acum răul vine peste noi”, îmi zice încruntată, dar parcă împăcată cu gîndul, în timp ce pe chipul ei se scurg cîțiva stropi de ploaie. Își pune gluga albastră pe cap și o ia spre centrul satului, unde își duc traiul aproape în aceeași ogradă biserica și școala gimnazială.
***
Zeci de case bătrînești care stau să se prăbușească sau altele, înalte cu două etaje și abia renovate, se îngrămădesc pe de o parte și alta a drumului care desparte satul Izvoarele, în partea dinspre vale și cea dinspre deal. Drumul de cîțiva kilometri pe care trec zilnic sute de mașini o ține drept de la intrarea în sat pînă la ieșire, acolo unde localitatea întîlnește comuna din care face parte, Slobozia Conachi. Cum vii din comuna Independența, la prima casă locuiește familia lui Șerban, un bărbat înalt, lat în spate și cu părul grizonat. Lîngă casa bătrînească vopsită toată cu alb, se ridică alta mai impunătoare și cu pereții nevopsiți, acolo unde bărbatul își duce traiul de zi cu zi împreună cu soția și cei 13 copii ai lor. Pentru că mai în fiecare seară doarme la stîna care se află lîngă casă, Șerban a descoperit primul că ceva se petrece sub pămînt. „Am auzit timp de o zi și de o noapte niște sunete, parcă era un mic rîu care venea din ce în ce mai aproape de mine”, îmi povestește bărbatul, în timp ce soția lui dă aprobator din cap. Poartă o cămașă albastră și dungată, acoperită de un pulover gri – toate mînjite de pămîntul maroniu. Pe un ton hotărît, Șerban îmi spune că la scurt timp, dealul parcă a început s-o ia la vale și-atunci, speriat, s-a văzut nevoit să-și mute stîna – de frică să nu moară toată animalele îngropate sub mormanele de moloz. Ca să mai salveze ce mai putea fi salvat, s-a apucat chiar și-a dărîmat și o clădire mai veche – să mai scoată și să păstreze măcar cîteva materiale pe care să le poată folosi mai apoi. Aruncă o privite fugitivă spre deal și mă asigură că el nu se teme că o să-i fie luată casă cu totul, fiindcă a lucrat de curînd la ea și a consolidat-o.
Nevasta lui Șerban MînăJineanu, se grăbește să-mi spună că locul de la deal, unde își țin dobitoacele, a fost bîntuit toată viața de probleme și parcă-i urmărit de blesteme. „Acuși se fac doi ani de cînd interlopii ne-au dat foc la stînă. Au fost focuri trei zile la rînd, o zi da, una nu. Atunci am chemat televiziunea, dar nu au venit. Cică nu puteau opri focul, da’ ce, acum pot opri dealul?!”, îmi spune supărată foc și cu o voce mînioasă femeia. E supărată că „de cînd cu dealul ăsta” jurnaliștii o vizitează mai în fiecare zi să le spună tot felul de povești. Cînd termină fraza, fruntea i se descrețește și-mi spune c-un soi de satisfacție că se mai încălzește că ideea că vecina ei parcă-i totuși chiar mai vizitată. „Odată, s-au dus jurnaliștii ăștia la ea și ea nici nu înțelegea ce se întîmplă. Erau toți în jurul ei, cu camere, cu microfoane, și ea tot întreba: «Unde mai vine și dealul, măi mamaie?!».”
Cel mai mare regret
Pe tanti Dana, vecina lui Șerban, am întîlnit-o în timp ce îi conducea pe patru jurnaliști spre o poartă mare de lemn. M-a invitat să-mi arate crăpăturile de la colțul casei pe care le-au lăsat cutremurele de acum patru ani. „Am mai încercat să le astup cu ciment sau cu lut, da’ cînd mai vine cîte un cutremur din Vrancea iar le destupă”, îmi spune femeia. Poartă pe cap un fes vișiniu, scămoșat, care lasă la vedere cîteva fire de păr roșcat, iar mîinile și le tot ascunde în ilicul negru. Privește cu tristețe în jurul casei sale și atunci toate șanțurile din piele i se adîncesc. Își aduce aminte că erau cîte șapte-opt cutremure în fiecare noapte și nu putea să doarmă mai deloc, iar ziua umbla prin curte numai așa, să uite de toate. S-a mutat aici acum 10-15 ani de la oraș, de la Galați, și regretă și acum ziua aceea în care și-a vîndut apartamentul și a ales o viață la țară. Acum are grijă în fiecare zi de soțul ei care e paralizat și de mama sa, o bătrînă de 80 de ani. Băiatul ei, din fericire, a rămas la oraș și acum, spune femeia, el are o familie fericită și doi copii care, atunci cînd vin la ea în vizită, o mai fac și pe ea să zîmbească.
