Cui îi pasă de telespectatori?
Cap în cap 7 iunie 2012 Niciun comentariu la Cui îi pasă de telespectatori? 0După numărul de angajați, infrastructură, tradiție, diversitatea programelor, TVR ar trebui să fie o adevărată corporație de interes public. Precum BBC. (Știu, știu, ei sînt britanici, au altă cultură organizațională, alte fonduri etc. Dar stați să-mi termin ideea). Poate că TVR 3 e cam în plus (ideea de „regional” n-a prins și nici n-a fost umplută cum trebuie cu conținut), dar în rest are o schemă bună: cu posturi naționale, cu un TVR Info care începe să capete contur, cu un TVR Cultural pentru care trebuie să fim mulțumiți că există. (Alte țări mult mai răsărite ca noi nu au așa ceva).
Dar de la schemă pînă la realitatea concretă e cale lungă. Ea trece, în primul rînd, prin marea dilemă a TVR din anii tranziției: pe de o parte, instituția trebuie reformată, e clar pentru toată lumea; pe de altă parte, chiar și dacă ar vrea să se reformeze, nu poate sau nu e lăsată. Legea de funcționare e făcută în așa fel încît televiziunea națională e o jucărie dependentă de schimbarea puterii politice. Absolut legal, partidele își pun oamenii în Consiliul de Administrație, deci direcția în care merge televiziunea publică depinde de interesele partidelor. Așa e și în Italia, de zeci de ani (ca să nu ne mai simțim unici și neînțeleși): în Consiliul de Administrație sînt cinci oameni, trei numiți de putere, doi numiți de opoziție. La noi sînt mai mulți, că și foamea e mai mare. Restul de bla-bla: interesul public, echilibrul etc. Sigur, sînt destui profesioniști serioși care își fac meseria cum trebuie, dar la o adică tot ce (eventual) s-a construit în cîțiva ani se duce de rîpă: se schimbă puterea, se schimbă șeful și totul se ia de la început.
Încăpățînarea cu care partidele vor în continuare să controleze televiziunea publică e cam stupizică: nu mai sîntem în anii ’90, e plină piața de posturi TV, de cîtva timp marile manevre electoral-politice le fac bine mersi televiziunile private, iar TVR și-a pierdut mult din impact. Inerția și lipsa de orizont a politicienilor face ca o necesitate absolută – schimbarea legii de funcționare a TVR, pentru a-i permite să devină o autentică instituție de interes public – să nu fie luată în seamă.
Sigur, dincolo de lege există oamenii care o aplică. Lumea se uită de fiecare dată cu atenție cine e numit președintele TVR. Pe bună dreptate. Dar foarte puțină atenție e acordată membrilor CA. Dacă ne uităm în urmă, observăm că prin Consiliu s-au perindat unii oameni care au habar de televiziune (și care, eventual, au făcut ce-au putut), dar și tot felul de inși despre care partidele care i-au numit credeau că se pricep la TV doar pentru că au apărut pe micul ecran: de la folkiști și trubaduri pînă la actorași, publiciști ori indivizi fără o profesie clară care erau pe lista de partid la rubrica „oameni care ne-au făcut servicii”. Cu așa o faună, e greu să faci din TVR o corporație pînă la capăt. Așa că, periodic, cînd se schimbă puterea, are loc micul ritual: raportul de activitate al TVR e trîntit în Parlament, președintele e schimbat și… da capo. Allegro gioccoso.
Din sistemul ăsta cîștigă uneori niscaiva politicieni sau partide, niscaiva oameni care sînt numiți în posturi și „grupurile” lor de interese sau influență. Publicul pierde. Pe termen scurt, mediu și lung. Dar cui îi pasă? După care televiziunii i se reproșează că a pierdut din audiență și că e prost condusă. Da. Dar legea nu creează condiții pentru a fi bine condusă și a-și vedea de treabă în interes public. Legea a fost făcută pe vremea cînd partidele aveau acută nevoie de televiziunea „de stat”. Ar trebui schimbată întîi legea. Pe urmă om mai vedea. Dar nimeni nu vrea asta. În afară de telespectatorii care plătesc taxa TV și ar vrea să aibă posturi publice ca la BBC. Dar cui îi pasă de telespectatori?
Mircea VASILESCU
Adaugă un comentariu