Cine Putin a ieşit?
Cap în cap 27 martie 2018 Niciun comentariu la Cine Putin a ieşit? 3076,69 la sută sau 56.430.712 de alegători au votat pentru Vladimir Putin la alegerile din 18 martie 2018, cea mai mare cifră de votanţi din istoria alegerilor prezidenţiale din Rusia. Putin a fost încîntat de rezultatul alegerilor, dar nu şi surprins. Într-o ţară în care presa este controlată de către stat şi în care liderul opoziţiei (contracandidatul lui Putin), Alexei Navalnîi, a fost scos din cursa prezidenţială din cauza unei condamări penale ieşită la iveală în momentul oportun, rezultatul alegerilor era cunoscut dinaintea deschiderii urnelor. De aceea Putin, sigur că va cîştiga, nu a participat la nicio dezbatere în timpul campaniei.
După alegeri, conform agerpress.ro, Doland Trump l-a sunat pe Vladimir Putin să-l felicite că a cîştigat alegerile şi cei doi șefi de stat au decis că trebuie să se întîlnească pentru a discuta despre crizele din Coreea de Nord, Siria, Ucraina, Iran și despre oprirea Statului Islamic. Cu toate că majoritatea consilierilor prezidenţiali i-au sugerat să nu îl felicite pe Putin, acesta din urmă fiind acuzat de mai mulți lideri europeni că a orchestrat uciderea unui fost spion rus stabilit în Marea Britanie, Trump nu a ascultat și a programat prima întîlnire din noul mandat al președintelui rus la Belgrad.
După alegeri, Putin a declarat că Rusia nu deţine şi nici nu mai fabrică agentul neurotoxic care a fost utilizat pentru a-l ucide pe fostul spion rus, Sherghei Skripal, şi pe fiica sa. El a afirmat că îşi doreşte să colaboreze cu anchetatorii britanici, însă în aceeaşi zi, conform thequardian.com, ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a declarat că Rusia avea rezerve ascunse ale agentului neurotoxic. Sherghei Skripal a fost condamnat în 2006 la închisoare pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, dar a primit azil politic în Marea Britanie. Într-o declaraţie ulterioară, Putin a făcut o singură referinţă la scandalul din Marea Britanie: „cei care ne servesc otravă, până la urmă o vor înghiţi şi se vor otrăvi ei înşişi”.
La alegerile prezidenţiale din America, hackerii ruşi au fost acuzaţi că au influenţat alegerile în favoarea lui Trump, însă în Rusia lucrurile au stat cu totul altfel. Cîteva camere de supraveghere au surprins imagini cum nişte observatori din secţiile din votare introduceau în urne mai multe buletine de vot, iar diferite site-uri din Rusia spun că de la primele ore ale dimineţii au fost duşi oameni cu autocarul în secţiile de votare.
Putin devine astfel cel mai longeviv lider rus după Iosif Stalin. El a spus că va ţine de promisiunile făcute în campanie şi că orice decizie luată va avea în centrul atenției doar interesele ruşilor.
Nu a precizat însă ce crede despre interesele ţărilor învecinate şi a celor pe care îi afecteză doleanţele ruşilor.
de Diana MARCU
Adaugă un comentariu