De cînd Cațavencu s-a făcut Kamikaze
Opinia de la centru 28 ianuarie 2012 Niciun comentariu la De cînd Cațavencu s-a făcut Kamikaze 1Am citit-o într-o vacanță de vară, pe la un unchi de al meu, țin minte c-am rîs atunci mai ceva decît la serialul Benny Hill (era la televizor în același timp), deși nu înțelegeam toate glumele sau nu cunoșteam toate numele la care jurnaliștii făceau referire.
La 16 ani puneam mîna pe primul număr din „Academia Cațavencu” , iar de atunci l-am urmărit – la început sporadic, la facultate mai mult obligatoriu – pînă și la Eforie Nord. Trebuia să merg 20 de minute, pînă la un anume chioșc de ziare, ca să pot lua ultima ediție. Dar merita de fiecare dată.
Acum nu mai cumpăr decît un singur ziar (și nu pentru că online-ul e gratuit), iar „Academia Cațavencu” de acum cîțiva ani nu mai există. S-a rupt în două, pentru ca bucata veterană să aibă parte de încă o schismă. Dar, parcă numai numele revistei și patronii s-au schimbat. În rest, scriu la fel, practică aceeași satiră, folosesc același concept cînd vine vorba de poza din deschidere, iar, mai nou, s-au specializat cu toții în scrierea de știri false.
Or fi ele numite pamflete, provoacă un amuzament, dar numai pe moment. Rîzi cînd auzi „Băsescu n-a venit în piață pentru că e interzis alcoolul” (Cațavencii) sau „Crin Antonescu: Vremea urîtă din țară este, de fapt, o diversiune a lui Traian Băsescu” („Academia Cațavencu”), dar investigațiile, reportajele s-au amestecat în această avalanșă de umor de scurtă durată.
Odată cu protestele din Piața Universității, am avut parte de „live-text” scris din capul ziariștilor, au fost declarații închipuite (doar pe alocuri comice) de la Gheorghe Zamfir, opinii care ne chemau la proteste, altele care ne ni-l scoteau pe Ceaușescu din cimitir și trucaje cu pancartele protestatarilor. Sînt simpatice, dar nu sînt „bulele demnitarului” de altădată și nici „vorbe care ne doare”, iar topurile cu „cel mai prost român” nu mai au nici o legătură cu „Academia Cațavencu”. În plus, acest curent de știri „pe bune” fost preluat după succesul pe care l-au avut cîteva site-uri din țară, care au reușit chiar să păcălească presa franceză. Însă e prea mult, ne ajungeau acele bîrfe „cu parfum de credibilitate” sau „pentru care nu băgăm mîna în foc”, de pe pagina doi, acum ele ocupă prea mult din ziar.
Anchete găsești și acum, însă substanța s-a diluat, deschiderile de primă pagină dau uneori senzația de glumă de budoar și nu satiră politică, iar acești trei frați pătați cu greu păstrează izul vechii Academii. În plus, unde-i balul de altădată? Acum avem, în schimb, un săptămînal (sau trei) de moravuri ușoare.
George GURESCU
Adaugă un comentariu