Cea mai liniștită fată din sat
Povești fără timbru 24 ianuarie 2010 , de Opinia Studențească Niciun comentariu la Cea mai liniștită fată din sat 6Ghiță iese val-vîrtej din casă. În urma lui rămîn doar un zbîrnîit de geam și sunetul zalelor de la gîtul cîinelui care încearcă să scape din strînsoare de fiecare dată cînd vede copilul fugind. Coboară dealul și trece în viteză pe lîngă ceilalți săteni. Ajunge la barul din sat, se ridică pe vîrfuri și întinde pumnul înspre nea Vasile. Crîșmarul zîmbește și așteaptă ca pumnul strîns al lui Ghiță să se deschidă. De sub degetele mici se văd două bancnote de 10 mii mototolite și transpirate.
Copilul întinde un deget mic, cît un ciot de creion către pîinile din spatele lui nea Vasile. Are cinci ani și nu vorbește. Se împiedică la ieșirea din bar, scapă pîinea în zăpadă și se oprește mirat. O ridică și o ia din nou la fugă înspre casă. Acasă îl așteaptă soră-sa, Maria.
Familia Crîngașu are cinci copii: patru fete și un singur băiat. „Am învățat toate să vorbim altfel cu el, prin semne și desene. Nu pare să înțeleagă ce vorbim”. Fata cea mare e în Iași la facultate iar celelalte au rămas acasă să îngrijească de băiat și de casă pînă cînd se întorc părinții plecați la muncă în Spania.
Viața în șoaptă
Ochii mari și căprui ai Mariei mă privesc cu milă și calm. Ea îi este mamă pînă cînd se întorc ai ei. Îl prinde pe Ghiță de gluga gecii și îl întreabă cu privirea unde se duce. El îi arată spre geam, semn că se duce afară să se joace singur în zăpadă, așa cum face în fiecare zi. „Numai cu mine se înțelege. Pentru el cred că am rămas în locul mamei. Dar e greu, mai ales că mai am unul de crescut”. Maria își duce mîna la tîmplă și își aranjează o suviță prea scurtă pentru a sta în cocul prins într-o parte.
„De Laura am grijă cît e Ghiță la grădiniță. Stă pînă la cinci acolo cu educatoarea care îl mai ajută să un rămînă în urmă mereu. Între timp eu stau cu fata asta, e în clasa a doua și de obicei e cuminte”. Fac temele împreună și se uită la televizor. „O singură dată m-am speriat de moarte. Am crezut că nu mă mai cheamă și a doua oară. Eram amîndouă și am lasat-o singură cîteva minute, cît am fost la baie. Cînd m-am întors se urcase pe postamentul de la oglindă și era toată numai cioburi.
Am alergat cu ea în brațe pînă în oraș, noroc că nu e foarte departe”. Dar familia de a cărui copil are grijă a chemat-o după numai trei zile, pentru că fetița se obișnuise cu ea. „Îmi e tare dragă și am timp după orele de la liceu să mă duc să stau cu ea. Părinții ei îmi dau ce pot, rar bani cînd trebuie să mă duc cu Ghiță la doctor și de cele mai multe ori haine și mîncare. E bine, pentru că la mine e prea liniște”.
În casă nu se mai aude nici un zgomot. Doar vocea Mariei se izbește violent de pereți ca sunetul unei bile de sticlă scăpată din greșeală pe podea. Celelalte două surori trebăluiesc în continuu prin casă. Nicăieri nu vezi un fir de praf sau vreo scamă pe covor. „Cu ele ce mai vorbesc seara cînd ne adunăm dar puțin. Altfel era cînd era și mama. Acum, fiecare e în lumea lui iar Ghiță… Nimeni nu poate înțelege în ce lume e”.
Livia MOVILESCU
Autor:
Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.
Adaugă un comentariu