Cum să îți recunoști înfrîngerea
Cap în cap 2 decembrie 2014 Niciun comentariu la Cum să îți recunoști înfrîngerea 13Ieșirea UDMR de la guvernare n-are nimic dramatic în sine și nu e rodul unui calcul politic balcanic, așa cum de multe ori a părut a se comporta conducerea maghiarimii din România. Practic, fără UDMR în Guvern, chiar și înaintea votării în Parlament a unor legi importante, cum e cea a bugetului, nu se schimbă nici configurația eșichierului politic, nici nu se înregistrează vreo coagulare o opoziției. E, în esență, doar recunoașterea unei înfrîngeri, care putea fi prefigurată lesne încă din turul întîi al prezidențialelor. Scorul mic înregistrat de candidatul UDMR, chiar mai slab decît cel al candidatului PRM, putea să indice, pe de o parte, neîncrederea populației maghiare în propriul candidat, pe de alta, invalidarea unei alianțe care defila sub stindardul pe care era înscris sloganul „Mîndria de a fi român”.
Ceea ce a umplut însă paharul a fost momentul în care Corneliu Vadim Tudor a anunțat că își îndeamnă votanții să meargă cu Victor Ponta în turul al doilea. Așa cum admitea însuși Kelemen Hunor, UDMR nu poate sta nici măcar o oră într-o alianță cu CVT, iar faptul că acesta din urmă „a depășit cordonul sanitar” lasă maghiarimii o singură opțiune rezonabilă în turul al doilea. Experimentat în jocul politic, Hunor n-a anunțat între cele două tururi sprijinul fățiș pentru Klaus Iohannis – aici putem discuta inclusiv despre vanitatea liderului celei mai mari minorități autohtone, în raport cu alt minoritar –, lăsînd mînă liberă electoratului maghiar. Care, așa cum s-a văzut, a votat în masă cu Klaus Iohannis, un vot, strict numeric vorbind, comparabil cu cel din diaspora.
Sigur că, între cele două tururi, Kelemen Hunor a fost conștient că nu poate influența electoratul său. După alegeri însă, dezvăluind că UDMR iese din coaliția guvernamentală, liderul maghiar a demonstrat, ba a și spus-o, că a înțeles mesajul electorilor maghiari. Înainte de toate, actul politic post-scrutin al UDMR-iștilor e o lecție de demnitate. Departe de a arăta o disponibilitate subită de a se alătura taberei învingătoare, gestul în sine e menit să spună că formațiunea nu mai poate sta alături de învinși întrucît electoratul nu vrea asta.
Evident, față de eșecul zgomotos al PSD, înfrîngerea electorală a UDMR-ului e foarte mică. Atitudinea politicienilor maghiari în comparație cu modul în care au digerat PSD-iștii rezultatele alegerilor e însă de lăudat. Putem spune că nici n-aveau încotro, înțelegînd că votanții se săturaseră de montajele patriotarde, care încălcau flagrant legea electorală, de la RTV, unde se fredona în zi de vot „Noi suntem români”, ca să priceapă și cei mai puțini subtili pe cine să ștampileze. Dar liderii UDMR s-au comportat bărbătește și au acceptat fronda propriului electorat.
Pesedeii, în schimb, n-au înțeles nimic, în frunte cu Ponta, omul de stînga care a șters-o să se reculeagă printre petro-dolari, după care a făcut curățenie în partid, găsindu-i practic vinovați de înfrîngerea sa personală pe cei care nu erau de acord cu el. S-ar zice, judecînd după larma de iarmaroc degajată de PSD în ultima săptămînă, că singurul care pare să fi priceput ceva din pierderea alegerilor e Ion Iliescu. Scrisoarea deschisă a fostului președinte, dincolo de limbajul de lemn în care e concepută, ar trebui să le dea de gîndit lui Ponta, Dragnea și Corlățean, cei învinuiți deocamdată doar de „partidul Facebook” și de PSD-iștii excluși că au împiedicat votul cetățenilor români. Numai că liderii PSD-ului de azi sînt dispuși să sacrifice orice doar pentru a-și păstra privilegiile. Să se lepede de aliați, cum a fost cazul cu Crin Antonescu atunci cînd i-au tras preșul prezidențialelor de sub picioare, dar și de ideologie, ca și de partid, pînă la urmă.
Dacă mai era nevoie să se demonstreze asta, PSD-iștii nu știu nici să cîștige, nici să piardă. Dar UDMR-iștii pot transforma o cursă pierdută într-o victorie de etapă, căci asta au făcut, așezîndu-se pe coji de nuci în fața propriului electorat și părăsind o alianță toxică pentru partid și pentru țară.
de Horia GHIBUȚIU
Adaugă un comentariu