Fără euforie, doar speranțe și ceva pesimism. Ce urmează după Maidan?
Cap în cap 26 februarie 2014 Niciun comentariu la Fără euforie, doar speranțe și ceva pesimism. Ce urmează după Maidan? 11Revoluţia de pe Maidan şi-a atins primul scop: îndepărtarea unui lider autocratic, a guvernării sale corupte şi a clanului care drena banii publici.
În ceea ce priveşte scopul final – „construirea unei noi Ucraine”, aşa cum au informat-o protestatarii pe Iulia Timoşenko după ieşirea din închisoare, ei bine, acesta e infinit mai dificil. Nu toţi ucrainenii vor o nouă Ucraină, cei care vor o înţeleg diferit şi, în fine, nici măcar bunele intenţii, cînd există, nu garantează un final fericit. Cu atît mai mult cu cît țara se află într-o situație economică dificilă, dependentă de un ajutor financiar extern – fie al Rusiei (acum înghețat), fie al Occidentului.
Avem motive de pesimism. Primele probleme au apărut după fuga lui Viktor Ianukovici din Kiev, cînd mai multe administraţii locale din estul rusofon s-au reunit pentru a anunţa că nu recunosc noua putere centrală şi că deocamdată se vor autoguverna. La reuniune a participat un emisar al Moscovei, semn al poziţiei Rusiei. Cît de mult s-au adîncit faliile existente în societatea ucraineană rămîne de văzut, aşa cum rămîne de văzut care va fi mutarea lui Vladimir Putin.
Între timp, în Parlamentul de la Kiev lucrurile au scăpat de sub control. Deputaţii, inclusiv foşti susţinători ai lui Ianukovici, votează pe bandă rulantă şi fără timp de consultări rezoluţii şi legi felurite, limitînd, printre altele, drepturile lingvistice ale rusofonilor, dar şi ale vorbitorilor de limbă română.
Cine vine la putere? Preşedintele legislativului şi şeful interimar al statului este acum Oleksandr Turcinov, om cu trecut tulbure, apropiat al Iuliei Timoşenko, ex-şef al Serviciului de Securitate (SBU). Foştii se întorc, după un mandat portocaliu dezastruos şi cîţiva ani în Opoziţie, iar mulţi dintre protestatarii din Maidan au tot dreptul să fie suspicioşi. Şi sînt, au arătat-o prin reacţiile amestecate la discursul emoţional al Iuliei Timoşenko.
Mai rămîne de văzut dacă există loc de compromis între noua Putere şi protestatari, cu referire specială la Sectorul de Dreapta, naţionaliştii cu vederi extremiste care au luptat în primele linii ale Revoluţiei, care nu vor nici Rusia, dar nici UE în mod special.
Alternativa la partidul lui Ianukovici şi la cel al lui Timoşenko nu este mai luminoasă: necunoscuta numită Vitali Kliciko, care va candida la preşedinţie, şi partidul extremist Svoboda. Peste această incertitudine politică stau ei, singura certitudine, oligarhii care prosperă indiferent de guvernare şi controlează în mod direct zeci de parlamentari, anihilînd democraţia.
Dacă există totuşi vreo speranţă pentru Ucraina, şi există, ea vine tocmai din disperarea şi determinarea oamenilor de tot felul care au înfruntat bastoanele şi armele de foc ale regimului Ianukovici. După grozăviile iernii care stă să se încheie, ucrainenii au în faţă o primăvară lungă şi dificilă.
de Adrian COCHINO, redactor-șef adjunct realitatea.net
Adaugă un comentariu