Cvorum la poligonul de tir

Cap în cap Niciun comentariu la Cvorum la poligonul de tir 7
Cvorum la poligonul de tir

Proiectul de lege care vizează achiziția sistemului de rachete Pa­triot a fost adoptat marți, 21 noiem­brie, de către Camera Deputaților, după ce, cu o zi înainte, acesta a fost adoptat și de către Senat. Urmează ca miercuri, 29 noiembrie, să fie sem­nată scrisoarea de acceptare a aces­tora, practic contractul prin care Gu­vernul Statelor Unite ale Americii vin­de către Guvernul României siste­mele de rachete, iar, mai apoi, le­gea urmează să fie transmisă președin­telui Klaus Iohannis, pentru promul­gare, în așa fel încît, pînă la ju­mă­ta­tea lunii viitoare, România să plă­tească și o primă tranșă din costuri, anume 910 milioane de dolari.

Conform unui articol publicat pe www.adevarul.ro, valoarea to­ta­lă a programului se ridică la 3,9 miliarde de dolari. Concret, în ur­ma semnării acestui contract, Româ­nia își va lua angajamentul că va cum­pă­ra șapte unități Patriot moderni­zate, anume șapte seturi de radare AN/MPQ-65, șapte stații de control AN/MSQ-132, 13 grupuri de ante­nă, 28 de staţii lansatoare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E, 168 de rachete Patriot Advanced Capa­bi­li­ty-3 (PAC-3) şi şapte generatoare de energie electrică EPP III. Astfel, odată cu dobîndirea sistemului, Ro­mânia se va alătura, conform artico­lului menționat, unui club al țări­lor care au deja în dotare astfel de rachete, precum Germania, Gre­cia, Israel, Japonia, Coreea de Sud sau Emiratele Arabe Unite.

„Primul sistem Patriot va ajun­ge în România în a doua jumătate a a­nului 2019, urmînd ca în anul 2020 să fie perfect operațional”, a de­cla­rat sîmbătă, pentru www.agerpres.ro, Mihai Fifor, ministrul Apărării, a­flat la Arad, pentru a participa la ce­remonia de predare – primire a comenzii Batalionului Mixt Româ­no-Ungar de Menținere a Păcii. De­clarațiile sale de sîmbătă nu au coin­cis însă și cu cele susținute în ur­mă cu două săptămîni, cînd acesta a a­nunțat că „primul sistem Patriot va deveni operațional cel mai probabil în anul 2019”, declarații ur­ma­te, atunci, și de ședința desfă­șu­ra­tă marți, 14 noiembrie, în care trebu­ia aprobat proiectul de lege privind achiziționarea celor șapte sisteme. Acesta nu a mai fost aprobat, din cauza faptului că din totalul de 13 senatori PSD, ALDE și UDMR care ar fi trebuit să voteze, au lipsit șap­te. Absența lor a fost, la momentul respectiv, motivată prin explicația liderului PSD, Liviu Dragnea, care a spus că aceștia au lipsit pentru că ar fi fost invitați „la poligonul foar­te frumos de tir al SPP” și, toto­da­tă, și prin explicația lui Niculae Bă­dă­lău, vicepreședinte al Senatului și membru în Comisia de apărare, care a menționat că „s-au prelungit lucrările în plenul Senatului și asta a fost cauza pentru care Comisia a fost amînată pentru săptămîna vii­toare”. Deși ambele motive ale ab­sen­ței au fost făcute publice, ele con­trazicîndu-se în mod evident între ele, după vizita șefului diploma­ției americane, Rex Tillerson, la Bucu­rești, care, conform spuselor lui Teo­dor Meleșcanu, membru al comi­siei și ministru de Externe, „a întrebat cum a fost cu cvorumul”, proiectul de lege a fost, în final, aprobat.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top