Livre d’or: #rezist
Cap în cap 27 februarie 2017 1 comentariu la Livre d’or: #rezist 50Vă amintiți de alegerile prezidențiale din noiembrie 2014? În multe capitale sau orașe ale Europei, românii plecați la muncă sau la studii au stat atunci, în stradă, zeci de ore, la rînd pentru a vota. Un fel de îndărjire civică, patetică desigur, i-a făcut atunci să cînte „Deșteaptă-te române” sub ploaie și sub privirile nedumerite ale occidentalilor, dar a fost în egală măsură un patetism eficace, și un patriotism aplicat, de vreme ce Klaus Iohannis a fost ales, în consecință, președinte și datorită diasporei.
Plecații au trimis atunci în țară un fel de carte poștală pe care scria #nepasă.
Protestele împotriva depenalizării corupției, care au scos în stradă, în România, sute de mii de români zile de-a rîndul au deschis, prentru românii plecați, un fel de livre d’or, așezată ca niciodată într-o vitrină internațională puternic vizibilă, de onoare. Toată presa franceză, marile cotidiene, Le Monde, Le Figaro, săptămînalele de analiză, posturile de radio și principalele canale de televiziune au semnat în această carte de aur pagini întregi despre reacția masivă a românilor față de mesajul halucinant al legiuitorilor: guvernul, ales în mod democratic, face legi nu pentru a combate corupția, ci pentru a o relativiza.
Un festival de titluri și de analize! „L’humour, arme anticorruption en Roumanie” a scris Le Monde; „Roumanie: un souffle de solidarité inédit traverse la société” a rezumat L’Express. „Ces Roumains qui ont osé dire “non” à la corruption”, a sintetizat revista Le Point, publicînd o serie de portrete de români care au îndrăznit să nu dea șpagă, în diverse situații. „Liviu Dragnea, Le Roumain dans le sac”, a jubilat săptămînalul satiric Le Canard enchainé, într-un articol plin de spirit dar și de informație, cu citate din declarațiile Laurei Codruța Kovesi, procuror șef al DNA, sau din analizele publicistului Mircea Vasilescu.
„En Roumanie, la guerre de la corruption fait rage” a titrat Le Figaro, într-o analiză limpede și amănunțit documentată: dacă decretele guvernamentale ar fi fost acceptate de populaţie, cel puţin 2100 de afaceri de corupţie n-ar mai fi ajuns în faţa justiţiei şi 1170 de persoane inculpate ar fi scăpat de condamnare…
„Schimbarea la față” față de România e capitală. Să fim puțin lucizi, chiar dacă n-o spune nimeni prea des în mod public, o subînțeleg mulți și zilnic: România e considerată de marile puteri europene ca o țară europeană de mîna a doua, furnizoare de concurență în materie de slujbe, prin muncitori detașați și prin faptul că e un teren atractiv pentru delocalizările de întreprinderi. România apare dintr-odată ca fiind și această nouă generație de tineri care nu vor neapărat să plece în altă parte – vin alții și-i exploatează oricum acasă la ei, cum se întîmplă cu programatorii IT -, dar dacă tot rămîn, măcar să aibă un cuvînt de spus, civic, în mediul lor legitim, natural. România arată că are energii, resurse și un suflu nebănuit pentru a declanșa o viață socială colectivă motivată de niște principii, nu doar de interese de clan.
Cîștigul de imagine al României este enorm în această Europă à bout de souffle, fragilizată din exterior de incontrolabilul Donald Trump, epuizată din interior de afaceri de corupție și de un exasperant sentiment de abandon al alegătorilor. Urmează alegeri prezidențiale în țări importante precum Franța și Germania, deja cu sabia lui Damocles deasupra capetelor, la gîndul că revolta politică a oamenilor poate duce la ascensiunea extremei drepte.
Cîștigul de imagine se răsfrînge asupra tuturor celor plecați. Rîul de oameni din piața Victoriei sau din atîtea alte piețe ale țării s-a revărsat pe rețelele sociale, a dat pe dinafară și de fapt i-a cules în drum pe toți plecații, în același șuvoi de entuziasm. Zilele acestea am auzit de nenumărate ori în jurul meu o declarație simplă, patetică desigur, dar perfect acoperită semantic: în sfîrșit, sînt mîndru că sînt român.
Ca și cum cei plecați de-acasă prin lume ar fi primit, zilele acestea, cartea poștală înapoi. Pe ea scrie #rezist.
Text de Cristina Hermeziu, jurnalist stabilit în Paris
Un comentariu
Admitere, admitere, admitere!