Ce putem face și ce nu putem face după oroarea de la Manchester
Atitudine, Cap în cap 31 mai 2017 Niciun comentariu la Ce putem face și ce nu putem face după oroarea de la Manchester 12Atacul terorist de la Manchester Arena a provocat reacții diverse din partea oamenilor din Marea Britanie și din întreaga lume: durere, teamă, compasiune sau furie oarbă.
Toate sînt de înțeles, fiecare individ are propriile metode de a face față emoțiilor produse de o astfel de oroare. Iar emoțiile generate de un atac îngrozitor împotriva unor copii sînt greu de gestionat.
Dincolo de toate reacțiile, o întrebare rămîne, aceeași pe care o punem după fiecare atentat: ce putem face pentru a evita o nouă tragedie?
Răspunsul nu e simplu, deși mulți încearcă să acrediteze această idee și îndeamnă la expulzarea musulmanilor, ridicarea de ziduri în fața migrației sau la „soluția finală”, așa cum s-a exprimat un jurnalist.
Dacă luăm cazul Marii Britanii, autoritățile au făcut deja eforturi cuantificabile. Fondurile alocate luptei antiterorism au crescut anul acesta cu aproape 80 de milioane de lire sterline, pînă la 670 de milioane.
Personalul serviciilor secrete a fost deja suplimentat și va crește cu 1.900 de oameni pînă în 2021. Din acest punct de vedere Marea Britanie stă mai bine decît Germania sau Franța, spre exemplu.
Rezultatele s-au văzut: în ultimii doi ani autoritățile britanice au împiedicat 10 posibile atacuri.
Dar numărul potențialilor suspecți aflați în vizorul autorităților este mare. Sînt sute de britanici care au călătorit în Siria și în jur de 3.000 de britanici aflați pe o listă de potențiali suspecți de terorism.
O analiză a Sky News explica, cu o matematică simplă, că supravegherea non-stop a celor 3.000 de persoane ar necesita resurse mamut – 180.000 de polițiști și sume greu de calculat, deci este practic imposibilă.
O concluzie neplăcută, dar importantă, ținînd cont că autorul atacului de la Manchester fusese raportat la poliție și mulți se întreabă acum de ce oamenii legii nu l-au ținut sub urmărire.
Dacă Salman Abedi ar fi trebuit totuși să fie o țintă prioritizată de experții antitero, asta rămîne de văzut și trebuie stabilit clar în urma anchetei care este deja în derulare.
În ciuda resurselor puse la dispoziție, erorile umane sau de strategie și lipsa de coordonare între organizațiile naționale sau internaționale pot lăsa ușa deschisă unor atacuri. Aceste erori trebuie corectate.
Dincolo de măsurile de acasă, la fel de importantă este campania împotriva Statului Islamic.
E clar deja că organizația nu va fi eliminată definitiv odată cu eliberarea teritoriilor pe care le-a ocupat în Siria și Irak sau cu destructurarea filialelor din Libia sau Afganistan. Dar aceste înfrîngeri îi vor reduce capacitatea de a coordona sau de a inspira atentate. Al-Qaeda este un exemplu în acest sens.
Sigur, mai este nevoie de îndepărtarea lui Bashar al-Assad de la putere, de stabilizarea Siriei, a Libiei, a Afganistanului și a Irakului, dar acestea sînt deja probleme și mai complexe, iar implicarea directă a Occidentului în astfel de procese sensibile ar putea produce efecte adverse. Liderul Opoziției britanice, Jeremy Corbyn, a exprimat deja o astfel de opinie.
Este la fel de clar că aceste scopuri pot fi atinse doar pe termen mediu și că pînă atunci riscul unui nou atac rămîne ridicat. Acest lucru nu e în măsură să dea satisfacție familiilor victimelor sau tuturor celor care au ajuns să se simtă în nesiguranță la ei acasă.
Întărirea măsurilor de securitate, cu evitarea riscului transformării într-un stat polițienesc, e necesară, dar la fel de necesară este capacitatea comunității de a gestiona trauma.
Manchesterul ne-a arătat aici calea de urmat cu incredibila mobilizare a serviciilor de urgență sau a localnicilor care s-au oferit să doneze sînge, să ajute în orice fel victimele sau familiile victimelor.
Toate soluțiile rapide care vin de undeva din zona extremei drepte nu au cum să rezolve problema terorismului.
Comunitatea musulmană din Manchester este parte a orașului, motiv pentru care l-a și respins pe Salman Abedi din cauza pozițiilor sale extremiste. Este parte a orașului pentru că Marea Britanie a ales să fie o țară deschisă, care a creat cu sute de ani în urmă căile pe care au tot venit și continuă să vină oameni din toate colțurile lumii.
Persecutarea unei întregi comunități nu ar face decît să genereze noi diviziuni și să ofere teroriștilor satisfacție.
Cît despre ridicarea de ziduri și închiderea în cetate, acestea nu sînt doar contraproductive, dar și ineficiente. Sîntem la o răscruce de drumuri, da, trebuie să fim pregătiți să facem față unor atacuri îngrozitoare da, dar izolarea de lumea în care trăim este imposibilă.
Text de Adrian COCHINO, jurnalist
Sursă foto: fm.cnbc.com
Adaugă un comentariu