De la stat vine banul!
Cap în cap 17 ianuarie 2010 Niciun comentariu la De la stat vine banul! 2Discuțiile despre bugetul României confiscă pentru cîteva zile agenda publică. Ele vin, e drept, și în momente mediatice de, altfel, relativă acalmie, așa încît atenția care li se acordă acestora poate părea oarecum excesivă. Indiferent însă în ce context se produc acestea, momentul dezbaterii așa-zis publice asupra bugetului României statuează, în mod tradițional, percepția unui centralism dincolo de orice dubiu.
De la stat vine banul! – aceasta este o afirmație care se înfige puternic și fără echivoc în aceste zile în mintea oamenilor. Pentru majoritatea celor care sînt expuși dezbaterilor, această situație e ceva ce ține de normalitate; pentru o minoritate care nu se aude încă suficient de clar, dezbaterile asupra bugetului proiectează ceea ce, de curînd, la Deutsche Welle un inspirat comentator numea „maladia centralismului”.
Sub aspect politic, dezbaterile parlamentare cu privire la buget relevă cîteva sensuri pe care e util să le ținem minte și pe care, în mod sigur, le vor ține minte actanții politici. Astfel, deși continuă operațiunea de forjare a alianței PNL–PSD (fapt vădit nu doar în atitudinea inițială similară a celor două partide față de bugetul propus de guvernul Boc, ci și de jocul electoral „la comun” pe care îl practică aceste două partide la alegerile parțiale), această formulă e subminată și subminabilă de slăbiciuni omenești, mult prea omenești.
Principiile sînt făcute ca să fie încălcate; la fel, parafrazînd, se poate spune că și alianțele sînt făcute ca să fie rupte uneori prin cîte „o ofertă de nerefuzat” – aceasta ar fi reperele unei descrieri minimale a ceea ce s-a întîmplat în cele din urmă în Parlamentul României cu adversarii politici ai – cum au spus chiar acești adversari! – uneia dintre cele mai proaste cu putință schițe de buget.
Pe de altă parte, trecînd dincolo de o lege de fier cu privire la urmările aprobării bugetului de către Parlament (o lege pe care o putem formula în termeni proverbiali – „cine împarte, parte își face!”), mai e de spus că trecerea bugetului de la teorie (schiță, proiect!) la practică (un buget funcțional!) echivalează, anul acesta, cu un pas necesar în direcția deblocării banilor – încă mult așteptați! – care urmează să vină în România ca urmare a semnării acordului cu FMI.
Însă, dincolo de toate aceste calcule, strategii și consecințe politice și economice, e înțelept să ne așteptăm ca și cu un buget mult discutat și disputat și, în plus, aprobat de Parlament să avem un an financiar dificil. Prin urmare, și economic delicat! Ceea ce înseamnă – și politic tensionat!
Cristian PĂTRĂȘCONIU
Adaugă un comentariu