Consecințele votului în cazul Şova

Cap în cap Niciun comentariu la Consecințele votului în cazul Şova 8
Dan Șova

Reverberaţiile votului în cazul Şova sînt departe de a se fi în­che­iat. Contextul, modul în care s-a derulat acest vot, îl fac cu totul special, com­parativ cu alte situaţii în care parlamentari au fost trataţi similar.

Tăriceanu este implicat pînă peste cap

Comisia de numărare a vo­turi­lor n-a funcţionat de capul ei, fără apro­barea şefului direct, preşe­din­te­le Senatului. Declaraţiile anterioare, gen „republica procurorilor”, îl fac pe Tăriceanu direct responsabil pentru modul în care a fost interpretat vo­tul, în total dispreţ faţă de art. 76 (2) din Constituţie, prevalîndu-se de un ar­ticol din regulamentul Senatului. Acest articol este în dezacord cu Constituţia, dezacord pentru care, cel puţin parţial, este vinovat şi Tări­cea­nu.

Neadoptarea unei hotărîri a Se­natului, chiar de respingere a ce­re­rii DNA, este tot un tertip a lui Tări­cea­nu, pentru a nu furniza un act oficial, atacabil la CCR.

Aşa stînd lucrurile, Tăriceanu poate fi acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe grave, abuz rezultat din faptul că nu respectă Constituţia. Plîn­gerea penală împotriva sa, pe acest temei, a şi fost depusă la Par­che­tul General.
Dacă CCR îl va încrimina, pe 8 aprilie, pentru încălcarea prevede­ri­lor constituţionale, Tăriceanu este terminat, politic vorbind.

Nu văd cum îşi mai poate păs­tra funcţia şi bruma de parlamentari, şe­fia unui partid care nu există.

Victor Ponta are pierderi imense de imagine şi credibilitate

La urma urmei majoritatea PSD din Senat l-a făcut scăpat pe Şova. Fie la indicaţiile lui Ponta, fie nu as­cul­tă de ce spune partidul. Ambele va­riante la fel de grave, îl descalifică pe Ponta de postura de şef al celui mai „cinstit” guvern, şi al unui partid cu pretenţii de „democrat”.

Manifestaţiile de stradă, proba­bil în extindere în zilele urmă­toa­re, cu lozinci anti Ponta şi anti PSD, ne aduc aminte de atmosfera în care Emil Boc a fost obligat să demisio­ne­ze.

Manifestaţia de la sediul PNL împotriva implicaţiei dnei Alina Gorghiu în afa­ceri necurate, alături de Şova, demonstrează că popuatia a juns la limita suportabilităţii, vis-a-vis de cazurile de corupţie.
Există şi explicaţia, apărută în spaţiul public, conform căreia Pon­ta era obligat să-l salveze pe Sova, în caz contrar acesta l-ar fi tras du­pă el în 24 de ore. Lucru încă posibil, dacă CCR întoarce rezultatul vo­tu­lui din Senat.

Liberalii

Deşi au susţinut votul pentru tri­miterea lui Sova la DNA, au im­pus votul la vedere pentru senatorii li­be­rali, 9 sau 10 liberali au lipsit de la vot, deşi ar fi inclinat balanţa în fa­voarea cererii DNA.

Acești senatori liberali n-au vrut să se expună votînd pro Sova, aşa cum le cerea conştiinţa încărcată de păcate.
A luat PNL vreo măsură împo­tri­va lor? Nu, ceea ce înseamnă că nu merge pînă la capăt în sus­ţi­ne­rea justiţiei. Doar din vorbe, la fap­te e mai greu!

Klaus Iohannis

N-a avut nici o obiecţie la pro­pu­nerea lui Ponta în privinţa noului ministru de Finanţe, Teodorovici şi a ministrului de la Fonduri Euro­pe­ne, Marius Nica.

Iohannis merge pe ideea că nu-i treaba lui ce se întîmplă la guvern, deşi este garantul şi arbitrul func­ţio­nării corecte, legale şi eficace a ins­ti­tuţiilor statului.

Teodorovici a votat pentru So­va, împotriva justiţiei, fapt ce-l desca­li­fică din start pentru încă o funcţie de ministru, de maximă impor­tan­ţă.

Marius Nica, de 34 de ani, fost ofi­ţer MApN, n-are nici în clin nici în mînecă cu fondurile europene, este premisa unui eşec garantat în absorbţia acesto fonduri.

Dar preşedintele Iohannis nu se „bagă” peste guvern, îl lăsă să-şi fa­că jocurile, chiar dacă sînt contrare intereselor României.

PSD

De toată discuţia şi intenţia de re­for­mă anticorupţie din PSD se ale­ge praful. Nu poţi susţine că ai adop­tat o rezoluţie anticorupţie, iar la cî­te­va zile să nu ţii cont de ce ai vo­tat la Consiliul Naţional.

Alegătorii vor înţelege că PSD ră­mîne acelaşi partid duplicitar, bun la vorbe şi aburit electoratul, dar cînd vine vorba de fapte, „una vorbim, al­ta fumăm”.

Este posibil ca decizia CCR din 8 aprilie să reprezinte punctul final al carierei lui Tariceanu, şi o lovi­tu­ră de măciucă pentru Ponta, în ca­zul în care prietenul său de afaceri, Dan Şova, ajunge în spatele gratiilor.

de Ștefan VLASTON

Text publicat pe adevărul.ro

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top