Circul de remanieri din anul Centenarului
Cap în cap 26 noiembrie 2018 , de Andreea Anton Niciun comentariu la Circul de remanieri din anul Centenarului 27Liviu Dragnea şi premierul Viorica Dăncilă au anunţat luni, 19 noiembrie, prima remaniere a actualului Guvern, în urma şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD. Social-democrații au hotărît astfel că șapte miniștri trebuie să părăsească Guvernul, unul dintre ei fiind Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale, care i s-a opus liderului PSD-ist și care și-ar fi pierdut și funcția de vicepremier dacă președintele țării, Klaus Iohannis, și-ar fi dat acceptul pentru revocare. Acestuia i s-au alăturat și George Ivașcu, ministrul Culturii; Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor; Dănuț Andrușcă, ministrul Economiei; Ioana Bran, ministrul Sportului și Tineretului; Lucian Șova, ministrul Transportului, dar și Mihai Fifor, ministrul Apărării, care și-a depus chiar înaintea ședinței care avea să anunțe numele celor care părăseau guvernul, conform Newsweek România. O altă mutare a guvernării a fost propunerea Liei Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, pentru funcția de ministru al Transporturilor, ocupată pînă atunci de Șova.
Pe lista cu noii miniștri stabilită de social-democrați s-au numărat Marius Constantin Budăi, la Ministerul Muncii, Niculae Bădălău, la Ministerul Economiei, Daniel Breaz, la Ministerul Culturii, Constantin Bogdan Materi, la Ministerul Tineretului și Sportului, dar și trei foști miniștri din guvernul Grindeanu – Gabriel Benjamin Leș, la Ministerul Apărării, Alexandru Petrescu, la Ministerul Comunicațiilor, și Ilan Laufer, la Ministerul Dezvoltării Regionale, acesta urmînd să preia și funcția de vicepremier lăsată liberă de Stănescu.
În ziua următoare, președintele Klaus Iohannis a aprobat o mare parte din propunerile de noi miniștri, dar a precizat că decizia de remaniere este o soluție destul de proastă a guvernării. Cu toate acestea, șeful statului a respins revocarea din funcție a premierului Paul Stănescu în defavoarea propusului Ilan Laufer, conform Hotnews. În urma deciziei, ministrul propus l-a acuzat pe președinte de antisemitism, iar șeful statului a clasificat vorbele acestuia drept „iresponsabile”, provenite din „grave carențe de educație”. Președintele a răspuns pozitiv și la propunerea de revocare din funcție a Olguței Vasilescu, ministrul Muncii, dar a respins numirea ei din funcția de ministru al Transporturilor, astfel că aceasta nu mai face parte din Guvernul Dăncilă. Executivul trebuie să propună o altă persoană pentru a ocupa funcția de ministru al Transporturilor. E posibil însă ca social democrații să fie nevoiți să vină însă și cu o idee de înlocuitor pentru Lucian Șova, care și-a anunțat demisia joi, 22 noiembrie, după ce conducerea PSD l-a propus pentru schimbare. De asemenea, nici viitorul lui Paul Stănescu, vicepremier și ministru al Dezvoltării, nu este cert, acesta refuzînd să participe la ședința de Guvern de vineri, care a declarat că a fost „umilit inutil și fără niciun argument” de către președintele partidului.
Structura completă a noului Guvern nu va fi făcută cunoscută foarte curînd, președintele Iohannis anunțînd că nu va face nicio altă schimbare de ministru pînă la 1 decembrie, motivînd prin faptul că „sărbătorile naționale trebuie respectate așa cum se cuvine” și că „românii nu au nevoie de acest circ de remanieri”, la care se poate reveni după serbarea Centenarului.
Autor:
Șef-departament „Opinia studențească” și studentă a Catedrei de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Adaugă un comentariu