„Cînd vezi ce au făcut unii din țara ta, poți ierta așa ceva?”
Cap în cap 12 decembrie 2017 Niciun comentariu la „Cînd vezi ce au făcut unii din țara ta, poți ierta așa ceva?” 21
Marți după-amiază, cînd am auzit că a murit Regele Mihai, eram pe drumuri în parohie, de la o familie la alta. Cum mă aflam pe-aproape de biserica noastră, m-am abătut din drum, cu gândul că, poate, o găsesc liberă (în timpul săptămânii, parohia scoțiană care ne găzduiește o închiriază uneori pentru alte activități). Biserica era goală. Mi-am pus epitrahilul și am citit ectenia pentru morți, apoi am tras clopotul din altar, vreo cinci minute, pentru ultimul rege al românilor.
Cînd eram copil, i-am văzut prima dată chipul pe un ban vechi de 100 de lei, din colecția mea de monede. Tatăl meu, care avea 17 ani în 1947, mi-a cîntat de mai multe ori imnul regal, pînă l-am învățat și eu. Am crescut într-o familie de monarhiști, cu unchi și mătușe contemporane tînărului Rege Mihai. La întîlnirile noastre de familie, vesele și interminabile, am auzit toate scenariile despre 23 august 1944, abdicarea, cei 1000 de tineri în primejdie de a fi executați, exilul, Comitetul național român, Rădescu, Vișoianu etc. Eu am învățat prima dată istoria de la cei care au trăit sub ea, așa cum eu o trăiesc astăzi pe a mea.
Apoi am avut șansa să-l văd de aproape pe Regele Mihai, de Paștile anului 1992, la Putna, unde am fost trimis de ziarul la care lucram. La sfîrșitul unei zile în care Regele primise zeci și zeci de reporteri, am apucat și eu să ajung lîngă el și să-i pun cîteva întrebări, pentru un mic interviu. Nu mai știu ce l-am întrebat, dar în momentul acela nu mai avea nicio importanță. Stătea pe un jilț de lemn ca un tron, în mijlocul unei săli înalte de muzeu, și arăta ca un rege. Nici nu mai trebuia să spună nimic pentru că simpla lui prezență acolo spunea totul, – tot ce aveam noi nevoie.
M-a durut enorm că nu a rămas pe acel tron de la Putna. Că într-o zi a fost (rău) sfătuit să coboare de pe el ca să trăiască printre cele mai toxice personaje ale neo-comunismului și neo-securității care, cred, ne-au făcut un mai mare rău decît comunismul însuși în 45 de ani, pentru că ne-au făcut răul de pe urmă. Că le-a întins mîna celor care l-au întors și ne-au întors din drum, a stat la masă cu ei și le-a legitimat astfel (deși știu foarte bine că nu asta a vrut bunul nostru Rege) puterea dobîndită prin corupție, minciună și diversiuni securistice. Erau anii cînd tocmai se așeza noua clasă a „baronilor” politici, cînd procurorul Panait era împins să se sinucidă pentru că le strica socotelile și cînd începea cel mai mare exod al românilor.
S-a spus că această schimbare de atitudine a Regelui față de cei care îl ținuseră pînă atunci în exil a fost un model de „iertare absolută”, de „iubire exemplară a vrăjmașilor”. Nu cred în această explicație, bună pentru un călugăr, dar nu pentru un rege, sau nu întotdeauna. Iertarea vrăjmașilor poate să fie numai în nume propriu: nu poți ierta pe cei care au greșit altora și cu atît mai puțin poți ierta pe cei care au greșit unui popor întreg.
Într-un interviu acordat domnului Eugen Tomiuc pentru postul de radio „Europa liberă” în vara anului 2009, după ce i se amintește că „puterea de la București” l-a tratat cu ostilitate, Regele este întrebat dacă „miracolul” căderii comunismului „a fost dus pînă la capăt”. Iar răspunsul său a fost acesta: „Se vorbește foarte mult despre iertare, care este bună din punct de vedere al moralei creștine. Există însă anumite nuanțe și anumite poziții.
Datoria mea, fie că sînt încă sau nu regele în funcție al României, rămîne să am grijă de țara mea. Ați amintit mai devreme că s-au purtat urît cu mine… Da, e adevărat. Și cît am fost departe, și după ce m-am întors. Dar aceasta este o problemă personală, iar în chestiuni de ordin personal, poți ierta sau nu, e o decizie proprie. Dar, atunci cînd vezi ce au făcut unii din țara ta, poți ierta așa ceva? Eu, ca un creștin, consider că nu, nu poți. Zeci de milioane de oameni au fost practic distruși, au trecut printr-un iad absolut, iar dintr-o dată vine cineva și spune, ei bine, totul s-a sfîrșit, să uităm. Nu, să nu uităm. Poporul evreu are un fel de rugăciune, cred că titlul ei e „Ne amintim”. Iar dacă poporul nostru și alte popoare vor ține minte, acela va fi un fel de a gîndi perfect moral și pozitiv.”
Ne amintim. Dar nici nu e greu să ne amintim „ce au făcut unii” cu țara noastră, și înainte de 90, și după. Din cauza lor, un sfert de popor ne-am mutat încetul cu încetul în lumea largă, suntem acum „românii de pretutindeni”. Ceilalți din țară, cei mai mulți, își amintesc în fiecare zi, pe pielea lor. E un blestem cu care ne culcăm și ne trezim de 27 de ani încoace.
Cu cîteva zile înainte de moartea Regelui, mitropolitul Iosif l-a vizitat, pentru a-i da din mîinile sale sfînta împărtășanie. Și pentru că e episcopul meu, am simțit că parcă aș fi fost și eu acolo și i-aș fi dat odată cu el ultima iertare și împărtășire. Dacă aș face un film despre rătăcirea neamului meu, l-aș încheia cu această secvență patetică: un clopot bate într-o biserică goală de la capătul lumii, pentru sufletul Regelui care primește ultima împărtășanie din mîinile mitropolitului unui popor ajuns „de pretutindeni”.
Text de Ioan-Florin Florescu, preot și jurnalist. Preluare de pe pagina acestuia, Jurnal Scoțian.
Adaugă un comentariu