„Soțul meu, în fiecare noapte mă trezea din somn și-ncepea să strige : «Fă, fă, fă, cutremurul!». Îl linișteam și apoi încercam și eu să dorm. La un moment dat, începusem să mă învăț și cînd mergeam pe la un doctor la oraș și spuneam de unde sînt, deja știa că-s de acolo, de unde-s cutremurele alea multe. Tăceam, mă-nfricoșam și înghițeam în sec”, spune tanti Dana, în timp ce-și încrucișează mîinile în poală și privește spre dealul „care curge continuu”. Nu știe ce o să facă, iar dacă s-ar întîmpla ceva cu locuința ei, în niciun caz nu s-ar duce pe capul băiatului, la oraș. Crede că zona asta-i blestemată, căci, aici, la ea în sat, sînt cutremure și alunecări de teren, iar prin comunele vecine sînt inundații și oamenii ăștia împărțiți în două parcă fac parte din tabere de suferință diferite. „Eu zic că toate astea sînt de la sondele care scot petrol de sub pămînt, alții spun că nu. Nu știm. În caz de ceva, eu ies afară și strig în gura mare să mă audă toată lumea. Altfel, unde să mă duc, ce să fac?!”, spune femeia de peste 50 de ani, iar pe obraz încep să-i curgă lacrimile. În fața mamei sale și a bărbatului zice că nu poate să plîngă – trebuie să fie puternică. Suspinele ei sînt întrerupte, din cînd în cînd, de stropii de ploaie care se scurg de la streșina casei bătrînești.
În curte, doar un cîine ținut în lanț se mai mișcă. Casa îmbrăcată cu lemn vechi, vopsit în albastru, are pereții din lut de pe care se scorojesc, pe la colțuri, bucăți întregi de var gălbui și udat de ploaie. „Uite sfîrșitul lumii, ăsta e sfîrșitul lumii, azi oleacă, mîine oleacă… Nici la biserică nu am mai fost”, îmi spune tanti Dana. Se gîndește de multe ori la soarta satului în care locuiește, fiindcă unii dintre vecinii ei și-au pus deja casele la vînzare, iar tinerii parcă nici nu vor să audă de locul ăsta și oftează, fără să știe ce mai poate să facă de-acum, decît să supraviețuiască.
Grevă cu trei oameni
De teamă că nimeni nu o să facă nimic, unii săteni din Izvoarele au vrut să blocheze strada principală și să facă grevă. Florin, un bărbat la vreo 40 de ani, își amintește că vreo trei dintre ei chiar au ieșit în stradă și cereau să vină televiziunile să vadă ce se întîmplă cu satul lor. „Păi erau cîțiva care doar așteptau să primească ceva, cînd vedeau cîte-o cameră – hopa se duceau și ei. Într-o zi, s-a dus și o fină de-a mea și am întrebat-o ce vrea și mi-a spus că merge așa, că poate primește și ea ceva”, îmi spune Florin, în timp ce-și scoate mîinile din mănușile mari pe care le folosește la adunat crengi. E supărat și nervos pe sătenii care au exagerat și care au adus pe capul lor jurnaliștii și s-au apucat să strice liniștea dintr-un sat.
Casa lui nu a avut nicio problemă, pentru că, zice el, are o temelie bună și e construită mai de curînd, însă casele bătrînilor făcute din lut, care nu au mai fost reparate de ani de zile, s-au mai stricat. Băiatul lui, care locuiește la cîteva case depărtare de el nu s-a plîns de cutremure, deși și el stă într-o casă mai veche. „Erau de ăștia care aveau casele aproape dărîmate și cu crăpături dinainte de cutremure și, cînd veneau televiziunile, ei plîngeau și spunea că totul e din cauza zgîlțîiturilor”, îmi povestește Florin, în timp ce se grăbește să-mi arate „buba de deal” care se pregătește să cadă peste casele oamenilor, din cauză că, în timp, au fost tăiați toți copacii. Spune că acolo, peste deal, sînt sute de izvoare care au cărat nisipul de colo-colo și care acum îl aduc spre stradă. Își aduce aminte că atunci cînd a săpat pentru a-și face o fîntînă în curte a dat foarte repede de zone pline cu nisip de mare. Este o zonă bogată în apă și de aceea și strămoșii satului l-au numit „Izvoarele”, dar, cu timpul, oamenii, după cum îmi spune bărbatul, au astupat izvoarele și cînd mergeau pe cîmpuri nici nu își mai dădeau seama unde ar trebui să calce și unde nu.
Petru, un tînăr de vreo 20 de ani, mă atenționează că în curînd dealul o să vină peste tot satul. El a fost, de curînd, la vărul lui de la Galați, s-a uitat pe internet și a văzut că lîngă ei este un cristal mare de diamant pe care unii oameni încearcă să-l spargă și de aia se întîmplă toate lucrurile rele la ei în sat. El și-a tot acoperit găurile apărute în pereții casei cu lut și paie, iar acum este sigur că locuința lui este mult mai sigură. „Acum, la noi în sat, nu mai găsești nicio fîntînă cu apă bună în ea, toate s-au stricat”, îmi spune Petru, în timp ce își vîră mîinile în buzunarele gecii.
***
Ploaia s-a mai domolit, iar copiii de la școală își lipesc fețele de ferestre și așteaptă cu nerăbdare să iasă soarele. Pe cer nu se ivește nicio urmă de soare, ba mai mult, parcă cerul s-a oprit pentru cîteva minute pentru a aduna forțe și mai puternice. Tanti Dana a intrat în casă pentru a-și hrăni soțul, iar în curtea lui Șerban se mai aud cîteva voci de copii care aleargă spre ușa mare de la intrarea în casă. Ana abia acum se întoarce spre casă și geaca ei albastră mai aduce o pată de culoare vie într-un tablou pictat în culori închise. Din deal, apa se lasă spre sat, trece cu repezeală de șosea și se duce spre casele din vale, care încă nu s-au dărîmat în satul peste care iarna s-a apucat să treacă și care acum stă prins la mijloc între „cîntatul cucului și cîntatul lupului”.
Adaugă un comentariu