Libertate și handicap

Cap în cap Niciun comentariu la Libertate și handicap 1

1989 a fost unul dintre cei mai intunecați ani. L-am trăit fiind student la Iași, la Filosofie–Istorie. Profesorul nostru de „Socialism științific” era un mare ascultător de Europa Liberă. La seminarii îl des­co­­peream reproducând informatii pe care le transmisese, cu o seară înain­te, postul de radio care emitea de la München. În timpul Con­gresului al XIV-lea al PCR ne dădea pauze lungi. Alerga la Ca­tedra de Socialism Științific aș­tep­­­tînd ca par­tidul să se revolte, să i se spună NU lui Ceaușescu. Tot Congresul era transmis în direct de TVR, iar naivul profesor de „So­cia­lism științific” și de „Ma­te­ria­lism dialectic” credea ca se poa­te pro­duce o re­vol­tă în interiorul Par­ti­dului Comunist, cum se în­tîm­plase în ce­le­lalte țări comuniste.

Din păcate, în România, socie­ta­tea era anesteziată, iar o răz­me­ri­ță por­nită de la nivelul structurilor su­pe­rioare ale PCR era exclusă. De fapt, cu excepția cîtorva disidenți, Paul Goma, Doina Cornea, Ga­briel An­dre­e­s­cu, Mircea Di­nes­cu, Vasile Pa­sa­chiv, Dan Petrescu, Luca Pițu, care protestau prin scri­so­ri des­chi­se, memorii, petiții, in­ter­viuri pentru presa occidentala (în spe­cial cea franceză a fost ex­trem de ac­tivă, mai ales după ce pre­ședintele Mitterrand refuzase o întîlnire cu Ceaușescu), socie­ta­tea nu ajunsese la un protest general și asumat față de Ceaușescu și de regimul comunist. Erau ne­mul­țumiri, dar o lupta fă­țișă, de îm­po­tri­vire, nu se produse­se. Polonia adu­nase deja 10 ani de pro­teste, în vara anului 1989 se or­ga­­nizaseră primele alegeri libere, iar co­mu­niș­tii polonezi pierduseră su­­pre­mația în favoarea „So­li­da­ri­tății”. Cred ca în Ro­mâ­nia nu exista un protest civic coagulat, de aici și apa­ri­ția, după fuga lui Ceau­șescu, a mem­brilor eșa­loa­ne­lor II și III din Par­tidul Co­mu­nist și a securiștilor re­convertiți la „economia de piață”. România a pornit cu un handicap și așa a rămas 20 de ani. Ultimele ale­geri pre­zidențiale ne-au arătat că te­ma co­munismului este pregnantă, iar un proiect po­li­tic de înlocuire a hao­sului și a remi­ni­scențelor co­mu­­­­niste se naște greu.

În decembrie 2009, sărbătorim li­­­bertatea, în alte privințe sîntem da­­tori: la proiecte politice, la cele pri­­­­vind modernizarea societății, la un traseu coerent economic. Cred că ma­rea satisfacție a ultimilor 20 de ani este libertatea. În rest trăim han­­di­­capul celor care nu știu pe ce cale s-o apuce, celor care o iau me­reu de la capăt, cu fiecare guvern, ce­lor ca­re nu vor să știe, din in­do­lență și ne­pri­­cepere, ce se va întâmpla cu țara asta peste 10, 20, 30 de ani.

Ovidiu ȘIMONCA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top