Pantomimă și căruțe tunate
1001 de măști 3 aprilie 2018 Niciun comentariu la Pantomimă și căruțe tunate 57Două oițe ce stau la intrarea în Casa de Cultură a Studenților urează fiecărui student ce pășește în clădire „Bine ați venit și vizionare plăcută”. În sală, toți își caută dezorientați locurile pentru a se așeza înainte ca spectacolul „Concurs național de stand up, improvizație, cîntec satiric, monolog, moment umoristic și pantomimă”, stabilit pentru 31 martie 2018, să înceapă. Țin în mînă biletele și niște pălmuțe, pe care dacă le agiți puțin sînt gata să aplaude, asta ca să-i scutească pe cei veniți la eveniment de un efort în plus. În toată Sala Gaudeamus răsună „Cu faistonu’ meu mă plimb prin tot satu’/ Îl străbat la trap dintr-un cap în altu’/ Mi-am tunat căruța și am transformat-o/ În Lamborghini Gallardo” și cum nu există student prezent acolo să n-o fi auzit vreodată, încep să cînte fără reținere, ba chiar să își arate talentele în materie de dans. O tipă cu ochelari, o geacă largă și niște pantaloni colorați ce te făceau să crezi că privești un curcubeu, se uită în stînga și-n dreapta neștiind unde să se așeze.
Pe versurile „Poate sînt eu cel cu lampa arsă/ Poate n-am eu toate țiglele pe casă” alături de un fluierat puternic, intră în scenă Adrian Căliman, coordonatorul festivalului Umor’n’Iași. Un ropot de aplauze deschide oficial cele șase ore de spectacol de umor și satiră. Pe scenă evoluează de la participanți cu numere de monolog, stand up sau scenete pînă la improvizații, cîntece satirice și pantomimă. De la cîteva echipe venite din București, Timișoara, Brașov și pînă la studenți sau liceeni de la universități și colegii din Iași, toți sînt aici pentru a face publicul să rîdă și să uite pentru cîteva momente de restanțe. Lor li s-a alăturat și Bobi Dumitraș, cunoscut după cîteva intervenții pe care le-a avut la iUmor.
Un tip creț, cu un tricou în dungi și cîteva brățări pe mîna stîngă, a uitat să-și închidă telefonul la început, așa că melodia „Dame tu cosita”, cu volumul dat la refuz, se aude în sala „plină ochi” de oameni ce iubesc umorul, pînă reușește tînărul distrat de situație, să-și găsească celularul. De ochii mustrători ai celor din jur l-a salvat Vasile Borcan, un comediant aflat la început de drum, dar care a reușit să ridice sala în picioare cu doar cîteva poante. Ajutîndu-se de faptul că e imobilizat într-un scaun cu rotile, „Vasi”, așa cum îl numesc unii, stîrnesc crize de rîs persoanelor din sală, cînd adaugă cu o față serioasă – „Îmi amintesc de una dintre fostele mele prietene, care mă intrebase la un moment dat ce simt pentru ea, răspunsul meu fiind unul ce a deranjat-o. I-am spus sincer că de la gît în jos nu simt nimic”. Prin repertoriu serii ajung și melodii precum „În Ungheni” , interpretată de un tînăr din Basarabia, care a făcut publicul să uit de oboseala ce a început să-și facă apariția odată cu miezul nopții.
de Anca POPOVICI
Adaugă un comentariu