Finanțare de 500.000 de euro pentru combaterea abandonului școlar

Academia de gardă Niciun comentariu la Finanțare de 500.000 de euro pentru combaterea abandonului școlar 20

O delegație a Grupului Băncii Mondiale, condusă de Tatiana Pros­kuryakova, Director de Țară pentru România și Ungaria, care s-a aflat în­tr-o vizită oficială la Universitatea „A­lexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), s-a întîlnit cu prof. univ. dr. Miha­ela Onofrei, ordonator de credite al UAIC, și prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, prorector pentru progra­me de cercetare științifică și transfer de cunoștință. Aceștia au discutat despre prioritățile Băncii Mondiale în contextul elaborării Cadrului de Parteneriat cu România pentru perioada 2018-2023, iar UAIC a prezentat Schema de Granturi Com­petitive pentru universități din ca­drul ROSE.

UAIC a primit o finanțare în 500.000 de euro prin proiectul ROSE, derulat de Ministerul Educației Na­ționale (MEN), suma împărțindu-se între cinci proiecte. Acestea prevăd combaterea abandonului școlar și includ organizarea unor tabere de vară, desfășurarea unor proiecte la nivel de facultăți, dar și conturarea unui centru de învățare la nivel de universitate.
Pînă acum, cinci dintre fa­cul­tă­țile UAIC au fost cuprinse în acest proiect și anume Facultatea de Fi­losofie și Științe Social-Politice, Facultatea de Geografie și Geologie, Fa­cultatea de Litere, Facultatea de Ma­tematică și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. „Organizăm activități legate strict de procesul di­dactic, adică încercăm să îi ajutăm la disciplinele mai dificile, la discipli­ne­le critice, să le explicăm lucruri în plus, să facem aplicații practice care să îi ajute. Mai există și activități com­plementare, de exemplu practici sub forma unor excursii de o zi sau de trei zile în cadrul cărora pot învăța lucruri într-un mediu mai puțin formal. La noi fiind și profilul acesta de geografie, e mai ușor să legăm prac­tica de ceea ce fac ei la cursuri”, a de­clarat lect. univ. dr. Alexandru Bă­nică, coordonatorul proiectului de la Facultatea de Geografie și Geologie.

Și la celelalte patru facultăți se or­ganizează cursuri de pregătire pentru studenții din primul an de la ciclul de licență, care sînt susținute de cadrele didactice ale univer­si­tă­ții. La Facultatea de Litere, de exem­plu, este luată în considerare și organizarea unor cursuri centrate pe reducerea analfabetismului func­țional și dezvoltarea gîndirii critice, iar studenții de la Facultatea de Ma­tematică pot cere suplimentarea nu­mărului de cursuri de pregătire pre­văzut în planul inițial, dacă au ne­voie să aprofundeze materia.

Pe lîngă aceste cursuri, stu­den­ții beneficiază de ore de consiliere psi­hologică și de orientare în ca­ri­eră, căci fiecare dintre facultățile par­ticipante colaborează, în prezent, cu Departamentul de Servicii pentru Studenți și Absolvenți (DSSA). Prin urmare, fondurile vor fi investite a­tît în creșterea numărului persona­lului didactic, cît și în achi­ziți­o­na­rea unor noi aparaturi precum videoproiectoare, ecrane de proiecție și im­primante multifuncționale, care vor facilita desfășurarea activităților didactice. Implementarea acestui pro­­iect a început în anul 2017.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top