Cazul Becali. Unde au greșit Babiuc și Cioflină
Cap în cap 27 mai 2013 Niciun comentariu la Cazul Becali. Unde au greșit Babiuc și Cioflină 5
Încarcerarea lui Gigi Becali și zgomotul mediatic ce i-a urmat au pus în umbră alte două încarcerări, poate mai semnificative decît cea a latifundiarului din Pipera. Este vorba despre trimiterea după gratii a fostului ministru al Apărării, Victor Babiuc, și a fostului Șef al Statului Major General, Dumitru Cioflină. Apelînd la vechea zicere „Prost nu e cel care cere, ci cel care dă”, putem observa că, în cazul schimbului de terenuri dintre Becali și Armată, Babiuc și Cioflină au fost cei care au dat – dar nu din buzunarul lor.
Pornim de la o premiză certă, stabilită de expertiza din dosar: cele 30 de hectare de teren agricol oferite de Gigi Becali în Ștefănești aveau o valoare de aproximativ 50 de ori mai mică decît cele 30 de hectare de teren intravilan pe care le deținea Armata în Pipera. Cifra a fost stabilită, în principal, pornind de la grilele notariale valabile la momentul perfectării schimbului, corectate cu unele tranzacții deja efectuate în zonă. Cum de-au ajuns capii Armatei să facă schimbul hectar pe hectar, ca și cum ar fi fost terenuri perfect similare? Răspunsul la întrebare poate fi găsit dacă analizăm legislația de la acea vreme.
La sfîrșitul anilor ’90, autoritățile aveau trei metode, toate perfect legale, de a evalua terenurile înaintea perfectării unor tranzacții. Era în primul rînd o Hotărîre de Guvern din 1991, emisă de Guvernul Stolojan. Hotărîrea descria metodologia de evaluare a terenurilor pe care funcționau societățile de stat, spre a fi încorporate în patrimoniu și în capitalul social. Fiind vorba de terenuri deja ocupate de construcții, valoarea lor de piață și potențialul lor de tranzacționare erau mai degrabă irelevante. Prin urmare, această metodă de evaluare, strict contabilă, avea tendința de a subevalua terenurile centrale și de a le supraevalua pe cele periferice.
Constatînd aceste abateri, prin 1997, Consiliul General al Municipiului București a emis o hotărîre prin care reglementa o nouă metodologie de evaluare, care ținea seamă în măsură mai mare de poziția și potențialul terenurilor. Dar și aceasta era destul de rigidă.
În fine, cea mai corectă metodă era folosirea grilelor notariale, știut fiind că notarii sînt cei mai interesați de obținerea unor valori cît mai aproape de valoarea de piață, întrucît pe baza acesteia își stabileau onorariile.
Galeria de zgomote și de bocete a lui Gigi Becali invocă de cîteva zile faptul că Babiuc și Cioflină, acceptînd schimbul de terenuri, au respectat o hotărîre a CSAT, care prevedea, pentru nevoi de apărare, obținerea de către Armată a 100 de hectare compacte la Ștefănești. Iar cele 30 de hectare de la Becali erau parte a suprafeței cerute de CSAT. Numai că…
La data perfectării schimbului, capii Armatei puteau apela la fiecare dintre cele trei metode de evaluare. Și au ales-o pe cea mai proastă, din punctul de vedere al intereselor Armatei: Hotărîrea de Guvern a lui Stolojan. Dacă ar fi apelat la grila notarială, putem socoti că aveau posibilitatea să ia cele 30 de hectare de teren agricol de la Becali și să-i dea acestuia la schimb o suprafață de 50 de ori mai mică în Pipera, adică doar 6.000 de metri pătrați. Poate ceva mai mult, în urma unor negocieri oneste, un hectar, două, trei – dar în nici un caz 30 de hectare. Dacă Babiuc și Becali ar fi procedat astfel, Armata își apropia astfel și obiectivul stabilit de CSAT, dar rămînea și cu o însemnată suprafață de teren valoros în Pipera.
De ce n-au făcut-o? De proști? Nu cred – iar terenul din Pipera primit în acea perioadă de fiica lui Babiuc de la Becali e o dovadă. Practic, cei doi au lăsat Armata să cadă de proasta tîrgului și poate măcar din cauza asta își merită sentința.
Liviu Avram este redactor-șef adjunct la Adevărul
Adaugă un comentariu