Finanțare de 500.000 de euro pentru combaterea abandonului școlar
Academia de gardă 12 martie 2018 Niciun comentariu la Finanțare de 500.000 de euro pentru combaterea abandonului școlar 20O delegație a Grupului Băncii Mondiale, condusă de Tatiana Proskuryakova, Director de Țară pentru România și Ungaria, care s-a aflat într-o vizită oficială la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), s-a întîlnit cu prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC, și prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, prorector pentru programe de cercetare științifică și transfer de cunoștință. Aceștia au discutat despre prioritățile Băncii Mondiale în contextul elaborării Cadrului de Parteneriat cu România pentru perioada 2018-2023, iar UAIC a prezentat Schema de Granturi Competitive pentru universități din cadrul ROSE.
UAIC a primit o finanțare în 500.000 de euro prin proiectul ROSE, derulat de Ministerul Educației Naționale (MEN), suma împărțindu-se între cinci proiecte. Acestea prevăd combaterea abandonului școlar și includ organizarea unor tabere de vară, desfășurarea unor proiecte la nivel de facultăți, dar și conturarea unui centru de învățare la nivel de universitate.
Pînă acum, cinci dintre facultățile UAIC au fost cuprinse în acest proiect și anume Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Facultatea de Geografie și Geologie, Facultatea de Litere, Facultatea de Matematică și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. „Organizăm activități legate strict de procesul didactic, adică încercăm să îi ajutăm la disciplinele mai dificile, la disciplinele critice, să le explicăm lucruri în plus, să facem aplicații practice care să îi ajute. Mai există și activități complementare, de exemplu practici sub forma unor excursii de o zi sau de trei zile în cadrul cărora pot învăța lucruri într-un mediu mai puțin formal. La noi fiind și profilul acesta de geografie, e mai ușor să legăm practica de ceea ce fac ei la cursuri”, a declarat lect. univ. dr. Alexandru Bănică, coordonatorul proiectului de la Facultatea de Geografie și Geologie.
Și la celelalte patru facultăți se organizează cursuri de pregătire pentru studenții din primul an de la ciclul de licență, care sînt susținute de cadrele didactice ale universității. La Facultatea de Litere, de exemplu, este luată în considerare și organizarea unor cursuri centrate pe reducerea analfabetismului funcțional și dezvoltarea gîndirii critice, iar studenții de la Facultatea de Matematică pot cere suplimentarea numărului de cursuri de pregătire prevăzut în planul inițial, dacă au nevoie să aprofundeze materia.
Pe lîngă aceste cursuri, studenții beneficiază de ore de consiliere psihologică și de orientare în carieră, căci fiecare dintre facultățile participante colaborează, în prezent, cu Departamentul de Servicii pentru Studenți și Absolvenți (DSSA). Prin urmare, fondurile vor fi investite atît în creșterea numărului personalului didactic, cît și în achiziționarea unor noi aparaturi precum videoproiectoare, ecrane de proiecție și imprimante multifuncționale, care vor facilita desfășurarea activităților didactice. Implementarea acestui proiect a început în anul 2017.
Adaugă un comentariu