Comasarea va face dificil un boicot din partea opoziției

Cap în cap Niciun comentariu la Comasarea va face dificil un boicot din partea opoziției 16

Care este miza acestei comasări? Ca An­tonescu să fie sprijinit pentru funcția de președinte, despre care se presupune că va fi golită de reponsabilități? Ca PSD să-și reconfirme puterea, prin mo­dificarea Constituției cît și prin trimi­terea unui grup mare de europar­la­men­tari la Bruxelles?

Cred că pentru USL e foarte im­por­tant să aibă clarificate elementele privind prezidențialele. Să se știe da­că va intra în vigoare noua Consti­tu­ție și dacă atribuțiile președintelui vor fi revăzute sau nu. Clarificarea este văzută bine de ambele părți ale USL, atît de social-democrați cît și de li­be­rali, pentru că doar atunci vom ști cu adevărat dacă și în ce condiții va fi susținut Crin Antonescu. Altfel, si­gur că rămîne discuția pe fond despre noua Constituție și vom vedea dacă va fi reconfirmat acordul dintre cele două partide asupra textului, în ur­ma reevaluării-fulger. Dacă se obți­ne un asemenea acord rapid între cele două părți, se poate ieși cu noul text la referendum, chiar și cu actua­lul prag de 50%, cu condiția să existe două zile de vot. Înțeleg că se pre­feră această formulă și, în acest caz, ar fi normal ca ea să se aplice și ale­gerilor  europarlamentare, pen­tru că altfel ar apărea complicații bizare. To­tuși, nu poate fi exclusă nici varianta în care alegerile s-ar rezolva într-o zi, iar referendumul ar continua în ziua următoare. Suprapunerea ar trebui să ajute, în teorie, puterea; dar, pe de altă parte, și opoziția își poate mo­bi­liza mai ușor electoratul recurgînd la șarje împotriva proiectului consti­tu­țional.

Cum credeți că se va vedea de la Bru­xelles această comasare?

Nu cred că vor exista obiecțiuni de la Bruxelles pentru că suprapu­ne­rea alegerilor europarlamentare cu diverse consultări la nivel na­țio­nal este o practică uzuală. Multe țări au recurs la suprapuneri între euro­par­la­mentare și diferse forme de alegeri locale, regionale, naționale sau re­fe­rendumuri. De altfel, și la noi s-a or­ganizat referendum în 2007, la pri­mele alegeri pentru desemnarea re­pre­zentanților noștri în Parlamentul European, după aderare.

Cum am putea să interpretăm coma­sa­rea în contextul în care multe dintre țările Uniunii Europene sînt stră­bă­tu­te de un puternic curent eurosceptic și ultranaționalist, iar, pînă la anunțarea alegerilor duble, se prevedea o prezență foarte scăzută la urne?

Sunt mai multe chei prin care pu­tem privi acest lucru. Este limpede că, pentru puterea de la București, este esențială realizarea cvorumului la referendum și nu prezența la eu­roparlamentare. Totuși, suprapu­ne­rea va face dificilă o eventuală chemare la boicot din partea oponenților re­vi­zuirii Constituției. În mediile pro-Băsescu există deja apeluri la boicot, inclusiv în cazul  alegerilor europarlamentare, pentru a semnala de­fi­cien­țele democratice ale României.

De­fi­cien­țe există, dar nu boicotul este so­lu­ția

De­fi­cien­țe există, dar nu boicotul este so­lu­ția, iar partenerii lor europeni nu vor accepta așa ceva. Iată deci marea virtute a comasării, pentru forțele afla­te la putere: este subminată so­lu­ția boicotului. Dacă pledează pentru boicotarea referen­du­mu­lui, opoziția trebuie să-și asume riscul unui nu­măr redus de voturi, la europar­la­mentare.

Deci boicotul anunțat de Mihai Răz­van Ungureanu va fi greu de pus în practică.

Se poate, nu este imposibil, dar la noi mesajele circulă greu, se transmit greu, sunt receptate greu. Opo­zi­ția trebuie să spună „veniți la vot la europarlamentare, votați-ne pe noi, dar nu vă prezentați și la celălalt birou al secției, cel pentru referen­dum”. Odată ajunși în secție și în­dru­mați spre celălalt birou de secție, alegătorii se vor conforma: mulți din­tre cei care au intrat cu intenția de a boicota referendumul vor sfîrși prin a vota.

Pînă la urmă miza europarlamen­ta­re­lor există? Din toate declarațiile, chiar sub aburul costurilor reduse sau al mobilizării populației, se vede doar o manevră politică.

Nu cred că e vorba atît de mult de o reducere a costurilor, ea există dar nu sînt convins că este semni­fi­ca­tivă. Este clar o modalitate bună prin care partidele puterii își vor face campanie pentru europarla­men­tare.

E mult mai ușor să vor­bești despre ceva ce oamenii deja în­țe­leg, modificarea Constituției, decît des­pre programele europene ale partidelor.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top