Cvorum la poligonul de tir
Cap în cap 12 decembrie 2017 Niciun comentariu la Cvorum la poligonul de tir 7Proiectul de lege care vizează achiziția sistemului de rachete Patriot a fost adoptat marți, 21 noiembrie, de către Camera Deputaților, după ce, cu o zi înainte, acesta a fost adoptat și de către Senat. Urmează ca miercuri, 29 noiembrie, să fie semnată scrisoarea de acceptare a acestora, practic contractul prin care Guvernul Statelor Unite ale Americii vinde către Guvernul României sistemele de rachete, iar, mai apoi, legea urmează să fie transmisă președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare, în așa fel încît, pînă la jumătatea lunii viitoare, România să plătească și o primă tranșă din costuri, anume 910 milioane de dolari.
Conform unui articol publicat pe www.adevarul.ro, valoarea totală a programului se ridică la 3,9 miliarde de dolari. Concret, în urma semnării acestui contract, România își va lua angajamentul că va cumpăra șapte unități Patriot modernizate, anume șapte seturi de radare AN/MPQ-65, șapte stații de control AN/MSQ-132, 13 grupuri de antenă, 28 de staţii lansatoare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E, 168 de rachete Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) şi şapte generatoare de energie electrică EPP III. Astfel, odată cu dobîndirea sistemului, România se va alătura, conform articolului menționat, unui club al țărilor care au deja în dotare astfel de rachete, precum Germania, Grecia, Israel, Japonia, Coreea de Sud sau Emiratele Arabe Unite.
„Primul sistem Patriot va ajunge în România în a doua jumătate a anului 2019, urmînd ca în anul 2020 să fie perfect operațional”, a declarat sîmbătă, pentru www.agerpres.ro, Mihai Fifor, ministrul Apărării, aflat la Arad, pentru a participa la ceremonia de predare – primire a comenzii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii. Declarațiile sale de sîmbătă nu au coincis însă și cu cele susținute în urmă cu două săptămîni, cînd acesta a anunțat că „primul sistem Patriot va deveni operațional cel mai probabil în anul 2019”, declarații urmate, atunci, și de ședința desfășurată marți, 14 noiembrie, în care trebuia aprobat proiectul de lege privind achiziționarea celor șapte sisteme. Acesta nu a mai fost aprobat, din cauza faptului că din totalul de 13 senatori PSD, ALDE și UDMR care ar fi trebuit să voteze, au lipsit șapte. Absența lor a fost, la momentul respectiv, motivată prin explicația liderului PSD, Liviu Dragnea, care a spus că aceștia au lipsit pentru că ar fi fost invitați „la poligonul foarte frumos de tir al SPP” și, totodată, și prin explicația lui Niculae Bădălău, vicepreședinte al Senatului și membru în Comisia de apărare, care a menționat că „s-au prelungit lucrările în plenul Senatului și asta a fost cauza pentru care Comisia a fost amînată pentru săptămîna viitoare”. Deși ambele motive ale absenței au fost făcute publice, ele contrazicîndu-se în mod evident între ele, după vizita șefului diplomației americane, Rex Tillerson, la București, care, conform spuselor lui Teodor Meleșcanu, membru al comisiei și ministru de Externe, „a întrebat cum a fost cu cvorumul”, proiectul de lege a fost, în final, aprobat.
Adaugă un comentariu