America First. Lumea, în viziunea lui Donald Trump
Cap în cap 23 ianuarie 2017 , de Opinia Studențească Niciun comentariu la America First. Lumea, în viziunea lui Donald Trump 18Ca un pumn în stomac. Așa a fost primul discurs al președintelui Donald Trump, o colecție de imagini pictate în culori sumbre, minciuni, populisme, diatribe și avertismente agresive la adresa celor care trăiesc dincolo de granițele SUA și în general a celor care nu corespund viziunii trumpiste despre America și despre lume.
Nimic din deschiderea și optimismul necesare în astfel de momente, afișate în discursurile inaugurale ale altor președinți americani, inclusiv al lui Barack Obama, care în 2009 moștenea o țară într-o formă mult mai proastă decît azi, în criză economică, cu un șomaj mare și cîteva războaie de purtat.
„America first, America first”. În discursul său, Trump a repetat sloganul cu rădăcini naziste, pe vremuri un îndemn la izolaționism și bună înțelegere cu tiranul Adolf Hitler, cu scopul de a sublinia tema mandatului. Dincolo de protecționismul comercial, semnifică acest slogan finalul unei epoci în care Europa și SUA au colaborat în încercarea de a rezolva crizele globale, sfîrșitul celei mai puternice alianțe militare care ne garantează securitatea? Greu de crezut.
Totuși, pentru europeni, mesajul este unul îngrijorător. Cuvintele și acțiunile lui Trump, care a aplaudat Brexit-ul și a criticat UE și valorile sale, susținînd în același timp ideea unor acorduri bilaterale cu statele de pe bătrînul continent, nu fac decît să încurajeze tendința de fragmentare a Europei.
Favoriții noului președinte american în UE sînt populiștii și extremiștii pe care Europa încearcă să îi marginalizeze.
Propunerea repetată a lui Trump de diluare a sancțiunilor aplicate Rusiei slăbește deja consensul european pe această temă, în condițiile în care propuneri similare există deja și în unele capitale ale UE.
Victime ale unei eventuale bune înțelegeri Trump-Putin vor fi, în primul rînd, țările care se află acum la granița dintre Vest și Rusia: Ucraina și, cu un interes direct pentru noi, Republica Moldova, care riscă să ajungă pentru o perioadă lungă pe orbita Moscovei.
Felul în care vor arăta lucrurile dincolo de Europa în mandatul lui Trump sînt la fel de nesigure. Și nu vorbim doar de evocatul conflict comercial cu China sau de amenințarea nucleară a Coreei de Nord, pe care noul președinte nu a explicat deocamdată foarte clar cum o va contracara.
Mesajele transmise pînă acum de Trump pe tema rezolvării situației din Siria încurajează nu pacea pe termen lung, ci politicile Rusiei și ale regimului criminal de la Damasc. Susținerea fără rezerve a activităților ilegale de colonizare ale Israelului, care subminează un eventual acord de pace, nu poate fi o cale către rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.
Iar siguranța cu care președintele anunță că terorismul islamic va fi eradicat prin forță de pe fața pămîntului nu mai are nevoie de comentarii. Fanfaronadă, incapacitatea de a înțelege lumea, ignorarea istoriei sau toate la un loc?
Poate la fel de grăitoare pentru felul în care va vorbi administrația Trump în următorii patru ani sînt schimbările operate de echipa noului președinte pe site-ul Casei Albe. Temele principale ale lui Obama, așa cum erau ele listate – drepturile civile, schimbările climatice -, au dispărut pentru a face loc temelor trumpiste.
Cel puțin două dintre ele trebuie remarcate. „America First Energy Policy” ne anunță în mod oficial că efortul american de contracarare a efectelor schimbărilor climatice va fi temperat. Iar „Standing Up For Our Law Enforcement Community” (susținerea forțelor de poliție) vine să blocheze criticile la adresa forțelor de ordine din SUA care în prea multe rînduri au ucis oameni nevinovați, majoritatea de culoare.
Pentru cei care mai sperau că președintele Trump va fi diferit de candidatul Trump, că „liderul lumii libere” se va adresa tuturor celor care îl urmăresc din SUA și de pe întreg globul, și nu doar bazei sale de albi americani nemulțumiți, prima zi de mandat a oferit ultimul avertisment. Pășim într-o perioadă de incertitudine și noi, cei care nu corespundem amintitei viziuni trumpiste, trebuie să ne regrupăm.
Text de Adrian COCHINO, jurnalist
Autor:
Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.
Adaugă un comentariu