Au ieșit ca să poată intra

Cap în cap Niciun comentariu la Au ieșit ca să poată intra 9
Ponta

UDMR a anunțat că a ieșit de la Gu­ver­nare, dar încă nici un ministru nu și-a dat de­misia din cabinetul Victor Ponta. Dupa un mariaj fericit cu PSD, presupusa forma­țiu­ne politică a maghiarimii a decis că trebuie să asculte vocea poporului și să plece de la atît de călduțul ciolan guvernamental.

Argumentul prezentat de liderul UDMR Hunor Kelemen este unul fals. El susține că votul masiv al maghiarilor pentru Klaus Iohannis a fost cel care a determinat această decizie. În realitate, după primul tur, ma­ghia­rimea se aștepta de la liderii UDMR să anunțe că îl susțin pe Iohannis.

Motivele erau simple: este minoritar, este sas și pe lîngă asta nu este pesedist, știut fiind faptul că maghiarimea nu vo­tea­ză cu stînga. UDMR nu a făcut asta și a iritat. Astfel că, dacă era să asculte vocea poporului, liderii partidului făceau acest minim gest încă din acel moment.

Ca etnic maghiar, nu m-am regăsit în UDMR. Nu apără interesele comunității. UDMR apără în general interesele rețelelor proprii de corupție. UDMR dovedește acum că este un partid politic fără conținut și de un oportunism nesmțit.

UDMR a fost în prima linie în lupta de destabilizare și demolare a statu­lui de drept. UDMR are o lungă listă de po­li­ticieni acuzați de corupție, conflicte de in­teres, incompatibilitate. UDMR a susținut anihilarea Codului Penal în marțea neagră. UDMR a atacat legea ANI. UDMR votează constant pentru blocarea cererilor DNA de investigare a senatorilor și deputaților.

Liderilor UDMR nu le pasă de conce­tă­țenii lor. Altfel, în loc de propaganda ieftină a autonomiei, ar fi făcut orice ar fi fost posibil să crească nivelul de trai al secuimii. UDMR nu a făcut nici un gest care să indice că își dorește să scape de corupția și corupții din partid. UDMR este emblema traseismului politic din România, mereu cu coaliția care e la putere, mereu să pape bănuții sta­tu­lui.

Astfel că, după ce eliminăm gargara po­li­­tică, ajungem la adevar. UDMR a ieșit de la guvern pentru a putea intra din nou la putere, probabil cu o majoritate construită în jurul PNL-PDL. Politicienii din secuime își vor aminti că sînt frați întru PPE cu PDL. Vor folosi cartea minoritară pînă la exaspe­ra­re. Sînt sigur că vor crea incidente etnice ca să arate că fără ei la putere nu se poate guverna.

Din păcate pentru zona secuimii, unde este concentrat nucleul dur al maghiarimii, soluțiile nu se întrevăd. Informațional, maghiarii sînt manipulați după bunul plac al UDMR. Ziarele și televiziunile sînt controlate de UDMR, astfel că nu există o critică la adresa partidului.

Neavînd sursă alternativă de informare, cetățeanul maghiar obișnuit este ținut captiv de acest partid. Formațiunile concurente de genul PPMT au eșuat pentru că ele au fost construite de personaje derivate din UDMR, astfel că alegătorii aveau în față opțiunea de a alege între UDMR 1 și UDMR 2.

Una din soluții este aceea ca politicienii maghiari să conștientizeze că, deși stau la căl­durică și în huzur patru ani, într-o singu­ră zi cînd poporul are puterea pot pierde totul. Trebuie să iasă din zona de confort și să lucreze pentru comunitate. Nu autonomia este principala problema în Harghita, Covasna, Mureș.

Capete de listă și pentru maghiarul de rînd sînt nivelul de trai, infrastructura, sistemul sanitar etc. Abia după ce vor rezolva această lunga listă de cerințe, liderii UDMR ar putea deschide discuția despre au­to­no­mie. Autonomia nu aduce imediat o creștere a salariilor, drumuri mai bune sau spitale mai curate pentru că, dacă ar fi așa, cred că și moldovenii ar cere autonomie.

de Attila BIRO
text publicat pe attilabiro.wordpress.com

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top