Cine Putin a ieşit?

Cap în cap Niciun comentariu la Cine Putin a ieşit? 30
Cine Putin a ieşit?

76,69 la sută sau 56.430.712 de a­­le­gători au votat pentru Vladimir Pu­tin la alegerile din 18 martie 2018, cea mai mare cifră de votanţi din is­toria alegerilor prezidenţiale din Ru­sia. Putin a fost încîntat de rezulta­tul alegerilor, dar nu şi surprins. Într-o ţară în care presa este controlată de către stat şi în care liderul o­po­zi­ţi­ei (contracandidatul lui Putin), A­le­xei Navalnîi, a fost scos din cursa pre­zi­denţială din cauza unei condamări pe­nale ieşită la iveală în momentul o­portun, rezultatul alegerilor era cu­noscut dinaintea deschiderii ur­ne­lor. De aceea Putin, sigur că va cîş­ti­­ga, nu a participat la nicio dezba­te­re în timpul campaniei.

După alegeri, conform agerpress.ro, Doland Trump l-a sunat pe Vladimir Putin să-l felicite că a cîş­ti­gat alegerile şi cei doi șefi de stat au decis că trebuie să se întîlnească pen­tru a discuta despre crizele din Co­reea de Nord, Siria, Ucraina, Iran și despre oprirea Statului Islamic. Cu toate că majoritatea consilierilor pre­zidenţiali i-au sugerat să nu îl fe­li­ci­te pe Putin, acesta din urmă fiind a­cuzat de mai mulți lideri europeni că a orchestrat uciderea unui fost spi­on rus stabilit în Marea Britanie, Trump nu a ascultat și a programat prima în­tîlnire din noul mandat al pre­șe­din­telui rus la Belgrad.

După alegeri, Putin a declarat că Rusia nu deţine şi nici nu mai fa­bri­că agentul neurotoxic care a fost u­t­i­lizat pentru a-l ucide pe fostul spi­on rus, Sherghei Skripal, şi pe fiica sa. El a afirmat că îşi doreşte să colabo­re­ze cu anchetatorii britanici, însă în a­ceeaşi zi, conform thequardian.com, ministrul de externe britanic, Boris John­son, a declarat că Rusia avea re­zerve ascunse ale agentului neuro­to­xic. Sherghei Skripal a fost con­dam­­nat în 2006 la închisoare pentru spi­onaj în favoarea Marii Britanii, dar a primit azil politic în Marea Bri­ta­ni­e. Într-o declaraţie ulterioară, Putin a fă­­cut o singură referinţă la scandalul din Marea Britanie: „cei care ne servesc otravă, până la urmă o vor înghiţi şi se vor otrăvi ei în­şişi”.

La alegerile prezidenţiale din A­merica, hackerii ruşi au fost a­cu­zaţi că au influenţat alegerile în fa­vo­area lui Trump, însă în Rusia lucrurile au stat cu totul altfel. Cîteva camere de supraveghere au surprins imagini cum nişte observatori din secţiile din votare introduceau în urne mai mul­te buletine de vot, iar diferite site-uri din Rusia spun că de la primele ore ale dimineţii au fost duşi oameni cu autocarul în secţiile de votare.
Putin devine astfel cel mai lon­ge­viv lider rus după Iosif Stalin. El a spus că va ţine de promisiunile fă­c­u­te în campanie şi că orice decizie lu­ată va avea în centrul atenției doar in­­teresele ruşilor.

Nu a precizat în­să ce crede des­pre interesele ţărilor în­ve­­cinate şi a celor pe care îi afecteză doleanţele ruşilor.

de Diana MARCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top